Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gustaw, a coś wiecej o starych oknach? Jakie są to okna, jak wygląda aktualna farba itp.

Jak czlowiek jest chory idzie do lekarza.. ale by dobrze trafić trzeba z grubsza ocenić, co boli.. :)

Z grubsza powiem: nowoczesne okna drewniane są malowane farbami akrylowymi. Jeśli lakier nie zszedł płatami (bo np. dbałeś o nie) to często wystarczy pomalować samym lakierem wierzchnim.

Jeśli są znaczne odpryski - szukaj odpowiednio ciemnego lakieru czy też oryginalnego gruntu.

Do okien które sprzedaję litr lakieru kosztuje 50-100zł. Wystarczy na pomalowanie paru okien. Pytaj o lakier u przedstawiciela Producenta Twoich okien.

no szczerze mówiąc, pierwszy raz sie spotykam z czyms takim, zeby mozna bylo plastikowe okna pomalowac...a dlaczego przed montażem tylko?

To dobre pytanie:-). A gdyby przyszło Panu polakierować własne auto, to siedzenia przykryłby Pan gazetami i ... jazda, czy może jednak...

To dobre pytanie:-). A gdyby przyszło Panu polakierować własne auto, to siedzenia przykryłby Pan gazetami i ... jazda, czy może jednak...

Zdarzyło mi się przed laty polakierować kilka własnych samochodów, więc nie bardzo rozumiem pytania... Okien co prawda nie lakierowałem (jeszcze?), ale nietrudno mi sobie wyobrazić zmatowienie powierzchni, oklejenie szyb i ościeży, a następnie polakierowanie szyb Rhenocollem za pomocą małego pistoletu. To nie jest trudne dla średnio zaawansowanego majsterkowicza, więc czemu nie? pzdr

Zdarzyło mi się przed laty polakierować kilka własnych samochodów, więc nie bardzo rozumiem pytania... Okien co prawda nie lakierowałem (jeszcze?), ale nietrudno mi sobie wyobrazić zmatowienie powierzchni, oklejenie szyb i ościeży, a następnie polakierowanie szyb Rhenocollem za pomocą małego pistoletu. To nie jest trudne dla średnio zaawansowanego majsterkowicza, więc czemu nie? pzdr

Mamy jednak kilka niewiadomych:-). Np: Nie wiemy, czy pytający jest średnio zaawansowanym majsterkowiczem. Nie wiemy, czy lakierowałeś te samochody na placu budowy albo na chodniku przy ulicy:-). Nie wiemy, czy dzień był wietrzny, czy bez wietrzny i co latało po tej ulicy:-). Kurz? Liście? Nie wiemy, czy przyszłemu malarzowi zależy na kolorowych uszczelkach? A jak to są te termozgrzewalne? Wyjmować? Okucia? Zdejmować? Ale co do zasady trudno zaprzeczyć, że dla chcącego nic trudnego. A efekt? A co tam... czyli jak zwykle:-).