Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nietypowe nadproże

Recommended Posts

Czy jest możliwość zastosowania takich nadproży w domu budowanym z silikatów. Sciany 24cm+wełna+tynk lub elewacja drewniana z półbala. Chodzi mi o taki sam efekt jak na załączonych zdjęciach. Dom parterowy, strop drewniany. Chcę pójść architekta adaptującego projekt z gotowymi pomysłami. dziekuję za odpowiedzi!

CUMBRIA 015.jpg

CUMBRIA 018.jpg

Witam, oczywiście że jest możliwość zastosowania takich nadproży ,szczególnie że ma pan drewniany strop. Jednak jeśli chodzi o wyliczenia co do grubości i jakości tych bali ,(nadproży) to musi się pan udać do architekta. Na pewno musi to być drzewo twarde, wysuszone i odpowiednio zaimpregnowane ,takie jak np. dąb czy jesion. Pozdrawiam

:)Dziękuję za odpowiedż! Czyli, palnując budowę na przyszły rok maj-czerwiec musiałabym zamówić drzewo w tym roku, aby przeszło proces suszenia i obróbki wcześniej. Ale przede wszystkim rozmowa z architektem. Pewnie belki na strop też trzeba będzie zamówić jednocześnie.

Pozdrawiam!!!

Ziuta,

sądząc po oknie i łupku , zdjęcie pochodzi z kraju , w którym fascynacja

środkami impregnującymi nie jest powszechna. Nadproże na zdjęciu

pochodzi z czasów , gdy nikomu do głowy nie przyszło by to czymś

impregnować ,choć regionalnie używano sposobów naturalnych ( np

moczenie w morskiej wodzie ). Domy budowano z drewna świeżego,

lekko powierzchownie wysuszonego, takiego jakie było dostępne . Na

dąb pozwolić mogli sobie tylko bogacze.

Większym problemem w konstrukcjach budynków drewnianych ,jest

drewno wysuszone ( które wracając do naturalnej wilgotności

pęcznieje) , niż przesychanie drewna świeżego. Czymś innym jest

impregnacja ciśnieniowa ,ale w takie klocki chyba się nie chcesz

bawić :). Zjawisko pęcznienia drewna szczególnie niebezpieczne

jest w kontakcie z murem , bo go rozsadzi . Musisz założyć naturalną

pracę drewna , które na przemian będzie schnąć i zwiększać wilgotność.

Jednym ze sposobów jest nie zaklejanie szpar ,które okresowo

będą się pojawiać pomiędzy drewnem a murem. Można oczywiście

napchać tam jakiś akryli , czy silikonów , ale to jest tfu, tfu, tfu.

Dziękuję ślicznie za uwagi! Ściany z zewnątrz będą dobrze ocieplone, a te szpary, które Piotrze sugerujesz żeby zostawić, będą w takim przypadku i tak tzw osławionym mostkiem termicznym. Co mi generalnie.... Na starość chcę się nacieszyć tym co mi się marzy i podoba. Masz rację, to zdjęcie pochodzi z domku w Cumbrii, w którym się zakochałam będąc tam na wczasach. Chcę troszkę pomieszać nasz góralski klimacik z tym drobnym elementem nadproży z domów z kamienia. W zasadzie była to mała stodoła przy dość sporym domu,którą zaadoptowano na 2 osobowy cottage. Dlatego też planuję pustkę nad salonem i właśnie belki stropowe i więżbę odkrytą jak tylko to możliwe na maxa.

Pytam na form przed pójściem do architekta bo czasem bywa tak, że to czego nie znamy skazujemy na nie. A jest tu tak wiele osób rozsądnie myślących, że warto więc zapytać. Myślę o zamówieniu tych belek w firmie,która robi domy z bala. Chyba będzie to najlepsze wyjscie. Grunt, że się da! Diękuję i pozdrawiam:D

ziuta62 ,ale jesteś pewna że chcesz mieć coś takiego w domu? To co pokazałaś to stary francuski dom, prawdopodobnie nawet z Prowansji gdzie stosowanie tego typu rzeczy w wiejskich domach było popularne, ale w bogatszych już nie (bo w bogatszych zatrudniali fachowych kamieniarzy). Najłatwiej zrobić to jako atrapę wyciętą z jakiej grubej i krzywej deski, przejdź się na wieś gdzie rozbierają starą stodołę to za flaszkę nawieziesz sobie furę takich desek. A ściany też będziesz miała z tego wapienia ?

Domek wygląda tak. To stara stodoła w Cumbrii w UK. Moje ściany będą z silikatów, strop z belek i odkryta więżba w salonie. Tynk od wewnątrz tradycyjny im mniej równy tym lepiej. Może faktycznie jakieś belki z rozbiórki bo są już "uleżane". Jak narazie do atrapy się nie przymierzam. Zdaje się, że sobie narobię kłopotów. A myślałam,że będzie łatwiej. Te belki mają szerokość ściany od wewnątrz

CUMBRIA 026.jpg

A tu więcej.

CUMBRIA 006.jpg

CUMBRIA 016.jpg

Domek wygląda tak. To stara stodoła w Cumbrii w UK. Moje ściany będą z silikatów, strop z belek i odkryta więżba w salonie. Tynk od wewnątrz tradycyjny im mniej równy tym lepiej. Może faktycznie jakieś belki z rozbiórki bo są już "uleżane". Jak narazie do atrapy się nie przymierzam. Zdaje się, że sobie narobię kłopotów. A myślałam,że będzie łatwiej. Te belki mają szerokość ściany od wewnątrz

[ATTACH=CONFIG]59809[/ATTACH]

A tu więcej.

[ATTACH=CONFIG]59810[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]59811[/ATTACH]

Chłopaki mają rację .Żeby dom zbudować tak ,by się upodobnił

do zdjęć , to nie tylko chęci potrzebne :)

ale jak się trochę chęci ma :

http://www.kominki-batura.pl/images/portal3duzy.jpg

http://www.kominki-batura.pl/images/portal3_2duzy.jpg

miał być otwarty, z prawdziwą belką , ukryty w ścianie , a nie

w ścianie dobudowanej "na pół pokoju".

Edytowane przez Kominki Piotr Batura

No i wyczułeś co mi się podoba. Wygląda na dąb. Miodzio drzewko. Czy jest możliwość rozprowadenia ciepłego powietrza do dwóch pokoi dodatkowo mając kominek bez szyby?

Wiem, że teraz to juz nikt na forum nie będzie ze mną gadał, ale nie będzie WM, reku, buforów i tym podobnych. Ogrzewnie jakieś tam na groszek lub elektryczne + coś w razie godziny W jak prundu braknie, albo inna zaraza przyatakuje.

No i wyczułeś co mi się podoba. Wygląda na dąb. Miodzio drzewko. Czy jest możliwość rozprowadenia ciepłego powietrza do dwóch pokoi dodatkowo mając kominek bez szyby?

Wiem, że teraz to juz nikt na forum nie będzie ze mną gadał, ale nie będzie WM, reku, buforów i tym podobnych. Ogrzewnie jakieś tam na groszek lub elektryczne + coś w razie godziny W jak prundu braknie, albo inna zaraza przyatakuje.

Tam zaraz dąb. Skąd taki stary w Polsce wytrzasnąć ( po dwóch wojnach! :D)

Sosna - stara , ze Starego Browaru (od Kulczykowej :))

WM, Reku ... wiem , bez tego nie da się po prostu żyć! Koniecznie do

tego PC i GWC . Mam dom 300 m2 i nic z tego Mocium Panie, nie dałem

się nabrać .No z kominkami to troszkę mnie poniosło :D . Mam 5 !

No widzisz Piotrze u mnie jest tak, że jakby ktoś mi zamknął okno / nawet przy -15/ to ręka obcięta. I temat się zamyka przynajmniej w sprawie wentylacji. Zazdroszczę ci tych kominków. U mnie nawet tyle pokoi nie będzie. Ale kuchnia kaflowa mi to zrekompensuje. Fajnie jest sobie pogadać z ludżmi, którzy czują ten powrót do przeszłości.

Kuba! Toż to tylko 6 nadproży. Ale lotka puszczę. Wiem, że architekt doliczy za utrudnienia, a ekipa dobrą premię dostanie. Byle się dało, co do reszty się dogadamy.

Pozdrawiam i dobranoc!!!!:goodnight:

Jeśli robisz strop drewniany to jak najbardziej możesz takie nadproża wykonać.

Drewno musi być konstrukcyjne KVH, takiego nie trzeba impregnować bo nie ma potrzeby. Drewno strugane i suszone do 15% nie przyjmuje robali ani pleśni czy grzybów(warunek dobra wentylacja).

Musisz pamiętać tylko o odizolowaniu drewnianych elementów od cegły/bloczków.

Co do wytrzymałości i całej sprawy konstrukcyjnej to konstruktor i to wszystko wyliczy.

Dziękuję za kolejną wypowiedż. Wszystkie sugestie i podpowiedzi zanotowałam. No to sobie z architektem jak "równy z równym" pogadam. W UK są sklepy z materiałami budowlanymi z rozbiórek. Może i u nas takie coś powstanie? Np. podłogi z desek bywają droższe niż w sklepie/ szczególnie taki stary dąb/ No, ale belek nie będę targać taki szmat drogi. Miejsce na składowanie mam trzeba tylko znależć jakąś rozbiórkę w Polsce. Może się gdzieś ogłoszę?

A już myślałam,że przyjdzie zbig eng i mnie zje.;) A tu tacy fajni ludzie się mną zaopiekowali. Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc!:D

Właśnie -takie z zębem czasu by mi się przydało. Jednak nie tylko stodółki tak budowano :p. Jeszcze trochę i okaże się to moje budowanie błękitną krwią zabarwione. Dzięki za ten pocieszacz!!! Ładnie z twojej strony, ale się pewnie naszukałeś?! Pozdrawiam!