Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Słabo nagrzewa wode w bojlierze.

byry007

Recommended Posts

Witam może mi doradzicie w domu u moje mamy był piec na wszystko jakiś mały, miał tylko pompkę bez dmuchawy, teraz został wymieniony na Elektromet Dual 25 ze sterownikiem REG-05 bojler jest 100l .W okresie letnim jak są zakręcone grzejniki mechaniczne na zaworach za piecem i jedne grzejnik tylko grzeje (obieg wymuszony) to jak jest na piecu 55C to jest ciepła woda ale jak przestawię w sterowniku na okres letni to pompka przestaję działać i są problemy z ciepłą wodą jedna osoba się umyję i druga ma już chłodną wodę co może być nie tak ??

To nie w sterowniku bo ten sterownik tylko jest podłączony do pieca pompki i dmuchawy a według mnie to zamiast bojlera wymiennik ciepła , tez jakis niby majster mówił że są za cienkie rurki od wody ale nie wiem czy to może coś pomóc ??

Problemem u ciebie jest to że masz 1 pompę ktura wymusza ci krążenie w grzejnikach i wężownicy zasobnika natomiast sterownik od pieca jest przystosowany do obsługi 2 pomp 1 do grzejników 2 do wężownicy zasobnika i jeżeli masz tylko jedną pompę podłączoną do obsługi grzejników to ta pompa działa w trybie zima natomiast w trybie lato nie działa.W sterowniku pieca są zaciski do podłączenia 2 pompy ktura nagrzewa zasobnik i ktura działa w trybie zima jak i w trybie lato dodatkowo piec musi być wyposażony w czujkę temperatury wody w zasobniku za pomocą kturej elektronika pieca będzie wiedziała kiedy włączyć pompę zasobnika (celem dogrzania zasobnika) czyli jeżeli tempertura w zasobniku spadnie poniżej ustawionej na sterowniku