w_a_pinteria.pl 02.06.2011 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2011 Witam klamka zapadła, będzie kominek z dgp. domek sezonowy, w zimie sporadycznie, szkoda sie bawic w płaszcze...ale do rzeczy:jest to teraz w stanie surowym zamknietym i zastanawiam sie nad optymalnym rozprowadzeniem ciepla do pomieszczen.budynek 12x8, komin w zasadzie w srodku.zastanawiam sie czy potrzebuje turbine, chciałbym poprowadzic kanały do okien czyli od srodka po 6 metrow w obie strony.starczy grawitacyjnie? obawiam sie ze nie, ale chetnie zaznajomie sie z opinią doswiadczonych. moze... na kanaly mam pomysl taki zeby je schowac w podlodze. na stropie mam zaplanowane 10 cm, bedzie 5 cm wylewki a potem podloga, w niej zaizolowane kanaly prostokątne z blachy albo z plastiku. podprowadzone pod okna. Natomiast czeka mnie zapewne przekucie przez strop, zeby te kanaly wyprowadzic na gore... Nie bede chyba robil tego sam-sam, ale chce sie zorientowac w koncepcjach zeby wiedziec czego chce od wykonawcy. co myslicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 04.06.2011 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2011 Witam klamka zapadła, będzie kominek z dgp. domek sezonowy, w zimie sporadycznie, szkoda sie bawic w płaszcze... ale do rzeczy: jest to teraz w stanie surowym zamknietym i zastanawiam sie nad optymalnym rozprowadzeniem ciepla do pomieszczen. budynek 12x8, komin w zasadzie w srodku. zastanawiam sie czy potrzebuje turbine, chciałbym poprowadzic kanały do okien czyli od srodka po 6 metrow w obie strony. starczy grawitacyjnie? obawiam sie ze nie, ale chetnie zaznajomie sie z opinią doswiadczonych. moze... na kanaly mam pomysl taki zeby je schowac w podlodze. na stropie mam zaplanowane 10 cm, bedzie 5 cm wylewki a potem podloga, w niej zaizolowane kanaly prostokątne z blachy albo z plastiku. podprowadzone pod okna. Natomiast czeka mnie zapewne przekucie przez strop, zeby te kanaly wyprowadzic na gore... Nie bede chyba robil tego sam-sam, ale chce sie zorientowac w koncepcjach zeby wiedziec czego chce od wykonawcy. co myslicie? Kanały z plastiku! Dobry pomysł - obudowa też ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 05.06.2011 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2011 Przed zamontowaniem kanałów plastikowych do DGP napisz testament;) . Prowadzenie instalacji DGP w stropach lub podłogach , betonowych w większości przypadków, wymaga bardzo starannego odizolowania tak aby powietrze nie było wychładzane po drodze . Płaskie kanału metalowe nadają się do systemów GRAWITACYJNYCH w przypadku pracy z wentylatorem będzie spory hałas , w rurach warstwowych do dystrybucji powietrza jest warstwa tłumiąca dźwięki a w tym przypadku powstaje "pudło rezonansowe " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
w_a_pinteria.pl 06.06.2011 22:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2011 hhe, dzieki za pierwsze uwagi nt kanałów z plastiku. rzeczywiscie w ukladzie grawitacyjnym temperatura by to sfajcyla. w układzie z turbiną pewnie też. . Za wszystkie porady obiecuje miejsce we wspomnianym testamencie. Ale do rzeczy: rozpatrując przewagę swiąt wielkiej nocy nad swietami bozego narodzenia, czyli porównując rozprowadzanie grawitacyjne z układem z turbiną, czytałem coś o przypalaniu kurzu w kanałach bez turbiny. Z tego co piszecie, prowadzenie kanałów podłodze jest upierdliwe bo trzeba izolowac. Dodatkowo, w mojej sytuacji sens prowadzenia w podlodze jest taki, zeby doprowadzić ciepło do okien. Ale w grawitacyjnie nie wydoli bo jest po prostu za daleko. Czyli: jeżeli grawitacyjnie, to blisko kominka, a w pomieszczeniach kanały będą wprawdzie daleko od okien, ale za to w podlodze. Natomiast turbina umozliwa doprowadzenie powietrza do krańców budynku, brak ew. problemu z przypalaniem kurzu, ale koniecznosc prowadzenia instalacji poddaszem, no i wylot cieplego powietrza przy suficie, ale wnioskuje, ze nawiew z turbiny jest na tyle silny ze pomieszczenie nagrzewa sie od anemostatu umieszczonego w suficie? Reasumując - wersja prosta - to układ grawitacyjny, kratki z dala od okien, przy podłodze. Wady: ogrzewanie z dala od okna no i przypalanie kurzu. Zalety: prosta konstrukcja, koszt, niezawodnosc Wersja skomplikowana: turbina: mozliwosc doprowadzenia cieplego powietrza rurami spiro w dowolne miejsce w budynku ale wysoki koszt rozprowadzenia no i turbina ktora lubi sobie pasc. Dobrze mysle? z gory dziekuje za wszelka dyskusje. Kominek - niby takie sobie ognisko, ale im glebiej w las tym wiecej drzew i chetnie zapoznam sie z Waszym zdaniem. P.S. Dodam ze chodzi o dom murowany/ocieplany/sezonowy/sporadycznie ogrzewany w zimie. Mam na działce gaz i jak bedziemy marznac to zainstaluje piec gazowy w piwnicy... Wnioskuje - chyba lepiej zrobic krótkie kanaly i wyjscie w podlodze, nawet z dala od okien, niz prowadzic rurami do okien i miec wyjscie cieplego powietrza przy suficie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
w_a_pinteria.pl 08.06.2011 09:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 to moze prostsza kwestia: jaki otwór trzeba wybić w stropie zeby wyprowadzić rure spiro albo kanał na pietro i na strych? tzw otwór dowolny czy taki jak rura? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 09.06.2011 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 to moze prostsza kwestia: jaki otwór trzeba wybić w stropie zeby wyprowadzić rure spiro albo kanał na pietro i na strych? tzw otwór dowolny czy taki jak rura? Otwór musi mieć średnicę rury + osłona termiczna (izolacja) stropu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d21 12.06.2011 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 Witam Bardzo prosze o radę, planuję w domu instalację DGP (chcialbym ogrzać wszystkie mieszkalne pomieszczenia oraz łazienki) załączyłem rzuty budynku. czytalem trochę o dgp , wymysliłem 2 warianty, zastanawia mnie który będzie lepszy 1/ powietrze z kominka wyprowadzam pionowo (wzdłuż komina) przewodem na stryszek, tam umieszczam turbinę i rozprowadzam powietrze do pomieszczen na poddaszu, wyloty powietrza umieszczam w suficie (zakładam ze stryszek zostanie ocieplony 1 warstwą wełny) 2/ turbinę umieszczam na dolnym korytarzu, za ścianą przy ktorej bedzie kominkee, turbine instaluję tuz przy suficie, powietrze rozprowadzam kanałami w wylewkach pomieszczen na poddaszu, kratki montuję tuż przy podłodze proszę o pomoc w wyborze wariantu oraz podpowiedz jak ogrzać kominkiem pomieszczenia na parterze (myślę tutaj o pokoju i łazience) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek73 15.06.2011 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 Witam,zdecydowanie ten drugi wariant. Ciepłe powietrze powinno iść jak najkrótszą drogą. Umieszczając turbinę tuż za ścianą według mnie osiągniesz właśnie taki efekt. Jeśli chodzi o dogrzanie łazienki i pokoju na parterze mógłbyś puścić kanały w podwieszanym suficie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d21 15.06.2011 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 Panowie Eksperci a jak Wy sądzicie?, proszę o opinię ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki.fm 15.06.2011 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 d21: Jeżeli potarfisz jakoś uporządkować ład architektoniczny parteru z rurami DGP na parterze, to zapewne wariant nr 1 będzie lepszy, natomiast jak rury DGP będą kolidować, to pozostaje wariant nr 2, który nie jest zły i sądzę, ze częstszy. Poza tym, rury do rozprowadzania gorącego powietrza z kominka to nie są zwykłe rury spiro!!! Rura spiro ma wytrzymałość temperaturową tylko do ok. 90st.. Do systemów DGP powinno stosować się tzw. rury termofoniczne klasy M0, czyli z wytrzymałością do 250 st.C. Ponadto rury termofoniczne są fabrycznie izolowane i perforowane na rdzeniu (działają nieco jak tłumik). W efekcie zastosowania prawidłowych rur termofonicznych nie ma nieprzyjemnych zapachów podczas mocniejszego rozgrzania w kominku, a w domu nie ma efektu "radiowęzła" - szczególnie istotne przy doprowadzeniu gorącego powietrza do sypialni Pozdrawiam z Krainy Falubazu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d21 19.06.2011 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2011 mam obawy czy umieszczając turbinę na parterze nie będzie zbytnio hałasować, czy podwieszany sufit to jedyny sposób na doprowadzenie powietrza do tych pomieszczeń ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
w_a_pinteria.pl 25.06.2011 21:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2011 A ja mam piękną nie wykorzystaną przestrzeń pod spocznikiem schodów na parterze, "za plecami" kominka. Czy moge zamontować turbinę właśnie tam? Tzn nizej niz wyjscie znad kominka? Wtedy ciągnęła by gorące powietrze w dół zeby je wtłoczyć potem na górę jedną rurą na strych i stąd rozprowadzić do pomieszczeń.Będzie cicho, niewidocznie, słowem luks, tylko czy turbina moze pociągnąć powietrze te 2 metry w dół i potem wypchnąć jakies 5 m do góry, a potem rozprowadzić jakies 6 w poziomie w jedną i drugą stronę budynku? Jeszcze nie mam tynków, zastanawiam się co zrobić teraz zeby pozniej nie katowac scian... Co sugerujecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majkot 26.06.2011 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2011 Ja też proszę o poradę.Ponieważ będziemy mieć strop z płyt żerańskich zastanawiam się czy już na etapie zamawiania stropu muszę uwzględnić miejsca na kanały .Chcemy zrobić rozprowadzenie kanałami aż do 20 cm od podłogi.Turbina i rury mają być na strychu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d21 26.06.2011 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2011 Majkot, kanały umieszczasz raczej w wylewce, tutaj www.galeriakominkow.pl znalazłem takie o wymiarach 15x5 cm wiec zmieszczą się w warstwie wylewki wiec strop tutaj raczej nie ma znaczenia, co do tloczenia powietrza przez turbinę przyłączam się do pytania ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
w_a_pinteria.pl 26.06.2011 21:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2011 kanały w podłodze to byłoby to. Ciepłe powietrze z otworu w podłodze w naturalny sposób ogrzewa pomieszczenie unosząc się ku górze. Tylko, ze slyszalem ze te blaszane kanaly są glosne i nadaja sie do grawitacyjnego. A grawitacyjny przypala kurz itp. DO turbinowego trzeba podobno dawac spirorury, ktore maja całkiem zdrowy przekroj, nie zmieszcza sie w podlodze i trzeba dawac gora.Swoja droga zastanawiam sie jaka jest skutecznosc ogrzewania wylotem w suficie. Czy to cieple powietrze nie zbiera sie przy suficie a przy podlodze zima?czy ktos z "guru" sie wypowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 27.06.2011 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2011 Ja skromny " nie-guru " odpowiem tak : 1. Kurz przypala każdy system DGP 2. Kanały blaszane są głośne przy zastosowaniu wentylatora 3. Jak ciepłe powietrze wyjdzie przy suficie to tam zostanie;) i sufit będzie miał ciepło a podłoga zimniej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 27.06.2011 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2011 kanały w podłodze to byłoby to. Ciepłe powietrze z otworu w podłodze w naturalny sposób ogrzewa pomieszczenie unosząc się ku górze. Tylko, ze slyszalem ze te blaszane kanaly są glosne i nadaja sie do grawitacyjnego. A grawitacyjny przypala kurz itp. DO turbinowego trzeba podobno dawac spirorury, ktore maja całkiem zdrowy przekroj, nie zmieszcza sie w podlodze i trzeba dawac gora. Swoja droga zastanawiam sie jaka jest skutecznosc ogrzewania wylotem w suficie. Czy to cieple powietrze nie zbiera sie przy suficie a przy podlodze zima? czy ktos z "guru" sie wypowie? Powietrze które wylatuje przy podłodze ,kieruje się wąskim strumieniem pod sufit , tam rozściela się po całej jego powierzchni i powoli , sukcesywnie mieszając się z nizszymi partiami , "schodzi" w dół. Nie ma w zasadzie różnicy jeśli wylot jest z sufitu (przy prawidłowo wykonanym DGP). Oczywiście w jednym jak i w drugim przypadku u góry jest cieplej na dole zimniej , ale to naturalny objaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d21 27.06.2011 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2011 Ja bym nie umieszczał kratek w podłodze, u znajomych kratka nagrzewa się do wysokich temperatur, wejście bosą stopą grozi poparzeniem. są na rynku specjalne redukcje które pozwalają umieścic kratkę w scianie tuz nad podłogą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
w_a_pinteria.pl 05.07.2011 20:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2011 Dalej nie wiemy, czy turbina moze byc zamontowana ponizej wylotu z kominka czy musi isc na strych. Ktos z praktyków wie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 06.07.2011 03:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2011 Możesz zamontować nawet w piwnicy ale czujnik temperatury ma być w takim przypadku w obudowie , dokładnie w górnej części obudowy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts