Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominek Trocia

Trociu

Recommended Posts

Każesz mi czytać książki???:cool:.Zauważ ,że pozwalam sobie zabierać głos w temacie i jego częściach , który pośrednio mnie interesuje i coś z tego mogę wlepić w swój system. Poniał???Czy nie???Eniek litości,po juhasa jasnego mi czytać o problematyce drewnianej :) jak ty sam podkreślasz ,że :

.nie może być mowy o merytorycznej dyskusji..........

jak w tym zestawie stworzonym przez mojego fachowca wszystko działa poprawnie bez supr,hiper itp.Rozumiesz ...kuźwa działa a jak przestanie to przywołam eksperta który będzie musiał problem rozwiązać.Nie jestem konstruktorem dodatków jak trociu, dodatków ,które na nic mi się zdadzą.Czytam z zainteresowaniem wypowiedzi o kominkach ,których motoryka jest składna,dopuszczalna,bezpieczna,akceptowalna przez ogół.

..Powierzchowna, chaotyczna wiedza przeciwnika, skłania mnie raczej do drwin i ignorowania go.....

Tego nie musiałeś dopisywać ponieważ to wynika z twojego zachowania na tym zacnym forum.Tak jak ty wierzysz we mnie ja powierzę sobie w ciebie i poczekam jak dyskusję merytoryczną zamienisz na tą ,która bywała w twoich eksperymentach.Jak na razie udzielasz się dokładnie jak w cytacie wyżej.

• Odpowiedzi 411
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Każesz mi czytać książki???:cool:.Zauważ ,że pozwalam sobie zabierać głos w temacie i jego częściach , który pośrednio mnie interesuje i coś z tego mogę wlepić w swój system. Poniał???Czy nie???Eniek litości,po juhasa jasnego mi czytać o problematyce drewnianej :) jak ty sam podkreślasz ,że :

jak w tym zestawie stworzonym przez mojego fachowca wszystko działa poprawnie bez supr,hiper itp.Rozumiesz ...kuźwa działa a jak przestanie to przywołam eksperta który będzie musiał problem rozwiązać.Nie jestem konstruktorem dodatków jak trociu, dodatków ,które na nic mi się zdadzą.Czytam z zainteresowaniem wypowiedzi o kominkach ,których motoryka jest składna,dopuszczalna,bezpieczna,akceptowalna przez ogół.

Tego nie musiałeś dopisywać ponieważ to wynika z twojego zachowania na tym zacnym forum.Tak jak ty wierzysz we mnie ja powierzę sobie w ciebie i poczekam jak dyskusję merytoryczną zamienisz na tą ,która bywała w twoich eksperymentach.Jak na razie udzielasz się dokładnie jak w cytacie wyżej.

Posiadasz olbrzymią wiedzę na temat kominków i palenia drewnem. Brakuje Ci tylko szlifu, jej usystematyzowania. Nic Ci nie każę. Możesz. To spora różnica. Tym bardziej, że temat Cię wciąga, interesuje. Wiedza pozwala uniknąć błędów, które popełniają inni....

Witam.

Bardzo dobrze ... tylko musisz się do końca pozbyć pewnych złych nawyków tyczących się zwyczajowego palenia w "wędzarni domowej" ...

Pozdrawiam.

Trociu twe eksperymenta są dla ciebie a ich wyniki ocenia jury.Jeden juror jak sam widzisz już się zapowietrzył nazywając palenie w kominku "zwyczajowym":).Widzi tylko to co chce widzieć nie zwracając uwagi na to co piszą inni.Żenujące ale jakie prawdziwe.:cool:

Witam.

... nie za bardzo kumam ...rozwiń myśl - niech polotu nabierze ... :rolleyes:

Pozdrawiam.

Tobie nie trzeba polotu..........masz go już we krwi taki -wrodzony.:cool:,W kominku można palić...sporadycznie,stale,traktując kominek jako główne źródło pozyskiwania ciepła(w co nie wierzę) ale nie zwyczajowo.....:cool:.Chodzi ci o palenie nietypowe, niekonwencjonalne,nierelatywne-nieuwarunkowane???Określ się bym mógł sprostać tak niepotrzebnym zwrotach myślowych znanych tylko dla ciebie.:cool:

Witam.

Zwyczajowo ... no ... ładujesz "na full" i przymykasz "na maksa" wszelkie możliwe doloty powietrza ... nie znasz tej metody ... ?

To w kominkach ... w piecach z dmuchawką to dużo fajniejsze bo człowiek ma wrażenie że jest panem wszelkiego stworzenia i klikając na enter przy 40 stopniach migoczących spokojnie żółto - zielonym światełkiem na wyświetlaczu, czuje technologiczną błogość łaskoczącą go po jego cyfrowym ego ...

Pozdrawiam.

traktując kominek jako główne źródło pozyskiwania ciepła(w co nie wierzę)

Wiewiór - nie dobijaj mnie ;) Niektórzy mnie już straszyli zaczadzeniem z powodu używania szyberka ( a co dopiero dwóch ! ) , brakiem snu , spowodowanym ciągłym dokładaniem do kominka , a Ty jeszcze do tego nie wierzysz ,że można traktować kominek jako główne źródło ogrzewania :(

Powoli zaczynam podejrzewać , żem się sam wyimaginował :D

Witam.

Zwyczajowo ... no ... ładujesz "na full" i przymykasz "na maksa" wszelkie możliwe doloty powietrza ... nie znasz tej metody ... ?

To w kominkach ... w piecach z dmuchawką to dużo fajniejsze bo człowiek ma wrażenie że jest panem wszelkiego stworzenia i klikając na enter przy 40 stopniach migoczących spokojnie żółto - zielonym światełkiem na wyświetlaczu, czuje technologiczną błogość łaskoczącą go po jego cyfrowym ego ...

Pozdrawiam.

Taaaaaaaaaaaaaaaaa :D

Forest, Ty to się naprawdę marnujesz przy kominkach. Chłopaki od rekuperacji , mając super wymienniki o przewodzeniu ciepła 150- krotnie większym niż szamot itp. i kombinacjach przeciwprądowych, krzyżowych , rotacyjnych itp. przyznają się do uzyskiwania realnej ( ekonomicznej ) sprawności na poziomie 60-70 % , a Ty za pomocą szamotu i jemu podobnych materiałów bijesz ich na łeb :p Może opracuj im wymiennik do rekuperatora z cegły ? Kasa niesamowita za to spłynie , a i chwała :D ( może nawet Nobel ? )

pzdr.

Taaaaaaaaaaaaaaaaa :D

Forest, Ty to się naprawdę marnujesz przy kominkach. Chłopaki od rekuperacji , mając super wymienniki o przewodzeniu ciepła 150- krotnie większym niż szamot itp. i kombinacjach przeciwprądowych, krzyżowych , rotacyjnych itp. przyznają się do uzyskiwania realnej ( ekonomicznej ) sprawności na poziomie 60-70 % , a Ty za pomocą szamotu i jemu podobnych materiałów bijesz ich na łeb :p Może opracuj im wymiennik do rekuperatora z cegły ? Kasa niesamowita za to spłynie , a i chwała :D ( może nawet Nobel ? )

pzdr.

Ale my tu nie o rekuperacji, czy spalaniu węgla. Zerknij może tu http://forum.muratordom.pl/showthread.php?100061-Ekonomiczne-spalanie-w%C4%99gla-kamiennego&p=5140414&viewfull=1#post5140414

Tak to jest , gdy ktoś wgapia się w szczegół nie widząc ogółu:P

A ja myślałem,że rozmawiamy o spalaniu i pozyskiwaniu energii do ogrzewania? Sorry , coś przegapiłem :D

Witam.

No ... tak jak pisałem już wcześniej ... kilkanaście lat rozwoju tej branży ...

Pozdrawiam.

Taaaaaaaaaaa i odkrycie nowych praw obalających wszystkie dotychczasowe, w tym prawa logiki :D

pzdr.

ps. nie bądź sknera - podziel się przepisem na żeliwo topniejące w 200C :D

Ale całe szczęście ,że ty ją dostrzegłeś:D

Może tak zapodaj? Kilku znajomych będzie będzie miało niezły ubaw.Chyba ,że to kolejna tajemnica jak u Foresta wyżej :p

Ubaw to się robi coraz większy z Ciebie, wystarczy jak na jeden wieczór...:D

Witam.

Możesz mnie merytorycznie zacytować?

Pozdrawiam.

Jasne:D Wielokrotnie twierdziłeś ,że w marketowych żeliwniakach i tanich francuzach temperatura spalania oscyluje w granicach 200-300C , a potem w innym wątku pokazujesz odkształcone termicznie żeliwo w takim właśnie wkładzie . Wniosek = takowe temperatury powodują roztapianie żeliwa :p I co ? Będziemy bawić się wyścigi kto pierwszy ? Czy ja znajdę Twoje wpisy , czy Ty zdążysz je zmienić ?

Potem możemy poszukać Twoich opinii o wkładach żeliwnych skręcanych w oparciu o mastic i skonfrontować z obecnym zainteresowaniem wkładami od Daleny ( Kratki ) :D

Czyżby coś zmienili ? :p

Pamiętaj , każdy wpis zostawia ślad ( by Baja )

pzdr.