ziuta62 04.06.2011 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2011 Czy jest możliwość zastosowania takich nadproży w domu budowanym z silikatów. Sciany 24cm+wełna+tynk lub elewacja drewniana z półbala. Chodzi mi o taki sam efekt jak na załączonych zdjęciach. Dom parterowy, strop drewniany. Chcę pójść architekta adaptującego projekt z gotowymi pomysłami. dziekuję za odpowiedzi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darroo 04.06.2011 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2011 Witam, oczywiście że jest możliwość zastosowania takich nadproży ,szczególnie że ma pan drewniany strop. Jednak jeśli chodzi o wyliczenia co do grubości i jakości tych bali ,(nadproży) to musi się pan udać do architekta. Na pewno musi to być drzewo twarde, wysuszone i odpowiednio zaimpregnowane ,takie jak np. dąb czy jesion. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziuta62 05.06.2011 06:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2011 :)Dziękuję za odpowiedż! Czyli, palnując budowę na przyszły rok maj-czerwiec musiałabym zamówić drzewo w tym roku, aby przeszło proces suszenia i obróbki wcześniej. Ale przede wszystkim rozmowa z architektem. Pewnie belki na strop też trzeba będzie zamówić jednocześnie. Pozdrawiam!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 06.06.2011 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2011 Ziuta, sądząc po oknie i łupku , zdjęcie pochodzi z kraju , w którym fascynacja środkami impregnującymi nie jest powszechna. Nadproże na zdjęciu pochodzi z czasów , gdy nikomu do głowy nie przyszło by to czymś impregnować ,choć regionalnie używano sposobów naturalnych ( np moczenie w morskiej wodzie ). Domy budowano z drewna świeżego, lekko powierzchownie wysuszonego, takiego jakie było dostępne . Na dąb pozwolić mogli sobie tylko bogacze. Większym problemem w konstrukcjach budynków drewnianych ,jest drewno wysuszone ( które wracając do naturalnej wilgotności pęcznieje) , niż przesychanie drewna świeżego. Czymś innym jest impregnacja ciśnieniowa ,ale w takie klocki chyba się nie chcesz bawić . Zjawisko pęcznienia drewna szczególnie niebezpieczne jest w kontakcie z murem , bo go rozsadzi . Musisz założyć naturalną pracę drewna , które na przemian będzie schnąć i zwiększać wilgotność. Jednym ze sposobów jest nie zaklejanie szpar ,które okresowo będą się pojawiać pomiędzy drewnem a murem. Można oczywiście napchać tam jakiś akryli , czy silikonów , ale to jest tfu, tfu, tfu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziuta62 06.06.2011 17:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2011 Dziękuję ślicznie za uwagi! Ściany z zewnątrz będą dobrze ocieplone, a te szpary, które Piotrze sugerujesz żeby zostawić, będą w takim przypadku i tak tzw osławionym mostkiem termicznym. Co mi generalnie.... Na starość chcę się nacieszyć tym co mi się marzy i podoba. Masz rację, to zdjęcie pochodzi z domku w Cumbrii, w którym się zakochałam będąc tam na wczasach. Chcę troszkę pomieszać nasz góralski klimacik z tym drobnym elementem nadproży z domów z kamienia. W zasadzie była to mała stodoła przy dość sporym domu,którą zaadoptowano na 2 osobowy cottage. Dlatego też planuję pustkę nad salonem i właśnie belki stropowe i więżbę odkrytą jak tylko to możliwe na maxa. Pytam na form przed pójściem do architekta bo czasem bywa tak, że to czego nie znamy skazujemy na nie. A jest tu tak wiele osób rozsądnie myślących, że warto więc zapytać. Myślę o zamówieniu tych belek w firmie,która robi domy z bala. Chyba będzie to najlepsze wyjscie. Grunt, że się da! Diękuję i pozdrawiam:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 06.06.2011 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2011 Mała podpoweidź nadproża dobiera konstruktor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziuta62 06.06.2011 19:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2011 Z tym konstruktorem to już architekt się będzie konsultował czy jak to wygląda? Budowa będzie na odległość więc wszelkie dokumenty związane z budową będzie miał na głowie architekt. Oczywiście z nim się będziemy widzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziuta62 06.06.2011 21:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2011 Jeszcze jedno pytanko, jeśli można. Czy to suszenie próżniowe to jakaś kosmiczna sprawa cenowo? Tych nadproży będzie 6. Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 07.06.2011 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2011 ziuta62 ,ale jesteś pewna że chcesz mieć coś takiego w domu? To co pokazałaś to stary francuski dom, prawdopodobnie nawet z Prowansji gdzie stosowanie tego typu rzeczy w wiejskich domach było popularne, ale w bogatszych już nie (bo w bogatszych zatrudniali fachowych kamieniarzy). Najłatwiej zrobić to jako atrapę wyciętą z jakiej grubej i krzywej deski, przejdź się na wieś gdzie rozbierają starą stodołę to za flaszkę nawieziesz sobie furę takich desek. A ściany też będziesz miała z tego wapienia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 07.06.2011 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2011 2 zdjecie wyglada jak by to byl element dekoracyjny nie typowe nadproze, a czy nie mozna uzyc imitacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziuta62 07.06.2011 15:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2011 Domek wygląda tak. To stara stodoła w Cumbrii w UK. Moje ściany będą z silikatów, strop z belek i odkryta więżba w salonie. Tynk od wewnątrz tradycyjny im mniej równy tym lepiej. Może faktycznie jakieś belki z rozbiórki bo są już "uleżane". Jak narazie do atrapy się nie przymierzam. Zdaje się, że sobie narobię kłopotów. A myślałam,że będzie łatwiej. Te belki mają szerokość ściany od wewnątrz A tu więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 07.06.2011 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2011 (edytowane) Domek wygląda tak. To stara stodoła w Cumbrii w UK. Moje ściany będą z silikatów, strop z belek i odkryta więżba w salonie. Tynk od wewnątrz tradycyjny im mniej równy tym lepiej. Może faktycznie jakieś belki z rozbiórki bo są już "uleżane". Jak narazie do atrapy się nie przymierzam. Zdaje się, że sobie narobię kłopotów. A myślałam,że będzie łatwiej. Te belki mają szerokość ściany od wewnątrz [ATTACH=CONFIG]59809[/ATTACH] A tu więcej. [ATTACH=CONFIG]59810[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]59811[/ATTACH] Chłopaki mają rację .Żeby dom zbudować tak ,by się upodobnił do zdjęć , to nie tylko chęci potrzebne ale jak się trochę chęci ma : http://www.kominki-batura.pl/images/portal3duzy.jpg http://www.kominki-batura.pl/images/portal3_2duzy.jpg miał być otwarty, z prawdziwą belką , ukryty w ścianie , a nie w ścianie dobudowanej "na pół pokoju". Edytowane 7 Czerwca 2011 przez Kominki Piotr Batura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziuta62 07.06.2011 17:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2011 No i wyczułeś co mi się podoba. Wygląda na dąb. Miodzio drzewko. Czy jest możliwość rozprowadenia ciepłego powietrza do dwóch pokoi dodatkowo mając kominek bez szyby?Wiem, że teraz to juz nikt na forum nie będzie ze mną gadał, ale nie będzie WM, reku, buforów i tym podobnych. Ogrzewnie jakieś tam na groszek lub elektryczne + coś w razie godziny W jak prundu braknie, albo inna zaraza przyatakuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 07.06.2011 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2011 No i wyczułeś co mi się podoba. Wygląda na dąb. Miodzio drzewko. Czy jest możliwość rozprowadenia ciepłego powietrza do dwóch pokoi dodatkowo mając kominek bez szyby? Wiem, że teraz to juz nikt na forum nie będzie ze mną gadał, ale nie będzie WM, reku, buforów i tym podobnych. Ogrzewnie jakieś tam na groszek lub elektryczne + coś w razie godziny W jak prundu braknie, albo inna zaraza przyatakuje. Tam zaraz dąb. Skąd taki stary w Polsce wytrzasnąć ( po dwóch wojnach! ) Sosna - stara , ze Starego Browaru (od Kulczykowej ) WM, Reku ... wiem , bez tego nie da się po prostu żyć! Koniecznie do tego PC i GWC . Mam dom 300 m2 i nic z tego Mocium Panie, nie dałem się nabrać .No z kominkami to troszkę mnie poniosło . Mam 5 ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 07.06.2011 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2011 Czy jest możliwość zastosowania takich nadproży w domu budowanym z silikatów. że tak powiem frazesowo, z odpowiednim zapleczem finansowym wszystko jest możliwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziuta62 07.06.2011 23:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2011 No widzisz Piotrze u mnie jest tak, że jakby ktoś mi zamknął okno / nawet przy -15/ to ręka obcięta. I temat się zamyka przynajmniej w sprawie wentylacji. Zazdroszczę ci tych kominków. U mnie nawet tyle pokoi nie będzie. Ale kuchnia kaflowa mi to zrekompensuje. Fajnie jest sobie pogadać z ludżmi, którzy czują ten powrót do przeszłości. Kuba! Toż to tylko 6 nadproży. Ale lotka puszczę. Wiem, że architekt doliczy za utrudnienia, a ekipa dobrą premię dostanie. Byle się dało, co do reszty się dogadamy. Pozdrawiam i dobranoc!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greyzone 09.06.2011 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 Jeśli robisz strop drewniany to jak najbardziej możesz takie nadproża wykonać.Drewno musi być konstrukcyjne KVH, takiego nie trzeba impregnować bo nie ma potrzeby. Drewno strugane i suszone do 15% nie przyjmuje robali ani pleśni czy grzybów(warunek dobra wentylacja).Musisz pamiętać tylko o odizolowaniu drewnianych elementów od cegły/bloczków.Co do wytrzymałości i całej sprawy konstrukcyjnej to konstruktor i to wszystko wyliczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziuta62 09.06.2011 14:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 Dziękuję za kolejną wypowiedż. Wszystkie sugestie i podpowiedzi zanotowałam. No to sobie z architektem jak "równy z równym" pogadam. W UK są sklepy z materiałami budowlanymi z rozbiórek. Może i u nas takie coś powstanie? Np. podłogi z desek bywają droższe niż w sklepie/ szczególnie taki stary dąb/ No, ale belek nie będę targać taki szmat drogi. Miejsce na składowanie mam trzeba tylko znależć jakąś rozbiórkę w Polsce. Może się gdzieś ogłoszę? A już myślałam,że przyjdzie zbig eng i mnie zje. A tu tacy fajni ludzie się mną zaopiekowali. Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 09.06.2011 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 Jak widać wiele lat wytrzyma : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziuta62 09.06.2011 22:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 Właśnie -takie z zębem czasu by mi się przydało. Jednak nie tylko stodółki tak budowano . Jeszcze trochę i okaże się to moje budowanie błękitną krwią zabarwione. Dzięki za ten pocieszacz!!! Ładnie z twojej strony, ale się pewnie naszukałeś?! Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts