KrisPL_ 27.06.2013 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 (edytowane) classico_girl - celowo wspomniałem o tym, ponieważ w internecie lub wśród znajomych można się dowiedzieć jak to fajnie na tarasie się siedzi i generalnie ogród to super sprawa. Kiedy jednak człowiek sam się przekona o: imprezach u sąsiada, wrzaskach dzieciaków, ujadającym psie, jego pracach w ogrodzie, konieczności pracy w swoim, budowie domu za płotem to nabiera podejrzeń co do wspaniałości owej "idylli tarasowej" w porównaniu do "ciasnego bloku z kłótniami za ścianą". Sądzę, że prawdziwy "efektem tarasu" można uzyskać mieszkając gdzieś z dala od cywilizacji lub w ostateczności posiadając ogromną działkę ze złotą kartą rabatową na zakup kilkuset 2-metrowych tuji tudzież innej osłony. Edytowane 27 Czerwca 2013 przez KrisPL_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tola 28.06.2013 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2013 (edytowane) KrisPL_ jest dużo racji w tym, co piszesz. Opiszę sobotni poranek tydzień temu. Bardzo ciepła noc, okno balkonowe otwarte na oścież. 5.30...przez 40 minut walka kotów ze srokami, które w obronie gniazd przed kotami, skrzeczały bez opamiętania. 6.30 dwa domy dalej gospodarz odpala piłę spalinową w celu cięcia drewna do kominka. Zakupił długie drągi, więc cięcia na parę godzin. Po 10 rano, odpalanie kosiarek spalinowych, by skosić trawniki zanim upał się wzmoże. Po 11 dołączają do koncertu nastoletni fani skuterów. Pora obiadowa, wreszcie zalega błoga cisza. Jemy obiad na swoim ukochanym, wymarzonym tarasie. Rozmawiamy półgłosem, bo można, słychać tylko leniwie bzyczące muchy. Temperatura 30 stopni rozleniwia. Po całym tygodniu pracy, wreszcie chwila takiej błogości, że do szczęścia potrzebna już tylko drzemka. Rozkładamy się wygodnie w leżakach, z uśmiechem na ustach, powieki opadają, w głowie tylko jedna myśl....matko, jak tu dobrze, jak cudownie, jak cicho. Kochamy swój taras i wiejskie, sielskie życie. Taki stan świadomości trwa kwadrans. 15.30, sąsiad mający dziką łąkę nie koszoną jeszcze w tym roku, uruchamia spalinową obkaszarkę.... tiaaaa...ale co by nie mówić, w życiu nie chciałabym zamienić swego tarasu, na balkon w bloku zdjęcia tarasu w stopce Edytowane 28 Czerwca 2013 przez tola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrisPL_ 29.06.2013 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2013 Zgadzam się z Tobą, ja również swojego tarasu na blok zamieniać nie zamierzam. Niemniej jednak jak widać z anonimowych opowieści towarzystwo ludzi zawsze wiążę się z wieloma niedogodnościami nawet, gdy jest ich obok nas kilkoro zamiast kilkuset. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mmelisa 29.06.2013 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2013 Tola.. strona 656 u Ciebie boosko, mozna siedziec i rozkoszowac sie... nie wazne ze od 5:30 sasiedzi spokoj zaklocaja... wazne, ze na swoim jestescie... i zawsze to jakis kwadrans spokoju sie znajdzie ogrod cudowny... bede sie nim inspirowala u siebie jesli pozwolisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_zet 04.07.2013 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2013 Skąd ja to znam... Żonka kiedyś też planowała śniadania, obiady i kolacje na tarasie, a jak go mamy jemy w biegu i nie doceniamy tego dobrodziejstwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gahan 05.07.2013 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 Tomek:) warto wygospodarować chwileczkę czasu na wspólny posiłek/ obiad/ kawę chociaż w weekend - warto i to się zwróci w dwójnasób; nawet kosztem niedokoszonego trawnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gahan 05.07.2013 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 Ryk kosiarek spalinowych i kos już chyba na stałe wszedł w repertuar sobotnich odgłosów - nie cierpię tego jazgotu i smrodu, chociaż sami oczywiście używamy tego ustrojstwa, nie jestesmy na tyle "ekologiczni" i nie kosimy trawnika zwykłą kosą ręczną Zdecydowanie wolę jednak kłótnie ptaków i rozgardiasz jaki robią wczesnym rankiem ( można się przyzwyczaić) niż odgłos kosiarek ( do tego się raczej nie przyzwyczaję). Na szczęście na mojej wsi sąsiedzi powoli stosują się do niepisanej ustawy i od późnego popołudnia w sobotę do poniedziałkowego poranka nastaje cisza ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablomoc 05.07.2013 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 zaczynam mieć wrażenie że teraz na siłę zaczynacie szukać minusów siedzenia na tarasie, a bo sąsiad, a bo pies, a bo koparka..... też jesteście sąsiadami, też kosicie trawę i też prawdopodobnie macie psa, ja co prawda aż w tak aktywnych sąsiadów nie mam ale nie widzę w tym problemu a kto ma za sąsiada teściową ? no pytam sie kto ? to jest czasami dramat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emiliamym 09.07.2013 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2013 Moja znajoma ma balkon, który wychodzi prosto na bungee. Mówi, że jak wychodzi na balkon na kawę i jeszcze widzi jak ktoś skacze, to jest już tak rozbudzona, że kawy nie musi dopijać. Mi się marzy domek w lesie, kawa o 6-tej rano, a raz na tydzień nawet sarna przemknie przez działkę... mmmm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 09.07.2013 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2013 a zimą to już całkowity spokój gdy zwały śniegu zawalą drogę do cywilizacji;)też tak marzyłam... potem miałam okazję pomieszkać w takim lesie , na szczęście nie za długo ale dzięki temu doświadczeniu poszukałam działki przy lesie ale z dobrym, odśnieżanym dojazdem do pobliskiego miasta:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_borekk 15.07.2013 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2013 Ja dopiero buduję dom, póki co "kawę/grilla/etc" na tarasie mogłem kosztować u znajomych. mam nadzieję, że w zabieganym życiu znajdę czas na chwilę z kawą przed pracą czy piwkiem po pracy wśród zieleni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
interona 07.08.2013 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 (edytowane) Taras to BARDZO miły element domu, przyłączam się do grona jego wielbicieli. Mój jest od strony północno-zachodniej, co wymusiło usytuowanie działki. Początkowo do tego rozwiązania byłam nastawiona scepytycznie, teraz doceniam. Po południu można się wygrzać w słońcu, a jeśli czasem muszę popracować w domu, to siadam z książkami w cieniu i też jest bardzo przyjemnie "Sąsiadujące" z naszymi działkami odgłosy - to kwestia tego, na czym się chcemy skoncentrować. Chyba, że przybierają formę wynaturzenia... wtedy klops. Edytowane 13 Sierpnia 2013 przez interona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cheremis 08.08.2013 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2013 Taras to świetna sprawa. Na moim tarasie jest pełno zieleni i kwiatków, więc jak wychodzę popołudniami poczytać książkę to czuję się jak w ogrodzie. Jest miło i przyjemnie, a że w pobliżu nie mam sąsiadów to nikt mi nie zagląda co robię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miol 17.08.2013 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2013 (edytowane) Odnośnie tarasu i odgłosów kosiarek to może mam inną "wrażliwość" (chociaż o 3 rano wybudzam się na odgłos uruchamianych zraszaczy w ogrodzie) ale mi one nie przeszkadzają, po prostu są tłem tak jak i inne odgłosy: sroki, psy, czy sprzęt rolniczy na niedalekim polu (ten też potrafi hałasować). Jak dla mnie to te odgłosy nie są specjalnie agresywne, przecież nikt nie jeździ kosiarką kilka metrów ode mnie, a idealnej ciszy to nigdy nie ma, a to gdzieś ktoś tnie ,a to stuka ,a to puka ,a to jedzie gdzieś samochód, czasem samolot przeleci. Naprawdę dużo bardziej przeszkadza mi jak jakieś 200-300m od mojego domu na ogródkach działkowych ktoś zrobi imprezę, niestety ale tamte odgłosy nijak nie chcą się wtopić w tło, no i zwykle trwają do późnej nocy. A kawę na tarasie bardzo przyjemnie się pije . Niestety tylko w dni gdy nie wieje za mocno. Edytowane 17 Sierpnia 2013 przez miol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.08.2013 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2013 a kto ma za sąsiada teściową ? no pytam sie kto ? Ja. Mąz się odgraza, że postawi płot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agagrusz 23.08.2013 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 Ja najbardziej lubię poranną kawę na tarasie - o godz. 6.30 - 7.00 jest cisza, spokój, ptaszki ćwierkają, powietrze jest takie świeże i pachnące... Ale każda pora na własnym tarasie jest dobra - w okresie letnim u nas to właściwie główne miejsce, w którym przebywamy. Taras mamy zadaszony z wyjściem z kuchni, więc wszystkie posiłki na tarasie, laptop na tarasie, czytanie na tarasie, a telewizora w lato nie używamy - większą frajdą jest patrzenie na roślinki. Jasne, kosiarki u sąsiadów pracują, działki w naszej okolicy nie są za duże, więc hałas jest. Ale znowu bez przesady, koszenie przecież nie trwa wiecznie, a poza tym budując się w okolicy innych domów trzeba mieć świadomość tego, że nie będzie ciszy jak w leśniczówce. Ale - nawet jeśli sąsiad kosiłby codziennie swoją trawkę to i tak jest lepiej niż w bloku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniqa1982 03.09.2013 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2013 a kto ma za sąsiada teściową ? no pytam sie kto ? Ja. Mąz się odgraza, że postawi płot I mój mąż też Płot w trakcie Proszęo wstawaiane zdjęć Waszych tarasów!!! :):) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.09.2013 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2013 tarasy znajdziesz w dziale ogród w temacie 'tarasy nasze" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
namira 04.09.2013 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2013 Ja na tarasie głównie się opalam,jem lody i czytam.W naszym klimacie lato jest krótkie,niestety,wieczory i ranki chłodne i nie dla mnie picie kawy na tarasie o godzinie 7,brrrr..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.09.2013 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2013 ja w nocy (godz. 7) nie pijam kawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts