Robak 05.06.2011 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2011 Mam swojej działce mam rów melioracyjny, rów graniczy z inną działkądzwoniłem do związku wałowego i do gminy i ustnie wyrazili zgodę na zasypanie rowu wrzucając wcześniej rurę, by zachować przepustowośćjako, że w rowie wody jak na lekarstwo - mały strumyk może na 5 cm głębokości zastanawiam się jaki przekrój rury zastosować, albo czy można zastosować coś zastępczego?problem w tym, że to rozwiązanie rur występuje u sąsiadów, ale ja do nich bezpośrednio nie mogę się przyłączyć gdyż między tymi rurami a naszą działką jest jedna działka wolna (brak kontaktu z właścicielem) i boję się, że gdy wrzucę rurę u siebie to tę rurę będzie podmywała woda z działki obok, która będzie szła w rowie czy może zastosować jakąś formę płyt - coś jak mały strop? chodzi o to że nad rowem chcemy zrobić mały ogródek warzywny bardzo proszę o pomoc i doradztwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 05.06.2011 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2011 A masz to na piśmie? Nie kazali ci robić projektu? Jak nie to niech co to na piśmie dadzą, inaczej później oskarża cie o samowole budowlaną, u mnie rów został przykryty ale walczyłem z tym bardzo długo i łatwo nie było. Najlepiej w rów wstawić rurę tylko że średnica jej musi dać radę odprowadzić nadmiar wody np. po obfitych opadach deszczu inaczej zalejesz siebie albo sąsiadów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość zibik_eng 05.06.2011 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2011 (edytowane) Mam swojej działce mam rów melioracyjny, rów graniczy z inną działką dzwoniłem do związku wałowego i do gminy i ustnie wyrazili zgodę na zasypanie rowu wrzucając wcześniej rurę, by zachować przepustowość jako, że w rowie wody jak na lekarstwo - mały strumyk może na 5 cm głębokości zastanawiam się jaki przekrój rury zastosować, albo czy można zastosować coś zastępczego? problem w tym, że to rozwiązanie rur występuje u sąsiadów, ale ja do nich bezpośrednio nie mogę się przyłączyć gdyż między tymi rurami a naszą działką jest jedna działka wolna (brak kontaktu z właścicielem) i boję się, że gdy wrzucę rurę u siebie to tę rurę będzie podmywała woda z działki obok, która będzie szła w rowie czy może zastosować jakąś formę płyt - coś jak mały strop? chodzi o to że nad rowem chcemy zrobić mały ogródek warzywny bardzo proszę o pomoc i doradztwo Na wszystkie zadane pytania odpowiedzi znajdziesz w opracowanym projekcie... Nie radzę zasypywać rowu melioracyjnego bez projektu i na podstawie "ustnej zgody" uzyskanej przez "telefon"... może być to dla Pana baaaaaaaaaardzo kosztowna operacja (samowola budowlana) nie poparta żadnymi uzgodnieniami, dokumentami, zgodami w formie opieczentowanych państwową pieczęcią dokumentów. Wie Pan kto panu wydał tą "ustną zgodę" ?? z nazwiska i funkcji??? Pracuje wogóle w tym urzędzie ? a może to był przypadkowy petent który odebrał telefon przy nieobecności urzędnika... W razie problemów prawnych każdy który tej "ustnej zgody" udzielił się po prostu wyprze... Edytowane 5 Czerwca 2011 przez zibik_eng Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robak 05.06.2011 21:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2011 oczywiście, że pójdę po zgodę pisemną, ale info jakie otrzymałem to - byleby zapewnić przepustowośćzatem pytanie - jaką ryrę włożyć? 200, 315 czy 400? zwykła kanalizacyjna? czy może jeszcze inna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 05.06.2011 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2011 nie wierze że dostaniesz zgodę pisemną bez zrobienia projektu. Nikt Ci nie da odpowiedzi jaka ma być rura bo to zależy od przepustowości tego rowu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lelelek 05.06.2011 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2011 Podchodź naprawdę ostrożnie do zasypywania rowu, jak piszesz ma on ok 5cm, ale to 5 cm cały czas płynie. Jak utraci drożność to po dwóch dniach powstanie już ładna kałuża. U mnie przez drenaż do rowu woda delikatnie spływa, ale my piszemy a ona cały czas płynie:) Po roku czasu od założenia drenażu działka nie do poznania.Nawet jeśli zdarzy się cud i nie będą chcieli od ciebie projektu, to go zrób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justkaaa 05.06.2011 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2011 zatem pytanie - jaką ryrę włożyć? 200, 315 czy 400? zwykła kanalizacyjna? czy może jeszcze inna? Zwykła kanalizacyjna (160mm) to zdecydowanie za malo-nawet o takim czyms nie myśl. W mojej okolicy widziałam jak kilku robiło wjazd na działke przez rów i z tego co pamiętam każdy dawał 400mm i to wydaje się na zdrowy, babski rozum właściwa średnica. Przynajmniej ja na pewno bym nic węższego nie kładła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 06.06.2011 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2011 Rozwalający post justkaaa radzisz komuś nie widząc nawet terenu. Dom też budujesz lub budowałaś na babski rozum? A nie z projektu? U mnie jest rura 800, mi też byś doradziła 400? Możliwe że u kolegi wystarczy i 300 ale tego się nie robi na oko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justkaaa 06.06.2011 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2011 Prosił o rade to ja dałam. Oczywiście, że ostateczną decyzje trzeba opierac na warunkach lokalnych i projekcie, ale skoro autor sugeruje, że tym rowem płynie mala lub bardzo mała ilośc wody i nawet myslał nad rurą kanalizacyjną to dałam wskazówkę w jakim kierunku powinnien się skłaniać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek.rej 15.02.2013 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 A ja mam pytanko chce zasypać rów od strony drogi wcześniej wsadzając rurę tylko mam pytanko ile mniej więcej może mnie kosztować plany i cała ta papierologia rów jest dość duży 1,5 m głęboki i 3 m szeroki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts