Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wykorzystanie wiatru.....

Recommended Posts

zapomniałem zalogować.....

Czy słyszeliście o tym aby ktoś kto ma dom wolnostojący (oczywiście w Polsce , osoba prywanta a nie firma) wykorzystywał energię jaką daje wiejący wiatr. Np. jakieś obrotowe skrzydło - turbina - agregat - prąd, nie wiem bo nie znam się na tym. Ale często jak widzę i czuję wiatr na działce marzy mi się jakby można było tę darmową energie wykorzystać do ogrzania domu (przynajmniej w jakiejś części).

• Odpowiedzi 57
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość Bunga
To pozory że darmowaKoszt urzadzenia to co wiem jest niebotyczny.Znam kilku zapalenców,którzy którzy próbowali to robić.Utopili masę pieniedzy i nic z tego nie wyszło.Sam osobiscie kiedys wykonywałem dla pewnego gościa elementy do obudowy turbiny wodnej.Facet liczył zyski.Był głównym energetykiem w wielkiej firmie.Nie wytrzymał finansowo.Leży to teraz wszystko pod przysłowiowym płotem i straszy.Pozdrawiam

Ja planuję postawić turbinę (jeszcze nie wiem jaką, ale własnej roboty) i zasilać z niej grzałkę w zasobniku ciepłej wody użytkowej... Prąd może być zmienny, napięcie może się wahać, natężenie również... Grzałka będzie grzała jak będzie wiało, jak słoneczko poświeci, to solary ...

widze ze ktos o tym wreszci napisał!!!!!! hurra ci wlowiku!!!!!! a wiec sytuacja przedtawia sie tak:

- koszt gotowego urzadzenia jest dosc wysoki ok 7000zł. daje to jakieś 70w, a wiec niezbyt duzo......

- mozna zbudowac własna turbina, ale trudno zdobyc materiały na nia potrzebne.

Sam marze o takiej turbinie wiatrowej i niedługo zaczynam robic cos takiego. Widziłem na necie kideys koles chciał sprzedac projekt czegos takiego, ale juz nieaktualne. Ja mam zamiar wykorzystać dynama rowerowe i chyba obedzie os pionowego obrotu wirnika, ponieważ bardzo trodno skonstrouwac i zbudować poziomego o9brotu, wiercie mi. Jesli wchodzicie na strony to bardzo ciekawa strona jest z Nowego Sacza, jest elektrownia wiatrowa 60 kW, ale 180 000 zł!!!!!!! Nire wiercie, że otrzymacie efekt taki jak konstruktorzy ogriomnych elektrowni op wysokości ok 30 m, njby pisze tam, że produkuje moc 1,5mW, ale jaki koszt( ok 500 000zł). Własnej roboty najlepiej zrobić. Prosze o wymiane doświadczen. Jestem w temacie i dużo wiem otym. Słuze poradą. POZDRO DLA WSZYSTKICH ZIELONOENERGOWCÓW!!!!!!!!!

Gość Bunga
Ja właśnie pisałem o tych drogich.Ale Wieczorku musisz byc faktycznie zapaleńcem w tej sprawie jeżeli piszesz że taka mała "elektrowienka" o mocy 70W to koszt około 7000 zł.Zakładajac ,że nigdy to się nie zepsuje to po ilu latach nastąpi amortyzacja?Pozdrawiam

Bunga, to wcale nie musi byc takie drogie, jak sie zrobi samemu. Ja tego nie umien, ale już np. mój ojciec (fizyk) - to i owszem.

A w Warszawie jak chcecie zobaczyć to jest dom z wiatrakiem (taka miniatura wiatraków jak w Pucku) przy drodze z Janek - odbicie na Włochy - dojazd do Ryżowej, po prawej stronie. Fajny jest. (I nie jest to dom mojego Taty :wink: ).

Joasia.

Patos nie pisz, że jak sobię zrobię wiatrak np z prądnicy samochodowej np 1,5kW i będę grzał tym wodę w zasobniku cwu to będę się musiał komuś kłaniać.

Jesteś za mały i za kłopotliwy do tego forum; o to tak ode mnie dla twojej równowagi

Kolektory słoneczne sprawdzają sie na terenie całej Polski warunkiem opłacalności jest przede wszystkim orientacja w temacie inwestora bo inaczej wcisną mu kit za grubą kasę.

Wiatraka raczej nie będę robił ze względu na brak wiatrów w moim miejscu ale kolektor będzie napewno!!

Jestem na etapie stanu surowego otwartego więc jeszcze to trochę potrwa zanim zagrzeję wodę na pierwszą kopiel.

Patos nie pisz, że jak sobię zrobię wiatrak np z prądnicy samochodowej np 1,5kW i będę grzał tym wodę w zasobniku cwu to będę się musiał komuś kłaniać.

nie pisz raczej tak, bo nic z tego ci nie wyjdzie..... myslisz czyba o alternatorze? Tak? generatory witrowe sa wolno obrotowe, a alternator daje enrgie dopiero przy kilku tysiącach obrotów... także musisz mieć jakąś wolnoobrotowa prądnice, bo tak to nioci z tego.... Pozdro dla wszystkich i piszcie dalej o wiatrakach :D

Jeżeli nie "wcinamy" się do istniejących obwodów elektrycznych to nie trzeba z nikim uzgadniać. Tak że grzałka jak najbardziej tak.

Był już taki wątek. Warto go odnaleźć, bo było parę adresów stron pt: jak to wykonać samemu. Niektóre pomysły bardzo interesujące i za kolosalnie mniejsze pieniądze od tych tu podawanych.

wiesz co, z tego alternatora to bedziesz miał tyle enrgii, że bedziesz mogł se kubek wody zagrzać, a chyba musisz mięc sporo wyobraźni bawiąc sie w kolka zebate i pasy :D Lepszym rozwiązaniem jest chyba zastosowani skrzyni biegów, lecz jest to kosztowne i trudne w sterowaniu. Ale wiecie co, trzeba poszukac prądnic wolonoobrotowych. Tio moim zdaniem jest najlepszy pomysł chociaż nie najlepszy. Ja sie zastanawiałem , czy takeij pradnicy nie można zbudować, np elektryk? Co byscie na to powiedzieli? A ty Thalex, jak zbudujesz ten generator przy użyciu tego alternatora, to mi powiesz jak poszło, dobra??? Bede ci bardzo wdzieczny :wink:

Witam.

Juras XR4Ti dzięki za sprostowanie, że alternator to trójfazowa prądnica masz oczywiście rację Wieczór mi trochę podniósł ciśnienie wczoraj

Wieczór witam Cię szczególnie ten temat podobał mi się zawsze i jeden wiatrak już zbudowałem ładował akumulator do pastucha elektrycznego przez całe trzy zimy (ochrona sadów).

Niestety kupiłem parcelę przed trzema laty ale na niej nie ma warunków dla wiatraka nad czym bardzo ubolewam.

Co do ostatnich rozważań np skrzyni biegów - chyba dobry pomysł ja dodam jeszcze piastę z półosią koła samochodowego - bo solidna i jest hamulec do awaryjnych zatrzymań.

(np skrzynia biegów od malucha przenosi 21kW mocy oczywiście mniej przeniesie w drugą stronę ale gra chyba warta świeczki)

Jak mi dobrze pójdzie to za dwa lata umieszczę zdjęcia na forum mojej pierwszej kompieli z ciepła Boga Słońca oczywiście na środku podwórka i nie wiem czy nie nago

To i ja się wtrącę

Pod Częstochową (jakieś 20 km) facet zbudował sam (!!!!) najwiekszą elektrownię wiatrową prawdopodobnie na świecie. Było to opisane w gazetce wewnętrznej zakładu energetycznego .

Faktem jest że urządzenie jest spore i kosztowało na razie 700 tys, ale te parametry....

Normalny wiatrak zaczyna dawać prąd przy prędkości wiatru 4 km/h, ten z opisu przy 2 km/h osiaga wydajność 25 kW, przy 4 km/h daje już ok 100kW, a szacowana moc docelowa to około 2,5 MW!!

Gabaryty urządzenia są niebagatelne - sam fundament wazy podobno 3500 ton :o . Do budowy tego urządzenia gość wykonał masę urządzeń pomocniczych: gilotyne do cięcia blachy, wieelgachną tokarkę , dźwig itp.

Postaram się znaleźć ten artykuł to przytoczę go w całości.

To tyle od mnie w temacie wiatrów ;)

Pozdrawiam

Rydzu, zaskoczyc mnie nie zaskczyłeś 8) W Niemczech zbudowano największa elektrownie wiatrową świata pod Norymbergą. Nazywa sie E 112, ponieważ jest umieszczona na maszcie ow ysokosci 112 m. Generator na niej zamontowany ma moc 4 MW. To jest największa zamontowana elektrownia wiatrowa świata. JA to myslałem o małej elektrowni wiatrowej. W tym roku ,musze ją zbudowac. Mam ściągnieta fajną stronkę, ale niestety nie moge sie nia z wami podzielić, bo mi sie coś popsuło. Sorry. Piszcie więcej pozdrawiam.

Może ktos ma elektrownie wodną, he?? Prosze o odpowiedź.