Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

W którym miejscu grzejnik w garażu?

Matilde1

Recommended Posts

Mam ocieploną podłogę i ścianę 10cm styropianem. Twierdzę że zrobiłem to źle. Temperatura przy największych mrozach spadła mi w garażu poniżej 0°C. Kupiłem tani grzejniczek olejowy i włączyłem go na noc w taniej taryfie. Przez całą zimę pracował dwie noce, dlatego twierdzę że nie ma sensu instalowania grzejnika w garażu. Jak wywalę styropian z podłogi prawdopodobnie nie trzeba będzie w ogóle dogrzewać.

zgadzam się z Liwko, ociepl ścianę od budynku, nie ocieplaj posadzki, tak mam zrobione i tej zimy przy największych 30-sto stopniowych mrozach (prawie suwalszczyzna ;) ) temperatura spadła do max 1-2 st na plusie, pilnowałem bo w garażu mam zespół wodomierzowy wiec obawa była, ale okazało się że na szczęście bezzasadna, dodam tylko ze najsłabszym elementem garażu jest brama, mimo, ze ocieplona i z jakimśtam współczynnikiem to i tak tyczy sie to do przekroju paneli a nie ościeżnicy czy łączeń paneli

a odn. samego grzejnika to ja pexa pociągnąłem "na zapas" pod okno i tam go zostawiłem

Ja mam taki sam garaż, tzn. w bryle budynku, z oknem. Kaloryfer mam pod oknem. Brama jest ocieplona, podobnie jak podłoga. Nieocieplona jest ściana między garażem a domem. Podczas największych mrozów temperatura wewnątrz garażu była zawsze powyżej 10 st., ale może dlatego, że w sąsiednim malutkim pomieszczniu gospodarczym jest wymiennik od PEC-u.

zamotaliście mi z izolacją od strony gruntu :-) i teraz mam zagwostkę.

Nie dawaj, ja naprawdę będę ją wywalał. Garaż to dobre miejsce na trzymanie różnych słoików czy innego żarła. Dobrze jak w nim latem jest chłodno, a zapewni ci to właśnie brak poziomej izolacji.

Co do grzania zimą w garażu to karoseria samochodu bardzo tego nie lubi;)

• 4 months później...
Jak w temacie? Gdzie umieszczacie grzejnik w garażu? Garaż w bryle budynku.

Czy na ścianie łączącej garaż z budynkiem czy pod oknem (czyli u mnie przeciwległa ściana)?

pozdrawiam

Mam podobne pytanie, z tym że garaż jest bez okna, ściana zach i pd to ściany przy gruncie, na ścianie pn brama wjazdowa oraz wodomierz od str ściany wsch , ściana wsch sąsiaduje z pozostałymi pomieszczeniami budynku. W garażu są miejsca na dwa samochody, od strony ściany wsch pas wolnej przestrzeni do zagospodarowania o szerokości ok. 2m. Lepiej zatem zlokalizować grzejnik na ścianie zewn (i grzać cały czas samochody;) )czy może jednak na wew (i nie przejmować się gorszą cyrkulacją?).

Pozdrawiam