byry007 04.06.2011 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2011 Witam może mi doradzicie w domu u moje mamy był piec na wszystko jakiś mały, miał tylko pompkę bez dmuchawy, teraz został wymieniony na Elektromet Dual 25 ze sterownikiem REG-05 bojler jest 100l .W okresie letnim jak są zakręcone grzejniki mechaniczne na zaworach za piecem i jedne grzejnik tylko grzeje (obieg wymuszony) to jak jest na piecu 55C to jest ciepła woda ale jak przestawię w sterowniku na okres letni to pompka przestaję działać i są problemy z ciepłą wodą jedna osoba się umyję i druga ma już chłodną wodę co może być nie tak ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 05.06.2011 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2011 Sprawdź ustawienia w sterowniku, może coś nie jest zaprogramowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 05.06.2011 10:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2011 To nie w sterowniku bo ten sterownik tylko jest podłączony do pieca pompki i dmuchawy a według mnie to zamiast bojlera wymiennik ciepła , tez jakis niby majster mówił że są za cienkie rurki od wody ale nie wiem czy to może coś pomóc ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 06.06.2011 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2011 To nie w sterowniku bo ten sterownik tylko jest podłączony do pieca pompki i dmuchawy a według mnie to zamiast bojlera wymiennik ciepła , tez jakis niby majster mówił że są za cienkie rurki od wody ale nie wiem czy to może coś pomóc ?? Problemem u ciebie jest to że masz 1 pompę ktura wymusza ci krążenie w grzejnikach i wężownicy zasobnika natomiast sterownik od pieca jest przystosowany do obsługi 2 pomp 1 do grzejników 2 do wężownicy zasobnika i jeżeli masz tylko jedną pompę podłączoną do obsługi grzejników to ta pompa działa w trybie zima natomiast w trybie lato nie działa.W sterowniku pieca są zaciski do podłączenia 2 pompy ktura nagrzewa zasobnik i ktura działa w trybie zima jak i w trybie lato dodatkowo piec musi być wyposażony w czujkę temperatury wody w zasobniku za pomocą kturej elektronika pieca będzie wiedziała kiedy włączyć pompę zasobnika (celem dogrzania zasobnika) czyli jeżeli tempertura w zasobniku spadnie poniżej ustawionej na sterowniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 08.06.2011 05:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 Podeślij schemat instalacji, bo jak masz tak zrobione jak podał Mariobros35, czyli ogrzewanie i zasobnik na jednej pompie to nie zasterujesz tym z kotła bez przeróbki lub dodatkowej pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts