Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wycena dachu - prośba o opinie

martarno

Recommended Posts

Witam

Właśnie dostałem wycenę pokrycia dachowego (dach dwuspadowy, bez żadnych "udziwnień", 4 okna dachowe) dachówką ceramiczną Roben Fleming Tabago, razem z oknami i orynnowaniem na łączną kwotę około 18kPLN + 5kPLN robocizna dla dekarzy.

Jako, ze jestem laikiem w kwestii cen i materiałów prośba o użytkowników forum o opinie w tej sprawie i ewentualnie jakieś uwagi na co zwrócić uwagę.

Z góry dziękuję za zainteresowanie.

p/s. dom buduję w woj. pomorskim.

Gość zibik_eng
Witam

Właśnie dostałem wycenę pokrycia dachowego (dach dwuspadowy, bez żadnych "udziwnień", 4 okna dachowe) dachówką ceramiczną Roben Fleming Tabago, razem z oknami i orynnowaniem na łączną kwotę około 18kPLN + 5kPLN robocizna dla dekarzy....

Moja szklana kula wróciła z serwisu jednakże dalej nie jest tak sprawna jak kiedyś - ciemność widzę...

Kolejne debilne pytanie z cyklu "ile dać za niebieski samochód"...

Otwórz sobie kosztorys, w którym jest pozycja: DACH i porównaj.

Nie ma kosztorysu - zamów.

Nie chcesz zamawiać kosztorysu - popytaj inne firmy i porównaj.

Z podanych przez ciebie danych wiemy:

jest dach

jest dwuspadowy

są 4 ry okna

ktoś chce 23 tys zł za wykonanie

Uważasz że ten zestaw danych jest wystarczający?

Z przedstawionych danych można wnioskować, że to mały prosty daszek ot taka "psia buda". Tylko @ zgadnie ile to może kosztować. Choć tak myślę, że materiały wporzo ale robocizna stanowczo za dużo! Tak 2,5kPLN byłoby wporzo. No to nara. Pozdrawiam.

W moim wypadku wycena dachówek betonowych z brassa, dwóch okien dachowych za dach dwuspadowy 190m kwadratowych z jedną lukarną to 10800zł - w cenę wchodzi dachówka (razem z wróblówką, wentylacyjnymi, podest dla kominiarza, wszystkie wykończenia), dwa okna z veluxa - właściwie wszystko, co trzeba kupić poza więźbą i łatami na mój dach.

• 6 months później...

Witam

No właśnie - ceny okien są jak ceny samochodów (jakość też), jaka to powierzchnia dachu?

Dodatki też robią dużo kwotę. Jakiej jakości wieźba?, czy konserwowana?

Ale te pytania pewnie nie aktualne - dach już stoi. I co teraz można napisać o kosztorysie? Niektórzy celowo go zaniżają np nie podająć detali...