Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

rysy na fundamencie po ubijaniu

poludniowa

Recommended Posts

Panowie prosze o rade

A mianowice 2 tygodnie temu zostały wymurowane fundamenty z bloczków . . W miedzy czasie zrobilismy miejsce na taras i ganek z przodu i odsypalismy piach od fundamentów. wczoraj murarz zasugerował aby wrzucic piach do srodka i dobić wibrujaca płyta 200 kg . Ubijał na 3 warstwami i wyszło pieknie dobite. Kiedy wczoraj wieczorem oglądałem wyniki pracy myslałem że dostane zawału :jawdrop:- w miejscach gdzie nie było piasku - są dwie delikatne rysy o szerokosci [ 0.5 mm ] idące po spoinach . jedna przy ganku gdzie licząc od góry od góry - 4 na 6 bloczków a od strony tarasu 5 na 6 bloczków!!

Ne mogłem spac juz mówie po pieniądzach , po co wziąłem sie za tą budowe :bash: - a rano murarz mówi ze to nie problem, ze tak sie zdarza a dom sie nie rozleci , bo to ława trzyma konstrukcje a na fundament z bloczków najwiekszy nacisk jest od góry . Zrozpaczony zadzoniłem po kierownika budowy ten popatrzał , pokiwał głową i powiedział że mamy szescie ze sie mury nie rozeszły bo by trzeba było od nowa murowac - a tak stwierdził ze to nie problem i mozna murowac dalej - przesmarowac szpary dysperbitem i nie ma problemu .

jakoś to do mnie nie przemawia prosze o pomoc i opinie na ten temat

ok postaram sie jak najszybciej obsypac - bo juz majstry zaczeli murować .

Troche sie uspokoiłem ale czy w późniejszym czasie to nie bedzie sie jakoś rozchozić ? mury nie bedą pękać ?? poprostu boje sie tego ze dostanie troche wilgoci i mrozu i bedzie rozpychac ?

czy moje obawy są bezpodstawne? przyznam sie ze nie znam sie na budownictwie - tyle co wyczytam na tym forum...

Wiencxa juz nie da rady bo zaczeli murować sciany ...

Kolego to że zaczeli murować to żadna przeszkoda, każdy budowlaniec co tu zagląda to potwierdzi. No Ty muisz sie za kieszeń i serducho trzymać.

Pomijając kwestie czysto techniczne Ty jako inwestor nie będziesz spokojny przez lata ze względu na to pęknięcie. Będziesz patrzył na te ściany i je oglaał i jak pęknie tynk pół metra dalej dostiesz "zawału", nie życze tego, ale zrób teraz wszystko abyś potem Ty spał spokojnie.

Kolego to że zaczeli murować to żadna przeszkoda, każdy budowlaniec co tu zagląda to potwierdzi. No Ty muisz sie za kieszeń i serducho trzymać.

Pomijając kwestie czysto techniczne Ty jako inwestor nie będziesz spokojny przez lata ze względu na to pęknięcie. Będziesz patrzył na te ściany i je oglaał i jak pęknie tynk pół metra dalej dostiesz "zawału", nie życze tego, ale zrób teraz wszystko abyś potem Ty spał spokojnie.

ok mur z cegły jest juz do okoła na wysokość 1 m - co proponujecie jakie rozwiązanie na tym etapie - czy jeszcze da rade coś zrobić ???

znalazłem jeszcze ciekawy artykuł - czy ktoś jeszcze może sie do niego odnieść ?

http://remont.wieszjak.pl/fundamenty/264940,Jak-naprawic-uszkodzenie-fundamentow-.html

a dokładnie ten fragment

"Pojawienie się rys na powierzchni fundamentów murowanych, kiedy występują one wzdłuż spoin, nie jest czymś bardzo groźnym, pod warunkiem że ich rozwarcie się nie powiększa. Po wyczyszczeniu powierzchni należy wtedy rysy pokryć zaprawą i obserwować czy pojawiają się nowe zarysowania. W przypadku głębszych rys, zwykłe wypełnienie może nie wystarczyć, dlatego wykonuje się dodatkowo klamry spinające pęknięte fragmenty fundamentu. Całkowicie uszkodzone cegły fundamentów murowanych mogą wymagać wymiany i wykonania żelbetowego wieńca. Po stwierdzeniu, że naprawione uszkodzenia postępują i ubytki się powiększają, należy się zwrócić o poradę do konstruktora, który może zalecić podbicie fundamentów, czyli całkowite ich pogłębienie i wzmocnienie."

Generalnie wszyscy z bliskiego otoczenia uważają ze niepotrzebnie panikuje - ze rysy to dopiero bedą sie pojawiac jak dom bedzie "osiadał" sam nie wiem co na ten temat myśleć ...

Widziałem coś takiego jak opisujesz na jednej z budów.

Majster też zagęszczał piach w środku bez uprzedniego zasypania z zewnątrz fundamentów i normalne, że ściana z bloczka może popękać.

Zrobili tak:

wyskrobali tyle ile się dało zaprawy tam gdzie była szczelina i narzucili nowej, wcześniej bloczki zostały zwilżone woda tak, żeby z zaprawy woda za szybko nie odeszła.

Do tej pory nic się z tym nie dzieje. Nie pęka dalej, tynk się trzyma.