Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominek Trocia

Trociu

Recommended Posts

laparia - "Doprowadziłem powietrze wtórne nad palenisko"

Jak to zrobiłeś?

Wyciągnąłem ruszt i wyspawałem ze stali element, który pasuje do popielnika. Profilem zamkniętym doprowadziłem powietrze nad palenisko (ogień). Ilością powietrza nad palenisko steruje szufladą popielnika.

pozdrawiam

• Odpowiedzi 411
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wracając do kroków na przyszłość. Rozglądałem się wstępnie po sieci za turbinami do DGP i kurcze jakoś trochę lipnie z ofertą. Darco, Dospel króluje. Dospel z marnymi ocenami. Darco trochę lepiej. I cóż w takim środowisku wybrać dla siebie...

Ale jesteś maruda :D. Zamiast się cieszyć ,że masz niezły wybór między dwoma tanimi firmami narzekasz.

Kilka lat temu mogłeś wybierać między czterema firmami : dwie francuskie + dwie niemieckie- a ceny kosmiczne ( w miarę normalne miał tylko Poujoulat- ale serwis pod psem:( )

Teraz wybór jest prostszy:

1 Dospel - cichszy i mniej wydajny ( nieważne co pisze w papierach :) ), dobry serwis i częstsze wady,

2. Darco - głośniejszy od w/w ale i o większej wydajności, dobry serwis i ostatbi problemy z niemieckimi termostatami ( frrancuskie były lepsze :) )

3. Poujoulat- b. ciche i małowydajne a serwis pod zdechłym psem.

Wg. mnie najlepsze są obecnie Darcowskie z serii Aneco- droższe od An i trzeba dokupić termostat lub sterownik.

pzdr.

ps. i niech Cię ręce nie świerzbią z turbinami Tywentu- chyba że chcesz mieć traktor w domu :D

Ale jesteś maruda :D. Zamiast się cieszyć ,że masz niezły wybór między dwoma tanimi firmami narzekasz.
Trochę mnie to zastanowiło. A w szczególności znikoma ilość informacji użytecznych. Też myślałem o ANeco - i pewnie na tym stanie. Droższe w zakupie ale niby oszczędniejsze w użytkowaniu, więc może kiedyś się zbilansuje. Poczekam tylko na jakąś premię, bo za zaskurniaki właśnie zamówiłem drewno na sezon 2014/2015...

Trochę mnie to zastanowiło. A w szczególności znikoma ilość informacji użytecznych. Też myślałem o ANeco - i pewnie na tym stanie. Droższe w zakupie ale niby oszczędniejsze w użytkowaniu, więc może kiedyś się zbilansuje. Poczekam tylko na jakąś premię, bo za zaskurniaki właśnie zamówiłem drewno na sezon 2014/2015...

Trociek, daj sobie spokój z wertowaniem, szukaniem informacji. To wolna hamerykanka :( Producenci piszą co chcą , powołują się na badania z powietrza itp.

Np. gdybyś podłączył 3 turbiny ( Poujoulat, Dospel, Darco ) to przy prawie identycznych parametrach w papierach zobaczyłbyś , która jest głośniejsza, a która wydajniejsza.

Ostatno wymieniałem sobie turbinę 800m3 i czyszcząc ją zauwarzyłem ,że nie zgadza się pobór mocy na tabliczce znamionowej na obudowie z tabliczką na silniku :D Różnica między 135W a 85W :D , a wszak paranoi mi nie brakuje :) i zawsze podejrzliwie sprawdzam , szukając dziury w pozornie całym. Na ten numer wpadłem przypadkiem po 3 latach :D Ale jaki dureń sprawdza , co jest w środku :D

Aneco mogę polecić nie ze wzg. na mniejszy pobór ( nie wiem, nie sprawdziłem) a na większą wydajność , która wynika z konstrukcji samej turbiny. Nie kupuj tylko wersji z bypassem- to pic na wodę, pogarszający parametry.

Takie same cyrki są z wkładami. Może pamiętasz ,że gdy pojawiła się Pama ( nie znając tego produktu ) nie wierzyłem w jej szczelność. Chyba miałem racje. Podobnie jest z większością wkładów ( reszty nie sprawdziłem :D ) a dalej produkują się tu ''mundrzy'' bredzący coś o rekuperacji i szczelności wkładów , które często pobierają z pomieszczenia więcej powietrza niż masowy produkt marketowy. Ale marketowy nie ma dolotu do podłączenia powietrza z zewnątrz :p

pzdr.

Ja się oczywiście nie znam, ale tak misiewydaje, że sam silnik to ma troche lekciej niźli cała turbina...Może niekoniecznie wszystkie w koło som takie gupie...

Jeszcze troszkie emotek, bo bedzie nieważne...

:D:eek::cool::yes::(:):bash::lol2:

:hug:

.

Edytowane przez eniu

Trociek, daj sobie spokój z wertowaniem, szukaniem informacji. To wolna hamerykanka :( Producenci piszą co chcą , powołują się na badania z powietrza itp.....
Chyba jak wszędzie. Ostatnio coś słyszałem o odrzuceniu reklamacji na auto, które zużywało chyba nawet do 30-50% od wartości katalogowych.

Teraz zastanawiam się jaką moc wybrać. Najmocniejsze ANeco ma 1000m3/h i chyba w to pójdę z regulacją mocy jakby za mocno hulało.

Ja się oczywiście nie znam, ale tak misiewydaje, że sam silnik to ma troche lekciej niźli cała turbina...Może niekoniecznie wszystkie w koło som takie gupie...

Jeszcze troszkie emotek, bo bedzie nieważne...

:D:eek::cool::yes::(:):bash::lol2:

:hug:

.

Eniek wróć do cegieł szamotowych :D Silnik ma pobór 85W. Co pobiera pozostałe 50????

Kondensator ? Wyłącznik ( termostat ) ? A może opory na kabelkach :lol2: ?

pzdr.

Chyba jak wszędzie. Ostatnio coś słyszałem o odrzuceniu reklamacji na auto, które zużywało chyba nawet do 30-50% od wartości katalogowych.

Teraz zastanawiam się jaką moc wybrać. Najmocniejsze ANeco ma 1000m3/h i chyba w to pójdę z regulacją mocy jakby za mocno hulało.

Nie wiem , czy nie trochę za duża . U mnie działa ok. ale po dociepleniu będę zmieniał na 800m3.

Przyjmij przelicznik 1,5 x kubatura - to będziesz miał z małym zapasem. Regulator niewiele Ci zmieni. Zamiast 1000m3/h o temperaturze 40 C będziesz miał, dajmy na to 500m3 o temp. 80C . W bilansie grzewczym nic to nie zmieni poza pewnym wyciszeniem samej turbiny. Regulator to kolejna ściema dla naiwnych.

pzdr.

ps. obliczeń temperatur nie robiłem - nie czepiać się :D

Fajna sprawa dla tych co mają anemostaty fi 100mm i jeden świiiiizd.

Silniki w ANeco, to cudna sprawa do regulacji prędkości.

Romolku, w bilansie cieplnym regulator nic nie zmienia ( trochę przesadziłem- zmienia in minus )

Czy nie lepiej dobrze dobrać turbinę a ewentualne szumy zredukować średnicą ( większa- mniejsze opory ) rur + tłumiki ( jeżeli zachodzi potrzeba )

I w kieszeni zostaje kilka stówek :D

A anemostaty fi 100 to jakieś nieporozumienie lub szukanie dziwnych oszczędności. Sobie instalowałem fi 150 , mimo że wystarczyłyby fi 125 i hałas turbiny mam poniżej szumu nowoczesnej lodówki :)

pzdr.

ps, Fakt, silniczki w ANeco im się udały :)

Eniek wróć do cegieł szamotowych :D Silnik ma pobór 85W. Co pobiera pozostałe 50????

Kondensator ? Wyłącznik ( termostat ) ? A może opory na kabelkach :lol2: ?

pzdr.

Mówiłem że sie nie znam. Tylko widzę, że jak silnik obciążony, więcej pali...:cool:Ale sie nie przejmuj...kto by tam na gupiego zwracał uwagę....Lece do cegłów....

Witam.

Bader ...weź no się nie pogrążaj takimi wypowiedziami o regulatorach obrotów wentylatorów kominkowych ... napisz po prostu że ich nie stosujesz i dlatego nie wiesz ile mogą wnieść do takiej instalacji ... :rolleyes:

Pozdrawiam.

Jeżeli masz jakieś argumenta, to zapodaj a nie pisz bzdur o pogrążaniu :p

Regulatory stosowałem i stosuje chyba wszystkie dostępne na rynku - i te po 30 zł i po 300zł i droższe. Cóż, czasami brakuje mi zdolności przekonania klienta , że " urządzenie robiące piiiing" to bezsensowny wydatek. Ale jak widzę , wolisz czytać materiały reklamowe niż je weryfikować:D Bo chyba nie wciskasz im świadomie kolejnego , zbędnego gadżetu???

pzdr.

ps. pewna firma zmieniła nawet jeden typ regulatora , gdy udowodniłem jej ,że jest źle dobrany do mocy silnika.

Witam.

Zrobiłeś choć jeden kominek z dynamicznym i w pełni regulowanym rozładowaniem masy akumulacyjnej przy pomocy wentylatora kominkowego ... Panie Profesorze ... Lub system mieszany, konwkecyjno - akumulacyjny ?

Pozdrawiam.

Ach wybacz, Panie Docencie, że zapomniałem o owym kuriozalnym modelu dynamicznym :D Zawsze odrzucam coś, co nie ma najmniejszych szans na amortyzacje kosztów:P Pewnie dla tego takie wynalazki stanowią ułamek promila każdej branży- patrz samochód napędzany energią słoneczną :p

A jeżeli chodzi o ten drugi przerost formy nad treścią , to może opublikuj jakieś konkretne dane termiczne, bo jakoś nie widzę różnicy w funkcjonowaniu w stosunku kominka konwekcyjnego.

Tak więc, Panie Docencie dane, dane - z nimi mogę polemizować , z pustymi hasłami już nie.

pzdr.

ps. Ja też mogę napisać ,że robię zimną fuzję w swoich - merytoryczna zawartość będzie podobna :D

Mówiłem że sie nie znam. Tylko widzę, że jak silnik obciążony, więcej pali...:cool:Ale sie nie przejmuj...kto by tam na gupiego zwracał uwagę....Lece do cegłów....

Bez urazy Eniek.

Jak masz w Swojej BeeeeeeeeeMie 200kucy , to choćbyś spalał 30 l/100km , to i tak nie zrobisz 250 :D ( bez modyfikacji a la M )

pzdr.

Bez urazy Eniek.

Jak masz w Swojej BeeeeeeeeeMie 200kucy , to choćbyś spalał 30 l/100km , to i tak nie zrobisz 250 :D ( bez modyfikacji a la M )

pzdr.

Mam 300, spalam 10,2 (średnio :D) i jednym cudownym przyciskiem robię 350..., ...Ale nie zmieniaj tematu... Powiedz mi dlaczego siadają korki jak włączasz maszynę pod obciążeniem?

Witam.

Bader ...nie za bardzo wiem jakież to dane są Ci potrzebne do wiekopomnego odkrycia że regulacją przepływu powietrza można bardzo płynnie sterować ilością ciepła wydostającego się z kominka ... zwłaszcza gdy ma ono (ciepło to) możliwość "przycupnięcia sobie" gdzieś w kominku w postaci zakumulowanej i czekającej tylko na tego typu rozładowanie ...

Napisałeś znowu tylko swoje zdanie i wymagasz od innych by przyjęli to jako rzecz jedynie słuszną ... stanąłeś z branżową wiedzą parę (-naście) lat temu a świat wokół idzie do przodu ... zaakceptuj to wreszcie ... :rolleyes:

Pozdrawiam.