Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mam taki problem...

foof

Recommended Posts

Kupilem przed 2 laty od gminy dzialke budowlana , obecnie staram sie o pozwolenie na budowe- tzn dalem projekt domu do zatwierdzenia w urzedzie miasta i wyszedl na jaw problem dojazdu do mojej parceli - dojechac do mojej dzialki moge jedynie po pasie trawy nalezacym do gminy , ktory nie posiada statusu drogi- urzad miasta sugeruje zebym zlozyl wniosek o służebne, ale sprawa moze potrwac nawet 6 miesiecy a ja przygotowalem sie ze zaczne budowe za miesiac.

W warunkach przetargu 2 latat temu- jak kupowalem ta dzialke stalo napisane ze jest to dzialka z dojazdem.

Co robic poradzcie....?

Witam.

Od kogo kupiłeś działkę, czy od gminy, czy prywatną?

Jezeli od Gminy, to ta zobowiązana jest Ci udostępnić dojazd do działki. Jeżeli prywatnie to twój pech, staraj się o służebność drogową przez grunta gminy.

Najlepiej udaj się do Gminy i zajrzyj do planu zagospodarowania przestrzennego. Jeżeli, nie ma w tym planie planowanej drogi to musisz wystąpić z takim wnioskiem do Gminy, aby zmieniła ten plan w tym zakresie dotyczącym zaplanowania tej drogi.

Witam.

Od kogo kupiłeś działkę, czy od gminy, czy prywatną?

Jezeli od Gminy, to ta zobowiązana jest Ci udostępnić dojazd do działki. Jeżeli prywatnie to twój pech, staraj się o służebność drogową przez grunta gminy.

Najlepiej udaj się do Gminy i zajrzyj do planu zagospodarowania przestrzennego. Jeżeli, nie ma w tym planie planowanej drogi to musisz wystąpić z takim wnioskiem do Gminy, aby zmieniła ten plan w tym zakresie dotyczącym zaplanowania tej drogi.

Kupilem od gminy w tym wlasnie problem... i jest droga ktora graniczy z tym pasem zieleni ....

Jacku , czy mozesz podac mi konkretny artykul prawny na mocy ktorego moge egzekwowac prawo do korzystania z tego gruntu przy dojezdzie do dzialki?