Melanzyk 02.06.2011 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2011 WitamNiedlugo zaczynam remont i bede przerabial stara instalacje jedno fazowa 4 kW na 3 fazowa.W mieszkaniu posiadam tylko prad wiec wszystko bedzie zasilane elektrycznie. Piece akumulacyjne ok 8-9kW, przeplywowy ogrzewacz wody 18kW, plyta indukcyjna, lodówka, pralka, projektor, komputery itp. O ile powinienem zwiekszyc przydzial mocy? Czy skoro urzadzenia takie jak piece maja 8kW i ogrzewacz wody 18kW tzn ze chcac uzywac tylko te 2 urzadzenia w tym samym czasie powienienem miec przydzial conajmniej 26kW? Np w okresie grzewczym gdy piec chodzi na 100%, ja w tym czasie biore prysznic a zona chce zmyc kilka naczyn to moga wystapic problemy? Jak wiadomo ZE liczy sobie za zwiekszenie mocy sporo pieniedzy. Z tego co slyszalem to jakies 140-150zl za kilowat czyli w tym przypadku jak chce dostac dodatkowe 22kW to jest 3300zl a to nie malo. Czy to sie liczy tak jak mi sie wydaje czy moze jest jakis inny sposób?O ile Waszym zdaniem powinienem zwiekszyc przydzial mocy? A taraz troszke inne pytanie. Caly dzien szukam w necie i sie zastanawiam czy jest roznica w cenie 1kWh pradu 230V a pradu 400V? Probowalem na stronie Tauronu i nic nie moglem znalezc. Dziekuje za pomoc.Pozdrawiam Maciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Melanzyk 03.06.2011 22:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2011 Bardzo dziękuję za odpowiedź Piec będzie mocy 8-9kW, przepływowy ogrzewacz to bestia 18 kilo watowa. Do tego płyta indukcyjna to kolejne 7kW. Instalacja elektryczna będzie robiona nowa przez fachowca. Zadałem pytanie o ile muszę zwiększyć przydział żeby wiedzieć na jakie koszty mam się nastawić. Niestety mieszkam za granicą i takie informacje mogę dostać tylko w internecie stąd moje pytanie. Mieszkanie nie jest w bloku tylko w kamienicy więc nie ma żadnej administracji, muszę się więc udać do elektrowni czy oni nie mają z tym problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 05.06.2011 00:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2011 Najpierw udaj się do Zakładu Energetycznego i złóż wniosek o zwiększenie mocy przyłączeniowej.W ciągu 30 dni otrzymasz odpowiedź i warunki techniczne. Do tego momentu nic nie płacisz, a zyskujesz wiedzę.Istnieje spore ryzyko, że w tej kamienicy jest stara instalacja i nie dostaniesz zgody na taką moc.Lub, dostaniesz zgodę pod warunkiem doprowadzenia nowego zasilania, gdzie te 3300zł zginie w tłumie innych wydatków. Załóżmy, że otrzymałeś zgodę. Możesz zapłacić całą opłatę i żyć beztrosko lub kombinować.W kombinowaniu pomogą Ci różne układy sterujące, np: przekaźnik priorytetowy, zegar sterujący no i przede wszystkim pewien rytuał życia rodzinnego.Aha, piece akumulacyjne i przepływowy ogrzewacz nie chodzą z pełną mocą non stop.Aczkolwiek do projektu powinno się przyjmować że chodzą, ot tak na wszelki wypadek. Jeśli Twój elektryk nie wie co to jest przekaźnik priorytetowy to zmień elektryka na inny model. Zamawiasz i płacisz za kilowaty mocy, tyle samo niezależnie od napięcia.Notabene na 230V nie dostaniesz więcej niż 25A => 5,7kW.Zastanów się, czy chcesz 2 taryfy czy 1 taryfę. To będzie miało wpływ na rytuał życia rodzinnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Melanzyk 05.06.2011 09:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2011 Dziekuję Robercie za odpowiedź. A jaką Twoim zdaniem muszę mieć minimalną moc? Myślę, że 25kW to minimum, a Ty co sądzisz? Co miałeś na myśli pisząc rytuał życia codziennego? Np. wyłączanie pieców akumulacyjnych w momencie brania prysznica i zakaz używania płyty indukcyjnej w tym samym czasie? Dziękuję raz jeszcze i pozdrawiam Maciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 05.06.2011 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2011 Tak, powinieneś wystąpić o przydział 25kW mocy (przepływowy + kuchnia).To jest przypadek skrajny, gdzie kąpiesz się i gotujesz na full mocy.Piec akumulacyjny doposażysz w przekaźnik priorytetowy, załączy się w chwili gdy nie będziesz się kąpał.Przekaźnik priorytetowy będzie myślał za ciebie i nie będzie konieczne przestrzeganie cykli godzinnych, etc.Choć nie czarujmy się, jeśli będziesz miał 2 taryfę to będziesz żył wg zegarka (zmywarka, pralka, grzanie, kąpiel, itd...) Jednym to pasuje, inni przeklinają dwie taryfy.W Twoim przypadku kluczowa jest zgoda Energetyki na taką moc.Tu nie chodzi o nową instalację w Twoim mieszkaniu, a chodzi o instalację przed licznikiem i sąsiadów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts