Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrodzenie,które mnie zachwyca.

Recommended Posts

I jeszcze jeden krótki filmik. Do budowy tego ogrodzenia nie używa się zapraw i klejów. Jedyny materiał to kamień. Ogrodzenia te stoją ponad setkę lat, niektóre w UK datuje się na lata 1700. Do dzis są firmy, które to wykonują i przybywa młodych fachowców. Ponoć jak już się zacznie taką zabawę to nauka trwa całe życie, bo każdy mur to inne wyzwanie i nie ma dwóch takich samych kamieni.

Witaj,ogrodzenia wykonywane taką techniką udaje mi się spotkać,tylko budulec często jest inny.Przeważnie to wapień lub piaskowiec i łączne są na klej,którego nie widać.Ale w naszych warunkach klimatycznych powinno się kamień spoinować by ogrodzenie przetrwało długie lata.Jeśli chodzi o filmik z kamieniami które tylko leżą bez żądnej zaprawy to wątpię żeby takie ogrodzenie postało w Polsce kilka miesięcy i nikt by tych kamieni nie ukradł,lub tego nie rozwalił...Sam buduje ogrodzenia,ale na razie nie takie jakbym chciał,tylko jak chcą ludzie....pozdrawiam

Dziękuję za odzew! Gdybyś kiedyś miał możliwość wrzucenia zdjęcia ogrodzenia z kamienia bez widocznych spoin byłabym wdzięczna. Może byc z dodatkiem drewna, bo nad takim myślę. Kamień dołem i słupki kamienne+jedna deska w poprzek /nierównych kształtów/. O wandaliżmie nawet nie pomyślałam, ale dla chcącego nie ma nic trudnego. Pozdrawiam!

Ziuta, ja mam takie zdjęcia, ale u małża w komórce. Jak wróci z piwa, to wrzucę, ale chyba jutro, bo dopiero wyszedł.

Fotki pochodzą z Polski (z Wrocławia, o ile pamiętam), sprzed knajpy czy hotelu. Nie widać spoin, a murek jest identyczny jak na pierwszym filmiku z YT.

U nas ogrodzenia "bez spoiny" najczęściej robi się tak, że bierze się 2 płyty OSB jako szalunek na 40cm, układa się łupek granitowy przy płytach bezspionowo a do środka leje się beton.

Łupek jest bardzo tani. Jedynie wykonanie wymaga precyzji, nie tyle w samym układaniu co w zachowaniu prostej linii płotu. Pozdrawiam