Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

potrzebna pomoc - ocieplanie

Recommended Posts

witam serdecznie...temat co prawda na izolacje ale pozwoliłem sobie umieścić tutaj bo liczniejsze grono zaglądających. Wynikł mi problem przy ocieplaniu domu na zewnątrz styropianem. Ekipa zaczęła kleić go od dołu, ponad warstwą styroduru, który będzie stanowił "fundament" cokołu i po zakończeniu ocieplania i sprawdzania jakości okazało się, że dolna krawędź styropianu elewacyjnego nie została dobrze zpoziomowana tzn. mierząc od lini dolnej ramy wysokich okien balkonowych (3 sztuki) , linia krawędzi styropianu na jednej ścianie jest wyżej o 7-8 cm niż na innych. Panowie wpadli na pomysł aby dociąć i sztukować paski styropianu elewacyjnego (15 cm) i doklejać w miejscach gdzie przez brak wyobraźni i niechęć do przyrządów pomiarowych go zabrakło. Generalnie partactwo ale zastanawiam się czy: w przypadku jak się zgodzę to TO będzie się trzymać, bądź czy też nie nakazać zerwania dolnych płyt i naklejenia tym razem z zapasem. Niestety w chwili obecnej nie dysponuję zdjęciem. Prosze o jakieś rady. Z góry wielkie dzięki. Zależy mi w szczególności na odpowiedzi co do zasadności i trwałości " łatania" ubytków styropianem.

Gość zibik_eng

Partactwo w budownictwie należy zwalczać. Styropian ma być położony zgodnie ze sztuką budowlaną - jeżeli partacze tego nie potrafią to mają tyle razy robić aby było poprawnie (oczywiście na swój koszt, bo już twoje materiały poniszczyli...)

Możesz również wypieprzyć ich z roboty i obciążyć kosztami zniszczonego materiału.

Albo nić nie rób - poczekaj aż skończa swoją fuszerke... zamów badanie termowizyjne w celu wykrycia mostków termicznych (a będą na pewno) i będziesz się cieszyć darmowym ociepleniem domu. Z mostkami termicznymi da się żyć a wykonawcy taniej będzie "machnąć ręką" niż zrywać wszystko i robić drugi raz na swój koszt...

Edytowane przez zibik_eng

zamów badanie termowizyjne w celu wykrycia mostków termicznych (a będą na pewno)

Życze powodzenia przy robieniu termowizji przy takich temperaturach na zewnątrz jak obecnie -choć byłby to koronny dowód. Mysle, że na czekanie z rozliczeniem aż będzie zima i mrozy -20 st pozwalające wykonac takie badanie wykonawca zareaguje niezbyt entuzjastycznie.

Idea obciążenia kosztami wykonawcy/partaczy jak najbardziej słuszna. Jak inwestor będzie za każdym razem machał ręką na fuszerki to ciągle będziemy mieli takich wykonawców, bo co z tego, że on spie*rzył swoją robote jak i tak mu zapłacili. Będzie dalej robił jak robi bo kasa i tak jest płacona i tak-niezaleznie od jakości wykonania.

Gość zibik_eng
Spokojnie można dokleić takie paski. Szpary koniecznie dokładnie wypełnić pianką niskoprężną. Nie żałować piany a mostków nie będzie.

dokleic "można" tylko będą mostki termiczne... co do pianki niskoprężnej (tzw. montażowej) od kiedy służy do ociepleń budynków? Po 2-3 latach na zewnątrz budynku zostanie z niej pył....

mam jeszcze koncepcje aby odciąć/odkleić większy pas styropianu elewacyjnego i dołożyć nowy oczywiście na koszt wykonawcy. Co do partaczy...zaczynam wierzyć że nie ma ekipy, która by zrobiła coś od poczatku dokońca zgodnie ze sztuką budowlaną...przeważa chyba powszechne stanowisko-nie moje więc mam to gdzieś. Szkoda gadać. Prosze o inne opinie.

dokleic "można" tylko będą mostki termiczne... co do pianki niskoprężnej (tzw. montażowej) od kiedy służy do ociepleń budynków? Po 2-3 latach na zewnątrz budynku zostanie z niej pył....

Mostki będą jak pianki nie będzie. Po 2-3 latach...

A któż tyle zostawia styropian na ścianach bez zaciągnięcia choćby klejem?

A jak klej będzie to ani styropianu ani pianki nic nie ruszy no może poza dziećmi sąsiadów:)

mam jeszcze koncepcje ...

Kombinujesz jak koń pod górę.

Cały styropian a mam go 30 cm w dwóch warstwach 20+10 mam przyklejony przy pomocy pianki niskoprężnej. Pianką zatkałem wszystkie ubytki i jest dobrze. (nie mam ani kleju ani kołków).

Na wykonawców nie narzekaj bo jeśli to wszystkie uchybienia na jakie trafisz to jesteś szczęściarzem :)

Edytowane przez orko