Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominek Trocia

Trociu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 411
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Do wczorajszej nocy planowana była turbina na strychu z rozprowadzeniem do 4 pomieszczeń. Coś w deseń jak na załączniku. Jednak cały czas nurtowało mnie, jak dodatkowo ocieplać rury, bo jakoś nie widziało mi się owijanie ich wełną 20-30cm....

I tak wczoraj w nocy natchnęło mnie myślą, czy by nie zostawić rozprowadzenia do pomieszczeń 1 i 2 a odpuścić sobie 3 i 4. 4 to sypialnia, więc w sumie jak będzie trochę chłodniej, to nawet lepiej. Gorzej z 3, bo to łazienka i tam miało być najcieplej.

No ale, jakby pójść tym nowym tropem, to musiałbym zrobić tylko jakiś trójnik na tej rurze, która już idzie w kierunku strychu, i zrobić wyjście na ścianach w obu pokojach.

Sypialnie dzieci (bo to pokoje 1 i 2) będą dogrzane na super, a teraz jest tam najchłodniej. A łazienka w zasadzie powinna się dogrzać z ruchu powietrza, które będzie tam leciało do kratki wylotowej.

Co Wy na to??

[ATTACH=CONFIG]217160[/ATTACH]

Łazienkę można dogrzać elektrycznie za 15-20 zł miesięcznie. Tym bardziej, że jak tą jedną rurę podzielisz nie na dwa, ale na trzy kanały, to możesz mieć niedobory ciepła wszędzie. A jak zapunktujesz u teoretyków nie robienia DGP do Łazienek!!!:cool:

Trociu mam pytanie , nie dawales zadnej izolacji za ceglami szamotowymi ?? masz zwykla sciane i cegly szamoowe ?? tak sprawdza sie to ???

Nie - nie dawałem dodatkowej izolacji. Czy się sprawdza - trudno powiedzieć, bo nie wiem co i jak zmierzyć ;) Trzyma się ściany i jest git. Głównie chodziło o odcięcie głównego ciepła od kawałka ściany zewnętrznej i komina.

A jak zapunktujesz u teoretyków nie robienia DGP do Łazienek!!!:cool:
No właśnie jakoś nie potrafiłem do końca zrozumieć, dlaczego do łazienki mam nie dawać. W szczególności, że moja łazienka to nie typowe 2x2 tylko dość spora przestrzeń a oboje z żoną akurat w łazience lubimy mieć ciepło. I już kilka razy mi zwracano uwagę, że przecież do łazienki się nie robi...

Łazienkę można dogrzać elektrycznie za 15-20 zł miesięcznie.
I tak pewnie znając życie musiałbym dogrzewać, bo z samego rana jak wstaję, to jeszcze w kominku nie nagrzane. I wieczorem jak dzieciaki się kąpią, to ja dopiero wracam i w okresie jak teraz dopiero wtedy odpalam. Więc grzejniczek i tak by chodził.

Czyli przechodząc do opcji rozprowadzenia do dwóch pokoi tylko na prawo i lewo od komina, musiałbym zamontować coś takiego - http://www.darco.com.pl/oferta-produktowa/art,47,ys90.html. Biorąc pod uwagę rurę spiro idącą kanałem o fi 150 czy 160, to byłby to model 1x150/2x125 pewnie. I do tego dwa anemostaty wywiewne http://www.darco.com.pl/oferta-produktowa/art,126,asw-ml-anemostaty-wywiewne.html. ...

• 4 weeks później...
  • 1 month później...

No i wreszcie chwila na aktualizację. Rozprowadzenie zamontowane. Pozostała rura fi160 idąca na piętro i tam rozprowadzenie prawo-lewo do pokoi rurą fi125. Na większą idącą na górę już nie było miejsca.

Wszystko działa dość fajnie. Salon, w którym stoi kominek, przestał się przegrzewać. Max. który osiągamy to 22 stopnie, gdy wcześniej nawet pod 24 dochodziło. Za to górne pokoje są dobrze dogrzane i nie ma efektu przejścia ze strefy gorącej do zimnej na klatce schodowej.

Ponieważ nie ma jeszcze obudowy, aby rozprowadzenie na górę działało lepiej, podpiąłem rurę idącą na piętro z tym kwadratem znajdującym się na czopuchu.

I w ostatnich dniach pojawił się operacyjny problem związany z tym rozprowadzeniem powietrza. Wyjścia ciepłego powietrza zlokalizowane zostały pod czujkami alarmu. I jak kilka dni temu musiałem napalić porządnie, aby nadgonić temp. w domu i zazbroiłem alarm, czujka zaczęła dawać fałszywe alarmy... :( Będę musiał popracować nad tematem.

No i wreszcie chwila na aktualizację. Rozprowadzenie zamontowane. Pozostała rura fi160 idąca na piętro i tam rozprowadzenie prawo-lewo do pokoi rurą fi125. Na większą idącą na górę już nie było miejsca.

Wszystko działa dość fajnie. Salon, w którym stoi kominek, przestał się przegrzewać. Max. który osiągamy to 22 stopnie, gdy wcześniej nawet pod 24 dochodziło. Za to górne pokoje są dobrze dogrzane i nie ma efektu przejścia ze strefy gorącej do zimnej na klatce schodowej.

Ponieważ nie ma jeszcze obudowy, aby rozprowadzenie na górę działało lepiej, podpiąłem rurę idącą na piętro z tym kwadratem znajdującym się na czopuchu.

Czyli nie ma tej turbiny darco? Działa to tylko grawitacyjnie? A do pozostałych pokoi nie będziesz prowadził?

• 1 year później...