Anrod 03.06.2011 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2011 witam, chciałbym wymienić kocioł z miałowca na kocioł z podajnikiem ślimakowym (ekogroszek). Jednak wydaj mi się że nowy kocioł powinien być tak usytowany by zapewnić tyle miejsca by wyciągnąć "ślimaka". Niestety szerokość kotłowni wynosi ok 1,55m a więc nie będzie to możliwe - czy w związku z tym ryzykować i liczyć że nie będzie problemu z zakleszczaniem sie opału czy też rozważać inne usytuowanie kotła (jeżeli tak to jakie?) bądź wybrać tak kocioł by ominąć tą niedogodność. Liczę na podpowiedzi uzytkowników kotłów z podajnikiem. Dla orinetacji załączam rzut kotłowni. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam, Kris Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 03.06.2011 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2011 witam, chciałbym wymienić kocioł z miałowca na kocioł z podajnikiem ślimakowym (ekogroszek). Jednak wydaj mi się że nowy kocioł powinien być tak usytowany by zapewnić tyle miejsca by wyciągnąć "ślimaka". Niestety szerokość kotłowni wynosi ok 1,55m a więc nie będzie to możliwe - czy w związku z tym ryzykować i liczyć że nie będzie problemu z zakleszczaniem sie opału czy też rozważać inne usytuowanie kotła (jeżeli tak to jakie?) bądź wybrać tak kocioł by ominąć tą niedogodność. Liczę na podpowiedzi uzytkowników kotłów z podajnikiem. Dla orinetacji załączam rzut kotłowni. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam, Kris Nie podałeś pow. do ogrzania. Wklejam 2 możliwości podłączenia 2różnych konstrukcji kotłów. Zobacz, pomyśl, jak pasuje, daj znać na priva. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anrod 03.06.2011 15:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2011 (edytowane) dziękuje za podpowiedzi. powierzchnia do ogrzania ok. 180m2 + bojler 150l - czyli kocioł chyba ok. 25kW? opcja I - rozważałem taką opcje - jednak czy nie będzie mało miejsca na obsługe? przegladałem oferte kotłów SKAM i niestety nie widzę o tak małej głębokości. opcja II - czy jest jakiś powód by po obu stronach było wolne miejsce? i co z obsługą "ślimaka"? w obu przypadkach niestety trzeba wziąźć pod uwagę że w tym miejscu jest zawieszony bojler poziomy. Jak tylko zrobię zdjęcia to je dołącze Edytowane 3 Czerwca 2011 przez Anrod Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 04.06.2011 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2011 Normalnie kocioł Skam-P 17 czy 25kW ma z czopuchem typowo wychodzącym do tyłu głębokość 950-980mmPrzy wykonaniu czopucha górnego jego głębokość spada do 650mm 180m2 plus bojler to jeszcze można 17kW a już warto myślec o 25kW.Dla mnie optimum dla 17kW to pow. nowego budownictwa od 120-170m2 a może grzać spokojnie do 190m225kW przy nowym budownictwie od 160 do ok.230m2 a może grzać do 280m2Skłaniałbym sie do 25kW Opcja I ze Skam-P, biorąc pod uwagę grzejnik na przejście do kotła zostanie ok.50-60cm (nie wiem ile odsuniesz kocioł od komina....) Opcja II ze Sztokerem jest lepiej ustawna w Twojej kotłowni, nie musi być dużo miejsca z obu stron, od strony komina tyle, abys doszedł do dolnej wyczystki kominowej (chyba,że ją zrobisz po drugiej stronie ściany....) Od drugiej strony tyle, abyś wsypał węgiel do kosza.Od ściany min.10cm, może być 20cm, ślimak w Sztokerze obsłuży się z placem w nosie, można go wyjąć też od przodu poprzez drzwiczki kotła po wyjęciu zawleczki.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ciepły 04.06.2011 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2011 witam, chciałbym wymienić kocioł z miałowca na kocioł z podajnikiem ślimakowym (ekogroszek). Jednak wydaj mi się że nowy kocioł powinien być tak usytowany by zapewnić tyle miejsca by wyciągnąć "ślimaka". Niestety szerokość kotłowni wynosi ok 1,55m a więc nie będzie to możliwe - czy w związku z tym ryzykować i liczyć że nie będzie problemu z zakleszczaniem sie opału czy też rozważać inne usytuowanie kotła (jeżeli tak to jakie?) bądź wybrać tak kocioł by ominąć tą niedogodność. Liczę na podpowiedzi uzytkowników kotłów z podajnikiem. Dla orinetacji załączam rzut kotłowni. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam, Kris Może byś spróbował coś stąd. Ze zmieszczeniem nie będzie raczej problemu, co do niezawodności też możesz być spokojny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts