Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wykorzystanie wiatru.....

Recommended Posts

• Odpowiedzi 57
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam.

Obcowzbudny tzn. zgrugsza mówiąc; regulując (małym) prądem wzbudzenia uzyskuje się obciążenie i wielkość prądu wyjściowego czyli podobnie jak w alternatorze samochodowym. Przy sam. osobowych są to moce ok. 800W przy sam. ciężarowych chyba do 1500W więc w sytuacji, gdy nie ma korzystnych warunków wiatrowych i pozyskiwanie dużych mocy nie jest konieczne może okazać się satysfakcjonyjące.

W przypadku gdybyś miał dobre warunki wiatrowe, możnaby się pokusić o moce rzędu 20kW i więcej o wspomagać ogrzewanie np. domu.

Silnik o którym wspomonałem poprzednio to zwykły silnik indukcyjny ale?? to były tylko moje domysły i tu nie mam konkretnej propozycji.

Prawdopodobnie stosuje się prądnice w osobowych wagonach kolejowych do zasilania wagonu w oświetlenie (przypadek jeżeli nie ma trakcji elektrycznej) słyszałem, że są też silniki na suwnicach przemysłowych które można adaptować.

Trzeci przypadek to zakupić gotową elektrownię wiatrową i będzie git ostatnio odnoszą one u nas duże sukcesy ale tylko marketingowe podobnie jak wieżba energetyczna - sadzonki wieżby idą jak ciepłe bułeczki.

W moim przypadku nastawiam się na kolektor słoneczny ale i tu w grę w chodzi czas, jeszcze kilkanaście miesięcy muszę budować dom.

A może ktoś z forum podpowiedział by coś o prądnicach nadających się do naszego hobby.

Acha odnośnie alernatora nie jest przeszkodą wielką, że potrzebuje dużych obrotów bo ostatni stopień przekładni można zrobić na pasku klinowym (ma małe straty i nic nie trzeba przerabiać przy alternatorze.

Jestem zarażony forum o drugiej miałem iść do domu!!!

Wieczór wracając do dynam myślę że lepszy byłby silnik motocyklowy starego typy np.WSK 125.

Robisz tak, na wałku od łańcucha napędowego (tego który napędza koło jezdne) montujesz śmigło i poprzez skrzynię biegów napędzasz wał korbowy na którym jest magneto i z tamtąd z cewek oświetlenia odbierasz energię elektryczną jeśli dobrze pamiętam to będzie około 30W jeżeli przerobisz układ cewek dodając oświetleniowych to jest szansa na 60W.

Jak jeszcze dorobisz do tego dzwignię długości wysokości masztu to możesz znieniać biegi (nie zapomnij o sprzęgle)

Cylinder, korbowód i resztę zostawiasz na złomie.

Witam.

Cześć Wieczór a Ty myślisz, że ja mam szmal ale fajnie, że się odezwałeś będzie o czym pogadać w ramach chociażby hobby. Później postaram się więcej napisać. Ale właściwie dlaczego nie chcesz do tego wykożystać alternatora od samochodu on ma 700W, kupisz go na autozłomie.

Ja osobiście szukam silnika pierscieniowego

do własnej małej elektrowni

moc ok 5 kW

do takiego silnika nalezy dorobić wzbudnicę zamontowana na wale wirnika wyprostowac napiecie przyłozyc je do stojana - wzbudzenie stojana.

nastepnie przewinac wirnik na napiecie jakie ewentualnie chcemy miec .

obracamy wirnik przez wiatr i jest prąd .

Wzbudnica budową podobna do tej jaka jest stosowana w motocyklu wsk.

tylko o wyzszym napieciu.

max obroty wirnika tej pradnicy to ok. 750 obr/min

ale mozna zejśc niżej.

Z silnika ok 5kw można uzyskac moc po przerobieniu ok 4 kw.

ale można też inaczej.

a mianowicie

beben z piastą od np sam typu żuk

na wewnetrznej stronie bebna nalkejamy magnesy ferrytowe 100x50x25 mm zasada N,S chodzi o pola magnesów. nap 14 par.

następnie załatwiamy sobie stojan z silnika 3kw. na jego zewnętrznej stronie naklejamy wcześniej przygotowane uzwojenia 28 szt. x 3 bo trzy fazy nalejamy uzwojenie na stojan

montujemy na stałe do podstawy piasty , a do piasty przykręcamy beben z magnesami do tego smigiełka ster wszystko na maszt i mamy ok 1 kw mocy .

uczulam zainteresowanych jest jeden z eksperymentów . podałem magnesy ferrytowe bo są tanie ale leprze są neodymowe stosunkowo droższe.

co do ilosci zwoi w każdej cewce i konkretynych danych to posiadam i mogę udostępnić razem z rysunkami

acha uzyskujemy napięcie zmienne chcąć ładować baterię akum. musimy wyprostować

ten typ pradnicy w org. był uzwojony na napiecie 24, 36 V w zalezności od polączenia uzwojeń czy w gwiazdę czy w trójkąt.

przy eksperymentowaniu z wiatrakami nalezy pamietać o zabezpieczeniu elektrowni przed silnymi wiatrami

pozdrawiam

oj sie porobiło.... Turbina, turbiną. Mała bedzie, ale oswietlenie będzie też. Thalex, z ilością prądu nie ma problemu. Zastosuje sobie diody dobrej mocy i bedzie wszystko Oki. jakoś odeszła mnie cheć od tego wiatraka, mam wiele innych zajeć tera. Ale za miesiac, dwa. Może coś pomyślimy..... Pozdro dla Wszystkich