Luck1993 05.06.2011 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2011 (edytowane) Witam! Mój problem polega na tym, że odległość między piwnicą a kominem to mniej więcej 5m. Aktualnie piec stoi w domu... Przez co w zimę często wszystko jest zadymione. ( mówimy o piecu "zasilanym" węglem,drewnem itp. ) Mam pytanie czy istnieje możliwość podłączenia go jakoś? Piec ma 6KW.Firma Zębiec. Długość komina to koło 10m. A w komin jest włożona rura o średnicy 10cm. Jedyny plus, że zaraz przy piecu stałoby okno. Aczkolwiek nie wiem czy to ma jakieś znaczenie. Oraz ,że rura mogłaby przez całą swoją trasę iść prosto, z lekkim wzniesieniem. Piwnica znajduję się około metra pod ziemią. Pozdrawiam Edytowane 5 Czerwca 2011 przez Luck1993 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 05.06.2011 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2011 Luck. Szukasz kłopotów . Prowadzenie rury w poziomie na znaczną odległość,i o tak małej średnicy ,spowoduje konieczność czyszczenia jej dwa razy w tygodniu (?), i potworne kłopoty przy rozpalaniu. Twoje kłopoty z zadymianiem , mogą mieć przyczynę w zbyt małej średnicyrury w kominie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luck1993 05.06.2011 11:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2011 Tam myślałem ,że to bardzo trudne do realizacji. Trzeba będzie, spróbować dostać się jakoś bliżej komina, albo ewentualnie zmienić rurę. Nie mam pojęcia czy coś zdziałam ale trzeba spróbować . Na pewno muszę zrobić to sam, bo ojcu nie chcę się nic robić xd. Więc nie będę na niego czekał. Trzeba się zabrać za przekonywanie wielkiego sąsiada zrzędę aby pozwolił użyczyć pomieszczenia którego nie używa. Mam nadzieję ,że misja ukończy się powodzeniem. Wiem przynajmniej na czym stoję. I jak wszystko będzie wyglądało w praniu. Pozdrawiam i dziękuję Panie Piotrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość zibik_eng 05.06.2011 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2011 (edytowane) Witam! Mój problem polega na tym, że odległość między piwnicą a kominem to mniej więcej 5m. Aktualnie piec stoi w domu... Przez co w zimę często wszystko jest zadymione. ( mówimy o piecu "zasilanym" węglem,drewnem itp. ) Mam pytanie czy istnieje możliwość podłączenia go jakoś? Piec ma 6KW.Firma Zębiec. Długość komina to koło 10m. A w komin jest włożona rura o średnicy 10cm. Jednym słowem chcesz podpalić całą chałupę... Co za imbecyl i analfabeta wsadził rurę fi 10 cm w komin? Co mówią obowiązujące przepisy? Kto projektował albo raczej czy wogóle był na tą instalację projekt? Kto tą fuszerke stważającą zagrożenie pożarowe odbierał? Pewnie nikt... Rura nie spełnia obowiązujących przepisów i wielkie zdziwienie że się "dymi"... ciesz się Pan że tylko "dymi" a nie poszło z dymem... Edytowane 5 Czerwca 2011 przez zibik_eng Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 05.06.2011 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2011 Jednym słowem chcesz podpalić całą chałupę... Co za imbecyl i analfabeta wsadził rurę fi 10 cm w komin? Co mówią obowiązujące przepisy? Kto projektował albo raczej czy wogóle był na tą instalację projekt? Kto tą fuszerke stważającą zagrożenie pożarowe odbierał? Pewnie nikt... Rura nie spełnia obowiązujących przepisów i wielkie zdziwienie że się "dymi"... ciesz się Pan że tylko "dymi" a nie poszło z dymem... Trudno mówić czy rura "spełnia przepisy" czy nie , bo mamy za mało informacji na temat wymagań do konkretnego pieca. Te wymagania decydują o jej średnicy w myśl przepisów obowiązujących od 2009 roku. To tak a'propos analfabetyzmu... Swoją drogą , czy administrator forum , nie mógłby powstrzymać fali popisów elokwencji kolegi ,który nie przeczytał regulaminu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość zibik_eng 05.06.2011 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2011 (edytowane) Trudno mówić czy rura "spełnia przepisy" czy nie , bo mamy za mało informacji na temat wymagań do konkretnego pieca. Bardzo łatwo napisać... rura fi10 NIE SPEŁNIA minimalnej średnicy którą narzucają obowiązujące przepisy. Jaki poprawny przekrój powinien mieć kanał spalinowy to całkiem inna bajka... Edytowane 5 Czerwca 2011 przez zibik_eng Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 05.06.2011 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2011 Bardzo łatwo napisać... rura fi10 NIE SPEŁNIA minimalnej średnicy którą narzucają obowiązujące przepisy. Jaki poprawny przekrój powinien mieć kanał spalinowy to całkiem inna bajka... Warto coś wiedzieć na temat , w którym się zabiera głos... Powtarzam ,przepisy się zmieniły w 2009 r ,i to bardzo . Jak? Było na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts