Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Długość rury piec->komin a ciąg.

Recommended Posts

Witam!

Mój problem polega na tym, że odległość między piwnicą a kominem to mniej więcej 5m. Aktualnie piec stoi w domu... Przez co w zimę często wszystko jest zadymione. ( mówimy o piecu "zasilanym" węglem,drewnem itp. ) Mam pytanie czy istnieje możliwość podłączenia go jakoś? Piec ma 6KW.Firma Zębiec. Długość komina to koło 10m. A w komin jest włożona rura o średnicy 10cm. Jedyny plus, że zaraz przy piecu stałoby okno. Aczkolwiek nie wiem czy to ma jakieś znaczenie. Oraz ,że rura mogłaby przez całą swoją trasę iść prosto, z lekkim wzniesieniem. Piwnica znajduję się około metra pod ziemią.

Pozdrawiam :)

Edytowane przez Luck1993

Luck.

Szukasz kłopotów . Prowadzenie rury w poziomie na znaczną odległość,

i o tak małej średnicy ,spowoduje konieczność czyszczenia jej dwa razy w

tygodniu (?), i potworne kłopoty przy rozpalaniu.

Twoje kłopoty z zadymianiem , mogą mieć przyczynę w zbyt małej średnicy

rury w kominie.

Tam myślałem ,że to bardzo trudne do realizacji. Trzeba będzie, spróbować dostać się jakoś bliżej komina, albo ewentualnie zmienić rurę. Nie mam pojęcia czy coś zdziałam ale trzeba spróbować :). Na pewno muszę zrobić to sam, bo ojcu nie chcę się nic robić xd. Więc nie będę na niego czekał. Trzeba się zabrać za przekonywanie wielkiego sąsiada zrzędę aby pozwolił użyczyć pomieszczenia którego nie używa. Mam nadzieję ,że misja ukończy się powodzeniem. Wiem przynajmniej na czym stoję. I jak wszystko będzie wyglądało w praniu.

Pozdrawiam i dziękuję Panie Piotrze :)

Gość zibik_eng
Witam!

Mój problem polega na tym, że odległość między piwnicą a kominem to mniej więcej 5m. Aktualnie piec stoi w domu... Przez co w zimę często wszystko jest zadymione. ( mówimy o piecu "zasilanym" węglem,drewnem itp. ) Mam pytanie czy istnieje możliwość podłączenia go jakoś? Piec ma 6KW.Firma Zębiec. Długość komina to koło 10m. A w komin jest włożona rura o średnicy 10cm.

Jednym słowem chcesz podpalić całą chałupę... Co za imbecyl i analfabeta wsadził rurę fi 10 cm w komin? Co mówią obowiązujące przepisy? Kto projektował albo raczej czy wogóle był na tą instalację projekt? Kto tą fuszerke stważającą zagrożenie pożarowe odbierał? Pewnie nikt...

Rura nie spełnia obowiązujących przepisów i wielkie zdziwienie że się "dymi"... ciesz się Pan że tylko "dymi" a nie poszło z dymem...

Edytowane przez zibik_eng

Jednym słowem chcesz podpalić całą chałupę... Co za imbecyl i analfabeta wsadził rurę fi 10 cm w komin? Co mówią obowiązujące przepisy? Kto projektował albo raczej czy wogóle był na tą instalację projekt? Kto tą fuszerke stważającą zagrożenie pożarowe odbierał? Pewnie nikt...

Rura nie spełnia obowiązujących przepisów i wielkie zdziwienie że się "dymi"... ciesz się Pan że tylko "dymi" a nie poszło z dymem...

Trudno mówić czy rura "spełnia przepisy" czy nie , bo mamy za mało informacji

na temat wymagań do konkretnego pieca. Te wymagania decydują o jej

średnicy w myśl przepisów obowiązujących od 2009 roku. To tak

a'propos analfabetyzmu...

Swoją drogą , czy administrator forum , nie mógłby powstrzymać fali

popisów elokwencji kolegi ,który nie przeczytał regulaminu ?

Gość zibik_eng
Trudno mówić czy rura "spełnia przepisy" czy nie , bo mamy za mało informacji na temat wymagań do konkretnego pieca.

Bardzo łatwo napisać... rura fi10 NIE SPEŁNIA minimalnej średnicy którą narzucają obowiązujące przepisy. Jaki poprawny przekrój powinien mieć kanał spalinowy to całkiem inna bajka...

Edytowane przez zibik_eng

Bardzo łatwo napisać... rura fi10 NIE SPEŁNIA minimalnej średnicy którą narzucają obowiązujące przepisy. Jaki poprawny przekrój powinien mieć kanał spalinowy to całkiem inna bajka...

Warto coś wiedzieć na temat , w którym się zabiera głos...

Powtarzam ,przepisy się zmieniły w 2009 r ,i to bardzo . Jak?

Było na forum :)