Trociu 08.10.2012 19:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 Powiem tak - ciepełko bezcenne, brak pytania żony "kiedy będzie kominek" jeszcze bardziej bezcenne Za wszystko inne zapłaciłem kartą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkupiec 10.10.2012 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 Truciu jeśli możesz napisz proszę coś o temperaturach jakie osiąga sam wkład i rury.Za jakieś 2-3 tygodnie będę podejmował temat zabudowy identycznego paleniska w nieco innej koncepcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 10.10.2012 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 Jak na wyjściu z wkładu ma 600, do komina trafia góra 299 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 11.10.2012 18:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2012 Nie mam narzędzia do zmierzenia temperatur więc trudno mi określić. Ale chyba już wspominałem - podczas pierwszego odpalenia tylko część z rur dodatkowego obiegu zadymiła się. Tak mi się przynajmniej wydaje. Więc jeżeli znasz temp. w jakiej występuje ten efekt, będziemy mieli info jakiej temp. na pewno nie przekroczyłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 11.10.2012 18:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2012 Obserwacja po kilku odpaleniach - muszę pokombinować z otwieraniem drzwiczek, bo mimo otwierania szybra przed otwarciem drzwiczek, trochę dymu leci mi na pokój. Co prawda nie przeszkadza mi to jakoś, bo dzięki temu roznosi się dość lubiany przeze mnie zapach dymu drzewnego, to może to powodować okopcenie obudowy jak się już pojawi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 11.10.2012 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2012 Witam.Masz Pamę bez deflektora?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 15.10.2012 13:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2012 Masz Pamę bez deflektora?Raczej tak. W środku jak patrzy się w górę jest jednie ta rura idąca z tyłu do przodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 15.10.2012 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2012 Witam.To już wiesz czemu poddymia.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 16.10.2012 09:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2012 Jak zamawiałem to tego patentu chyba jeszcze nie mieli, bo bym się zastanawiał po co on i czy go brać.Teraz pewnie zakładam nie da się go ot tak dołożyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 17.10.2012 19:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2012 Coś mi po głowie chodzi, że ktoś kiedyś narzekał, że te śruby mocujące szamotki nie są malowane i je widać. I wogóle to mocowanie widać.Po tygodniu palenia u mnie po pierwsze nie widać śrub, bo zrobiły się czarne. I mocowania też się zgubiły, bo szamot też ściemniał. Póki co uczę się jak palić w tym monstrum, kiedy już można przełączać obiegi i jak dokładać, aby się nie zadymiało do środka. Z każdym dniem powoli do przodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 17.10.2012 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2012 Coś mi po głowie chodzi, że ktoś kiedyś narzekał, że te śruby mocujące szamotki nie są malowane i je widać. I wogóle to mocowanie widać. Po tygodniu palenia u mnie po pierwsze nie widać śrub, bo zrobiły się czarne. I mocowania też się zgubiły, bo szamot też ściemniał. Póki co uczę się jak palić w tym monstrum, kiedy już można przełączać obiegi i jak dokładać, aby się nie zadymiało do środka. Z każdym dniem powoli do przodu. Połóż na tych śrubach czy też obok nich kawałek blachy, tak by przysłonić drogę spalin do komina. Zostaw z 8-10 cm wolnego od strony drzwi - będziesz miał deflektor. Jak Ci się spodoba, dorobisz taki solidniej.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 23.10.2012 19:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 Dzięki - widziałem właśnie zdjęcia tego firmowego deflektora. Pomyślę może nad czymś podobnym. Ale na razie dochodzę do wprawy z odpowiednim sterowaniem przy otwieraniu i coraz mniej się dymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ceel 28.10.2012 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Trociu spadasz mi z nieba z tym wątkiem - szukam pytam czytam i jakoś nic mi się nie klei a tu wszystko się zgadza : wkład(producent) usytuowanie względem komina , ilość miejsca do dyspozycji no i rozprowadzenie(którego jeszcze nie masz ale trzymam kciuki) no i obudowa z tego co pisałeś powinna być w moim guście dlatego z niecierpliwością czekam na kontynuację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 29.10.2012 12:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 Cieszę się, że się komuś przyda co tutaj wymodziłem.Obudowa pewnie nie prędko. Podejrzewam, że dopiero przed przyszłym sezonem. Póki co walczę, aby mi się w kominku paliło a nie tliło. Pewnie to "wina" wersji bezrusztowej, że powietrze nie idzie od spodu tylko owiewa wszystko.Bardzo często po krótszym albo dłuższym paleniu zaczyna mi się wszystko po prostu żażyć bez ognia. Ciepło idzie ale trochę mniejsze aniżeli przy paleniu i nie ma takiej intensywności dogrzewania. Eniu - Ty dużo paliłeś w pamie bezrusztowej - Tobie też się tak działo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 31.10.2012 10:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2012 Powiem tak - po raz pierwszy czekam na jakieś mrozy, aby sprawdzić jak będzie się całość spisywała.Na dzień dzisiejszy uzyskanie na dole 24 i na górze 20+ nie jest problemem (mimo braku DGP). Czasami nawet nam się powie "jak gorąco". Więcej kombinacji w tym roku raczej nie będzie. Od wiosny będę kombinował DGP, aby lepiej rozprowadzić ciepło po całym domu. Dzięki wszystkim, którzy pomogli mi w realizacji tego, co mam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 31.10.2012 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2012 Cieszę się, że się komuś przyda co tutaj wymodziłem. Obudowa pewnie nie prędko. Podejrzewam, że dopiero przed przyszłym sezonem. Póki co walczę, aby mi się w kominku paliło a nie tliło. Pewnie to "wina" wersji bezrusztowej, że powietrze nie idzie od spodu tylko owiewa wszystko. Bardzo często po krótszym albo dłuższym paleniu zaczyna mi się wszystko po prostu żażyć bez ognia. Ciepło idzie ale trochę mniejsze aniżeli przy paleniu i nie ma takiej intensywności dogrzewania. Eniu - Ty dużo paliłeś w pamie bezrusztowej - Tobie też się tak działo? Ja paliłem intensywnie mocno rozdrobnionym drewnem . Jakie masz kawałki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 01.11.2012 21:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2012 Duże. Pniaki albo półpniaki, czasami trochę mniejsze. Pewnie trzeba będzie się douczyć jak palić w bezrusztówce. Zerknąłem też na temat palenia od góry i może mając chwilę też spróbuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 05.11.2012 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 Witam, planuję budowę kominka z wykorzystaniem wkładu Pama Diablo II. Mam w związku z tym pytanie: na jakiej wysokości powinien znaleźć się otwór w ścianie na trójnik? Byłbym wdzięczny za pomoc, bo nie umiem odpowiedzieć na to zadane pytanie mi dzisiaj przez KierBuda... Moje "plany kominkowe" są jeszcze dość odległe, ale decyzję co do trójnika muszę podjąć w ciągu paru dni (aktualnie kończy się budowa ścian parteru). Chciałbym kominek narożny, ale czy w ogóle mogę taki zrobić wokół wkładu Parma Diablo II? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 05.11.2012 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 "Optymalna wysokość" to nie jest sztywny przedział 180-200 cm od podłogi. Wysokość umieszczenia trójnika zależy głównie od konstrukcji kominka. Jeśli kominek będzie zabudowany do sufitu, optymalnie będzie umieścić trójnik jak najwyżej. U Ciebie więc byłoby to 235 cm (35 od sufitu) . W takich sytuacjach lepiej za wysoko, niż za nisko. Im dłuższa rura przyłączeniowa, tym więcej ciepła odda. Oczywiście należy zachować przyzwoitą odległość od sufitu. Owe 35 cm jest wporzo.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 05.11.2012 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 Odpowiedziałeś na moje pytanie zadane w innym wątku Tam pytałem czy lepiej zrobić trójnik na ok. 170 cm czy 235 cm (tylko taki mam wybór). Ale bardzo dziękuję za poradę, eniu - mój KierBud też sugeruje aby wyjść do komina wyżej. Niemniej wciąż zbieram opinie... Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts