Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaka grubość styropianu?

Pawci_o

Recommended Posts

http://www.styropiany.pl/index.cgi?oper=1&kod=kalkulator

Żeby spełnić warunki normowe wystarczy. Wszystko zależy jak bardzo chcesz mieć energooszczędny dom. Moje ściany będą miały U=0,17. Twoje zbliżone do U=0,28.

No właśnie nie chcę robić z domu termosu a po za tym mam styropian 8cm i myślałem go wykorzystać... proszę o info jaka jest norma ? U = ??

w linku masz wszystko opisane. Wymagane dla ścian to 0,3. Termos cię przeraża?

hmm czy termos mnie przeraża... ciężko mi powiedzieć... pogadam jeszcze z ludźmi co się na tym znają i zobaczę co oni powiedzą... i w tedy podejmę decyzję, dom chcę ocieplać po robotach mokrych. obecnie ekipa wykonuje tynki później wylewki i pomału ocieplenie dachu i elewacja...

ważne aby wszystkie przegrody domu (dach, ściany) miały ten sam współczynnik przenikania ciepła U. Czym planujesz ogrzewać dom?

Dom planuję ogrzewać piecem na paliwo stałe - eko-groszek - miał- drewno.

poddasze chce ocieplić wełną ISOVER 150 mm + 10 mm

ale nie wiem wlasnie czy te 8 cm styropianu na ściany to jest wystarczająco - słyszałem że 8 to troche mało - ale wolał bym usłyszeć to od kogoś kto ma jakiś doświadczenie w tym temacie...

E tam, standardy... Wszystko zależy od tego, jakie Umax chce się uzyskać. Im mniejsze, tym lepiej, ale maksymalnie dla ścian wymagane jest chyba w ok 0,35 W/m2K. Jeśli z obliczeń wychodzi powyżej, to trzeba dać grubszy styropian. Dla pustaka 38 cm grubości IMO wystarczy nawet 5 cm styropianu dla w pełni zadowalającego efektu. ZTCW, to ten pustak chyba nawet nie wymaga żadnego ocieplenia (np. Porotherm z ceramiki poryzowanej, którego producent deklaruje właśnie takie U), ale to musisz zweryfikować i wiadomo, że dając dodatkową izolację zmniejsza się straty ciepła. Opinie o "termosie" są grubo przesadzone. Wystarczy sprawna wentylacja i sprawa załatwiona.

E tam, standardy... Wszystko zależy od tego, jakie Umax chce się uzyskać. Im mniejsze, tym lepiej, ale maksymalnie dla ścian wymagane jest chyba w ok 0,35 W/m2K. Jeśli z obliczeń wychodzi powyżej, to trzeba dać grubszy styropian. Dla pustaka 38 cm grubości IMO wystarczy nawet 5 cm styropianu dla w pełni zadowalającego efektu. ZTCW, to ten pustak chyba nawet nie wymaga żadnego ocieplenia (np. Porotherm z ceramiki poryzowanej, którego producent deklaruje właśnie takie U), ale to musisz zweryfikować i wiadomo, że dając dodatkową izolację zmniejsza się straty ciepła. Opinie o "termosie" są grubo przesadzone. Wystarczy sprawna wentylacja i sprawa załatwiona.

No właśnie phoroterm 38 cm - sprzedawca mnie zapewniał że tego sie nie ociepla znaczy sie ze bez ocieplenia spełnia U - wiec skoro mam styropian 8 cm wiec go wykożystam i zrobie nim.

Sam Porotherm nie dokońca wystarczy; jeden z inwestorów w to uwierzył , a póżniej się po sądach włóczył - bo niestety budynek nie trzymał obiecanych parametrów.

Natomiast warto policzyć, czy różnica w grubości docieplenia opłaci się biorąc pod uwagę , (że koszt robocizny jest taki sam) - przy co rocznych nakładach na ogrzewanie. Ciepło pozdrawiam

Ale dalej pozostaje "normowe" zużycie ciepła i a pewne mostki termiczne :)

masz 100% rację - ja poprostu mam styropian 8cm i cały czas sie zastanawiam czy dać go na elewacje.

jak miał bym kupować to najlepiej 10cm - 12 cm ?

wiadomo ze lepiej teraz polozyc odpowiedni a pozniej mniej placic za ogrzewanie - a ceny jak i styropianu tak i paliwa ida do gory

Jeśli dokupować, to w jakimś normalnym rozmiarze, czyli 15 cm ;) (chyba, że chodzi Ci o położenie dwuwarstwowo - to wtedy 12-tkę, żeby było jakoś wymiarowo, no i układaj na zakładkę). Kożuszka nigdy za mało :> Zawsze to więcej kasy zaoszczędzone na ogrzewaniu. Warto też zainwestować w rekuperację z odzyskiem ciepła. Sporo da się zaoszczędzić. Niestety, koszta inwestycji "trochę" wzrosną.

@Arturo: dobrze wykonana grawitacja nie jest wcale zła :p Aczkolwiek tę wentylację b. łatwo sp...lić i jest najtrudniejsza do okiełznania.

Edytowane przez Martinezio