Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominek Trocia

Trociu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 411
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie mam narzędzia do zmierzenia temperatur więc trudno mi określić. Ale chyba już wspominałem - podczas pierwszego odpalenia tylko część z rur dodatkowego obiegu zadymiła się. Tak mi się przynajmniej wydaje.

Więc jeżeli znasz temp. w jakiej występuje ten efekt, będziemy mieli info jakiej temp. na pewno nie przekroczyłem ;)

Obserwacja po kilku odpaleniach - muszę pokombinować z otwieraniem drzwiczek, bo mimo otwierania szybra przed otwarciem drzwiczek, trochę dymu leci mi na pokój. Co prawda nie przeszkadza mi to jakoś, bo dzięki temu roznosi się dość lubiany przeze mnie zapach dymu drzewnego, to może to powodować okopcenie obudowy jak się już pojawi...

Coś mi po głowie chodzi, że ktoś kiedyś narzekał, że te śruby mocujące szamotki nie są malowane i je widać. I wogóle to mocowanie widać.

Po tygodniu palenia u mnie po pierwsze nie widać śrub, bo zrobiły się czarne. I mocowania też się zgubiły, bo szamot też ściemniał.

Póki co uczę się jak palić w tym monstrum, kiedy już można przełączać obiegi i jak dokładać, aby się nie zadymiało do środka. Z każdym dniem powoli do przodu.

Coś mi po głowie chodzi, że ktoś kiedyś narzekał, że te śruby mocujące szamotki nie są malowane i je widać. I wogóle to mocowanie widać.

Po tygodniu palenia u mnie po pierwsze nie widać śrub, bo zrobiły się czarne. I mocowania też się zgubiły, bo szamot też ściemniał.

Póki co uczę się jak palić w tym monstrum, kiedy już można przełączać obiegi i jak dokładać, aby się nie zadymiało do środka. Z każdym dniem powoli do przodu.

Połóż na tych śrubach czy też obok nich kawałek blachy, tak by przysłonić drogę spalin do komina. Zostaw z 8-10 cm wolnego od strony drzwi - będziesz miał deflektor. Jak Ci się spodoba, dorobisz taki solidniej....

Trociu spadasz mi z nieba z tym wątkiem - szukam pytam czytam i jakoś nic mi się nie klei a tu wszystko się zgadza : wkład(producent) usytuowanie względem komina , ilość miejsca do dyspozycji no i rozprowadzenie(którego jeszcze nie masz ale trzymam kciuki) no i obudowa z tego co pisałeś powinna być w moim guście dlatego z niecierpliwością czekam na kontynuację.

Cieszę się, że się komuś przyda co tutaj wymodziłem.

Obudowa pewnie nie prędko. Podejrzewam, że dopiero przed przyszłym sezonem.

Póki co walczę, aby mi się w kominku paliło a nie tliło. Pewnie to "wina" wersji bezrusztowej, że powietrze nie idzie od spodu tylko owiewa wszystko.

Bardzo często po krótszym albo dłuższym paleniu zaczyna mi się wszystko po prostu żażyć bez ognia. Ciepło idzie ale trochę mniejsze aniżeli przy paleniu i nie ma takiej intensywności dogrzewania.

Eniu - Ty dużo paliłeś w pamie bezrusztowej - Tobie też się tak działo?

Powiem tak - po raz pierwszy czekam na jakieś mrozy, aby sprawdzić jak będzie się całość spisywała.

Na dzień dzisiejszy uzyskanie na dole 24 i na górze 20+ nie jest problemem (mimo braku DGP). Czasami nawet nam się powie "jak gorąco".

Więcej kombinacji w tym roku raczej nie będzie. Od wiosny będę kombinował DGP, aby lepiej rozprowadzić ciepło po całym domu.

Dzięki wszystkim, którzy pomogli mi w realizacji tego, co mam!

Cieszę się, że się komuś przyda co tutaj wymodziłem.

Obudowa pewnie nie prędko. Podejrzewam, że dopiero przed przyszłym sezonem.

Póki co walczę, aby mi się w kominku paliło a nie tliło. Pewnie to "wina" wersji bezrusztowej, że powietrze nie idzie od spodu tylko owiewa wszystko.

Bardzo często po krótszym albo dłuższym paleniu zaczyna mi się wszystko po prostu żażyć bez ognia. Ciepło idzie ale trochę mniejsze aniżeli przy paleniu i nie ma takiej intensywności dogrzewania.

Eniu - Ty dużo paliłeś w pamie bezrusztowej - Tobie też się tak działo?

Ja paliłem intensywnie mocno rozdrobnionym drewnem . Jakie masz kawałki ?

Witam, planuję budowę kominka z wykorzystaniem wkładu Pama Diablo II.

Mam w związku z tym pytanie: na jakiej wysokości powinien znaleźć się otwór w ścianie na trójnik?

Byłbym wdzięczny za pomoc, bo nie umiem odpowiedzieć na to zadane pytanie mi dzisiaj przez KierBuda... :-(

Moje "plany kominkowe" są jeszcze dość odległe, ale decyzję co do trójnika muszę

podjąć w ciągu paru dni (aktualnie kończy się budowa ścian parteru).

Chciałbym kominek narożny, ale czy w ogóle mogę taki zrobić wokół wkładu Parma Diablo II?

Pozdrawiam.

"Optymalna wysokość" to nie jest sztywny przedział 180-200 cm od podłogi. Wysokość umieszczenia trójnika zależy głównie od konstrukcji kominka. Jeśli kominek będzie zabudowany do sufitu, optymalnie będzie umieścić trójnik jak najwyżej. U Ciebie więc byłoby to 235 cm (35 od sufitu) . W takich sytuacjach lepiej za wysoko, niż za nisko. Im dłuższa rura przyłączeniowa, tym więcej ciepła odda. Oczywiście należy zachować przyzwoitą odległość od sufitu. Owe 35 cm jest wporzo....