Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

jak w tytule. Interesuje mnie cena i jakość. Proszę o jakieś namiarki. Jeszcze odpowiedzcie mi na coś takiego.

Pytałem w jednym składzie drewna o to czy mają suche drewno czy mokre. powiedzieli:

PANIE, KTO TERAZ STAWIA WIĘŹBĘ Z SUCHEGO DREWNA?"

Z tego co wiem, to drewno powinno mieć poniźej 20% wilgotnoiści, przeciez żeby zaimpregnowac musi być suche (lepiej wchłania impregnat), w przeciwnym wypadku to tak jakby impregnowac gąbkę nasiąkniętą wodą - co taka impregnacja da?

https://forum.murator.pl/topic/15776-drewno-na-wi%C4%99%C5%BAb%C4%99-jakie-i-gdzie-tanio-kupi%C4%87/

...powiedzieli:

PANIE, KTO TERAZ STAWIA WIĘŹBĘ Z SUCHEGO DREWNA?"

Dokładnie to samo usłyszałem.

Suszenie drewna wymaga zainwestowania w drewno, któego jeszcze nikt nie zamówił.

Jest jeszcze coś takiego jak suszenie komorowe.

Ale tak czy inaczej musi to mieć odzwierciedlenie w cenie.

Chyba że... ci którzy sprzedają więźbę z mokrego drwna liczą sobie jak za suche.

Jakie są Wasze doświadczenia? Ile płaciliście za m3 drewna i jakiego, mokrego, suszonego?

bo wykonawcy i sprzedawcy to potrafią cuda opowiadać i to w taki sposób, żeby się inwestorowi głupio zrobiło, że chce porządnie wybudowany dom.

pozdrawiam

Robert

Witam,

nie dajcie się zwariować i nie kupujcie mokrego drewna na więźbę.

Już lepiej nie impregnujcie a za to suszcie. Impregnacja to jest raczej zbędny wydatek wg mnie.

Na suchym wszystko ładnie leży i drewno się nie odkształca (płyty gk osb i cokolwiek nie pęka)

Ot takie moje zdanie :)

Konrad

cena w dużej mierze zależna jest od przekroju belek i długości,

za tarcicę o przekroju 20x8cm (najdłuższe krokwie miały 13m) z impregnacją zanurzeniową płaciłem 530 zł/m sześc.

api a gdzie kupiłeś?