yavol 03.06.2011 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2011 (edytowane) witam, mam zalany fundament, właśnie muruje się ława z bloczków i dyskutuje z majstrem jak wykonać izolację pionową.majster mówi że od wewnątrz tylko folia kubełkowa, od zewnątrz klejony styropian, i na to folia kubełkowa, bez żadnych mazideł.w projekcje natomiast jest całość przesmarowana dysperbitem i na to od zewnątrz przyklejony styropian. jak myślicie co zrobić? Edytowane 3 Czerwca 2011 przez yavol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofM 03.06.2011 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2011 witam czyli majster namawia cię żebyś nie miał izolacji pionowej. Po co w takim razie robiłeś projekt. Rozumiem, że wykonuje się lepszą izolację niż ta w projekcie ale rezygnacja z niej chyba nie wyjdzie Ci na zdrowie. Izolacja pionowa winna być położona na ścianie fundamentowej z obu stron i powinna być na całości od izolacji poziomej na ławie do izolacji poziomej pomiędzy bloczkami a cegłami ściany. No i nie powinna to być pomazana ściana jakimś tam czarnidłem tylko izolacja przeciw wilgociowa (lub przeciw wodna) wykonana zgodnie z technologią (instrukcją podaną na opakowaniu). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lepiszcze 03.06.2011 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2011 Ja bym smarował, ale są tacy co uważają że pionowa izolacja przeciwilgociowa jest niepotrzebna jeżeli porządnie wykona się poziomą. Ja posmarowałem i teraz nie muszę się zastanawiać kto ma rację bo napewno w niczym tym fundamentom nie zaszkodziłem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antech 03.06.2011 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2011 yavol Izolację pionową zasadniczo musisz dać, nie jest ona konieczna gdy grunt jest przepuszczalny a poziom wód gruntowych nie jest wysoki (zaraz nakrzyczycie że to nie zgodne ze sztuką budowlana )oraz ściana jest wylewana z betonu. Od środka robisz izolację gdy jest wysoki poziom wód gruntowych Od środka nie kładzie się folii kubełkowej, ona niesłuzy do tego, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yavol 03.06.2011 11:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2011 (edytowane) no właśnie też uważam że to na pewno nie zaszkodzi, ale im więcej czytam tym więcej znajduje teorii na ten temat, a jeszcze odnośnie środka to co, tylko smarowanie lepiszczem? EDIT: z drugiej strony się zastanawiam, posadzka będzie 3 bloczki nad ziemią się zaczynać, jeśli posmaruję je z obu stron dysperbitem to i tak będzie mi podciągać z dołu od ławy, czy się myle? Edytowane 3 Czerwca 2011 przez yavol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts