Trociu 30.06.2011 19:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 Trociu napisz co z kominkiem?Kupiliscie Pame Diablo????????Jestem ciekawa,bo sama czaje sie na Diablo P......... Hej - zakupy jeszcze przede mną. Póki co liczyłem na dopracowanie tematu obudowy ale jak widzisz praktycznie nikogo mój wątek nie zainteresował. A o samych wkładach PAMA założyliśmy sobie oddzielny wątek http://forum.muratordom.pl/showthread.php?178236 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 30.06.2011 19:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 Przez przypadek upolowałem zdjęcie obudowy, która wpasowuje się mniej więcej w moją lokalizację i mniej więcej stylistykę - http://forum.muratordom.pl/showthread.php?30120-KOMINKI-nasze-!!!&p=1807423&viewfull=1#post1807423Coś jak tutaj zaprezentowane przez Forest-Natura, tylko że całość z cegiełek bez tego elementu ze stali. Tylko że jak teraz tak na to patrzymy z żoną, to coś za bardzo Malbork nam to przypomina i nie do końca może do naszego salonu pasować.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MRS.CONSTR. 01.07.2011 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 Z watkiem juz sie zapoznalam.A w jakim stylu macie domek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 02.07.2011 12:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2011 Z watkiem juz sie zapoznalam.A w jakim stylu macie domek? Kuchnia, która styka się z salonem jest raczej tradycyjna. Sam salon nie ma jeszcze stylu, bo na razie mamy tylko mebelki tymczasowe. Ale raczej w nowoczesność nie pójdziemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 02.07.2011 13:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2011 Cały czas myślę o murowaniu obudowy z klinkieru i częściowo cegły a na to najprawdopodobniej płytki. Zastanawiają mnie dwie sprawy:- jak wykonać "nadproże" z klinkieru nad wkładem - z tego co pamiętam, to używanie wszelkich połączeń ceramiki z metalem może się skończyć rozwaleniem całości, więc pewnie zostanie wymurowanie bez dodatków - ale czy to wytrzyma ciężar, który na tym będzie spoczywać- czym murować - czy standardowe zaprawy do murowania klinkieru wytrzymają podwyższone temp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yokasta 02.07.2011 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2011 Trociu wysyłam Ci na pw nasz kominek, nie ma tam tysiąca materiałów (po co klinkier ? ) u nas jest cegła ręcznie formowana + płyta silca. Pozdrawiam. Nie wiem czy w takim stylu planujesz kominek czy inny ale zawsze to jakaś wskazówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 03.07.2011 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 Trociu , widzę że nie wywietrzały Ci z głowy cegły obkładane płytkami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 05.07.2011 09:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2011 Trociu , widzę że nie wywietrzały Ci z głowy cegły obkładane płytkami ? Ja mógłbym mieć wymurowane (widzoczne od zewnątrz) gołe cegły. Ale w domu mieszka jeszcze ktoś, kto będzie patrzył na ten kominek i ma lekko inne zdanie od mojego Więc na razie kombinuję murowanie z posiadanego klinkieru ("ładną" stroną do wewnątrz, aby zminimalizować porowatość środka) i od zewnątrz poprzyklejać coś "ładniejszego" czyli albo płytki klinkierowe, albo coś innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 05.07.2011 09:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2011 Trociu wysyłam Ci na pw nasz kominek, nie ma tam tysiąca materiałów (po co klinkier ? ) u nas jest cegła ręcznie formowana + płyta silca. Pozdrawiam. Nie wiem czy w takim stylu planujesz kominek czy inny ale zawsze to jakaś wskazówka.Dzięki za fotki. Masz silkę, czyli z tego co się orientuję (ale już mam mętlik w głowie), to działa ona lekko izolacyjnie, czyli sama obudowa ma mniejszą temperaturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yokasta 05.07.2011 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2011 Zgadza się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 13.07.2011 12:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2011 Zastanawia mnie wykonanie "stropu" w zabudowie, aby zrobić komorę dekompresyjną. Na razie wymyśliłem sobie, aby murując ścianki obudowy kilka cegieł położyć w poprzek robiąc podstawę do położenia na niej ... i tutaj pojawia się pytanie. Czy położyć jednolitą blachę z wyciętym otworem na rurę do DGP i na nią płyty izolacyjne, czy wystarczą same płyty izolacyjne również podcięte dla przeciągnięcia rury. Skłaniam się ku opcji pierwszej dla większej pewności trwałości rozwiązania. Blacha oczywiścnie z lekkim luzem dookoła, aby rekompensować rozszerzalność cieplną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 13.07.2011 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2011 Zastanawia mnie wykonanie "stropu" w zabudowie, aby zrobić komorę dekompresyjną. Na razie wymyśliłem sobie, aby murując ścianki obudowy kilka cegieł położyć w poprzek robiąc podstawę do położenia na niej ... i tutaj pojawia się pytanie. Czy położyć jednolitą blachę z wyciętym otworem na rurę do DGP i na nią płyty izolacyjne, czy wystarczą same płyty izolacyjne również podcięte dla przeciągnięcia rury. Skłaniam się ku opcji pierwszej dla większej pewności trwałości rozwiązania. Blacha oczywiścnie z lekkim luzem dookoła, aby rekompensować rozszerzalność cieplną. Nieźle w takiej sytuacji zachowują się profile sufitowe z systemów suchej zabudowy. Blacha by Ci się "wygła", choć zadanie pewnie by spełniła. Kilka profili luźno leżących na cegłach + kilka śrub wkręconych w płytę izolacyjną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 14.07.2011 05:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2011 Nieźle w takiej sytuacji zachowują się profile sufitowe z systemów suchej zabudowy. Blacha by Ci się "wygła", choć zadanie pewnie by spełniła. Kilka profili luźno leżących na cegłach + kilka śrub wkręconych w płytę izolacyjną. A widzisz - najprostsze rozwiązanie, a nawet mi do głowy nie przyszło. Nie trzeba będzie jechać i szukać blachy, bo profile jeszcze się po obejściu walają. To jedna sprawa załatwiona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 14.07.2011 05:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2011 Znowu wraca temat wyboru wkładu. PAMA wprowadziła model bez popielnika - więcej na naszym wątku poświęconym tym wkładom -> http://forum.muratordom.pl/showthread.php?178236-Wkłady-kominkowe-PAMA&p=4806463&viewfull=1#post4806463 Nie do końca jestem przekonany co do braku popielnika i zalety tego rozwiązania, ale zobaczymy jak dyskusja się potoczy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 15.07.2011 09:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2011 I kolejna rzecz do przemyślenia. Może okładzina zewnętrzna zamiast płytek klinkierowych jakieś płytki ceramiczne/gresowe?Rozumowanie takie, że obudowa zrobiona z klinkieru dziurawki na zewnątrz nie powinna się bardzo nagrzewać będzie można ją porównać do niskotemperaturowego ogrzewania ścienego (pionowa wersja podłogowego). Więc do tego kafelki się nadadzą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 18.07.2011 20:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 Zabrałem się za przeliczenia i mamy tak:Pama Diablo II ma wymiary zewnętrzny frontu 67cm. Dziurę w podłodze na kominek z obudową mam na 120cm. Daje mi to 53cm na obudowę. Cegła ma 12cm szerokości więc zostaje nam 29cm pustej przestrzeni, czyli po 15cm z każdej. Chyba całkiem dobry wymiar z boków. W głąb mam 73cm. Wkład ma koło 50cm, więc zostaje nam 23cm na obudowę.Od tyłu przyjdzie cegła o szerokości 12cm, zostanie 11cm pustej przestrzeni.Czyli również całkiem dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 18.07.2011 20:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 Powraca temat z czego zbudować tą obudowę. Kierowałem się na klinkier i pod tym kątem rozpatruję technikę, gdy z nienacka natknąłem się na skład cegieł szamotowych na działce babci - czyli za darmo mogę mieć szamot. Ale czy jest konieczność murowania obudowy z szamotu, gdy będzie ona przewietrzana przez DGP??Z tego co porozglądałem się na forum, to obudowy wymurowane z klinkieru na "zwykłej" zaprawie sprawie z ewentualnymi plastyfikatorami, sprawują się dość dobrze. Nawet biorąc pod uwagę, że i klinkier i szamot mogę mieć darmo, to biorąc pod uwagę koszty na zaprawę przemawia klinkier... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 18.07.2011 20:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 I co do DGP, na pierwszy rok będzie najprawdopodobniej grawitacja, a jak się nie sprawdzi, przejdziemy do scenariusza z dołożeniem turbiny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 22.08.2011 19:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 Nawet biorąc pod uwagę, że i klinkier i szamot mogę mieć darmo, to biorąc pod uwagę koszty na zaprawę przemawia klinkier...Temat trochę przycichł, bo wakacje przyszły i w domu mało się siedzi. Ale sprawy mają się następująco - znaleziony szamot zostanie odłożony na bok i wykorzystany za jakiś czas, jak się zmobilizuję do jakiegoś grilo-kominka na ogrodzie - w domu będzie wkład Pama Diablo II bezrusztowa (wszyscy dookoła jakoś zachwalają to rozwiązanie więc czemu nie) i obudowa z klinkieru murowana "równiejszą" stroną do środka - konstrukcja prosta - prostopadłościan z otworami rewizyjnymi od tyłu na wysokości podłogi i wpięcia do komina - na co dzień rewizja po prostu założona cegłami - w pierwszym okresie jak nie będzie jeszcze DGP otwory mogą zostać otwarte pełniąc rolę kratek wlotowych i wylotowych - docelowo górne otwory będą zamknięte i nagrzane powietrze będzie wyciągane przez DGP - komora dekomprezyjna oddzielona jakąś płytą izolacyjną kładzioną na profilach CD, które będą luzem spoczywać na cegłach. Docelowe wykończenie obudowy z zewnątrz za jakiś czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 28.09.2011 11:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2011 w domu będzie wkład Pama Diablo II bezrusztowa (wszyscy dookoła jakoś zachwalają to rozwiązanie więc czemu nie) Dość ciekawy argument, który dodatkowo pozwala mi się skłonić ku wersji bezrusztowej, pochodzący z innego wątku (http://forum.muratordom.pl/showthread.php?187140-Austroflamm-Romotop-czy-Jotul&p=4919494&viewfull=1#post4919494) Witam. To co bez rusztu wymaga wbrew pozorom mniejszego nakładu pracy przy usuwaniu popiołu. Wiadereczko plus łopatka są o wiele czystsze w obsłudze i nie robią tyle syfu co przepełniony po brzegi popielnik z usypującym się na podłogę salonu popiołem. Przy wiadereczku czy popielniku i tak trzeba wybierać jeszcze popiół z paleniska, bo po pewnym czasie wszelkie szuflady i popielniki i tak się nie mieszczą już w swoich miejscach przez zalegający tam obsypujące się pozostałości ogniska. To takie luźne spostrzeżenia mnie jako użytkownika kominków zarówno z wszelkimi szufladami, popielnikami, jak i takich "bez niczego". A najwygodniejszy w użytkowaniu jest i tak separator (taka stalowa puszka) połączany do odkurzacza. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts