Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominek Trocia

Trociu

Recommended Posts

Jasne:D Wielokrotnie twierdziłeś ,że w marketowych żeliwniakach i tanich francuzach temperatura spalania oscyluje w granicach 200-300C , a potem w innym wątku pokazujesz odkształcone termicznie żeliwo w takim właśnie wkładzie . Wniosek = takowe temperatury powodują roztapianie żeliwa :p I co ? Będziemy bawić się wyścigi kto pierwszy ? Czy ja znajdę Twoje wpisy , czy Ty zdążysz je zmienić ?

Potem możemy poszukać Twoich opinii o wkładach żeliwnych skręcanych w oparciu o mastic i skonfrontować z obecnym zainteresowaniem wkładami od Daleny ( Kratki ) :D

Czyżby coś zmienili ? :p

Pamiętaj , każdy wpis zostawia ślad ( by Baja )

pzdr.

Jakie skojarzenia takie wnioski. Jakie wnioski taka wiedza. Litości!....

• Odpowiedzi 411
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wiewiór - nie dobijaj mnie ;) Niektórzy mnie już straszyli zaczadzeniem z powodu używania szyberka ( a co dopiero dwóch ! ) , brakiem snu , spowodowanym ciągłym dokładaniem do kominka , a Ty jeszcze do tego nie wierzysz ,że można traktować kominek jako główne źródło ogrzewania :(

Powoli zaczynam podejrzewać , żem się sam wyimaginował :D

Jednemu branżyście z FM już proponowałem aby przeszedł się tam gdzie podpisują pozwolenia na budowę......i wiesz co do tej pory nic nie odpisał.:)

• 2 weeks później...

A Wy jak zwykle się przepychacie ;) ale to pewnie z powodu braku wpisów z mojej strony.

Wpisów brak, bo i sezon zamknąłem, bo 2-letni buk mi się skończył a rocznym nie chcę palić. Przeprosiłem się więc ze swoim piecem i czekam na wiosnę.

Na wiosnę do zrobienia:

- czyszczenie rur i komina

- zalanie betonikiem szamotowym tych dwóch zrobionych kratek rewizyjnych

- wpięcie rury od DGP do tylnej ścianki "obudowy"

- zaplanowanie i wykonanie rozprowadzenia DGP na strychu

Będziecie informowani na bieżąco, co u mnie się dzieje.

• 3 months później...

Wiosny w zasadzie w tym roku nie było, więc dopiero się do pracy zabrałem. Nałożyła się do tego zmiana pracodawcy i trzeba było zacząć pracować a nie udawać.

Ale nic to. 50% powyższego planu została wykonana w ubiegły weekend, gdy małżonka mnie opuściła i udała się wraz z dzieciakami do teściowej.

Tak więc mam już komin wraz z wymiennikiem wyczyszczony. Samo czyszczenie poszło dość sprawnie. Nawet za dużo nie nakurzyłem.

Do tego mam już zalane (cały czas dosychają) zaślepki tylnich otworów rewizyjnych. Teraz jak znajdę kolejne natchnienie, podłączę rurę idącą na strych do kolanka będącego częścią tylniej-górnej zaślepki.

I pozostaną dwie sprawy:

- zakup i montaż orurowania i turbiny do rozprowadzenia ciepełka po poddaszu

- obmurowanie lica (tutaj dalej nie wiem, z czego to wykonać)...

• 4 weeks później...
Cały czas się zastanawiam, z czego zrobić obudowę. Obecnie na tapecie jest murowanie z klinkieru...

szamotka odpadła, bo się żonie kolor nie podoba. A nie chcę na nią kłaść dodatkowej okładziny, tylko murować już na gotowo....

Jakieś pomysły/sugestie?

może szamotka, a na to ogarki, będzie ciepła obudowa i będzie pięknie

nie o to mi chodziło

ten piec w linku może tak się nazywa

ogarki są troszkę inne

klinkier nie bardzo nadaje się do kominków

może pękać, jest twardy, szczególnie przy palenisku

może lepiej zamówić kafle imitujące cegły, zawsze to kafle i do kominka się nadaje

a wzór, kolor do wyboru

• 2 weeks później...

Teraz jeszcze do zrobienia jest wybór turbiny do DGP. Wstępny wybór padł na ANeco z Darco. Zastanawiam się nad wydajnością.

Na piętrze powietrze będzie szło do 4 pomieszczeń o łącznej kubaturze ok. 160m3.

Gdybym wziął ANeco2 600, to w teorii przy max wydajności mam 4 razy wymienione powietrze w tych pomieszczeniach.

I co Wy na to?

ale trzeba brać pod uwagę długość kanałów dgp, to jakich kształtek użyto, jakie są kanały i jakie załamania oraz kratki wylotowe czyli innymi słowy opory powietrza. Stosując najmniejszą turbinę może się okazać, że powietrze będzie ledwo wyczuwalne w kratkach wylotowych.

pzdr

Co racja to pewnie racja. Nie myślałem o doborze pod tym kątem. Dwa pomieszczenia będą dość oddalone od turbiny - nie liczyłem ale pewnie i z 8-9m będzie. Rury i kształtki też pewnie nie super gładkie.

Więc może, ponieważ jak widzę różnica w cenie między modelami nie zabija, najmocniejszy model 1000m3/h (nie ma pośredniego 800) i do tego regulacja "ciągu". Z tego co gdzieś czytałem to podobno te modele dobrze znoszą przebiegi na pół gwizdka, więc jeżeli będzie za duża wichura, to się skręci.

A możesz podesłać jakiś link, gdzie można popatrzeć na te kafle imitujące cegły. Na ile to jest podobne.

U mnie wykorzystałem chwilę nieobecności żony i zamontowałem rurę wyprowadzającą rurę na strych. Może w tygodniu uda mi się fotkę wkleić.

np. coś takiego: http://ceramikakornak.pl/kafle-ceramiczne.php?show=kafle-View-solo&id=1705&katalogzdjec=inne

być może są w stanie wykonać na zamówienie coś ciekawego i spełniającego Twoje oczekiwania, kafle to zawsze kafle, ciepełko

• 1 month później...

Kurcze - jak ten czas leci. Miałem plan zrobić obudowę przed sezonem, ale sezon był szybszy.

Tak więc już palę i pewnie w tym roku zakończy się tylko rozprowadzeniem ciepła.

I taka mała uwaga z mojego doświadczenia palacza w kominkach bezrusztowych. Coraz lepiej mi idzie, jak układam drewno bardziej w tipi aniżeli na płasko. Praktycznie od razu mi się ładnie rozpalają szczapki i potem dokładanie też staram się dawać po skosie do góry. Szykując palenisko jak we wkładach podających powietrze od dołu, dość często mi gasło. Obecnie - wogóle.

Do tego mam już zalane (cały czas dosychają) zaślepki tylnich otworów rewizyjnych. Teraz jak znajdę kolejne natchnienie, podłączę rurę idącą na strych do kolanka będącego częścią tylniej-górnej zaślepki.

Wcześniej nie było na to czasu i możliwości. Teraz zrobiłem wreszcie zdjęcia rury wyprowadzającej powietrze z obudowy

[ATTACH=CONFIG]217150[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]217151[/ATTACH]

Do wczorajszej nocy planowana była turbina na strychu z rozprowadzeniem do 4 pomieszczeń. Coś w deseń jak na załączniku. Jednak cały czas nurtowało mnie, jak dodatkowo ocieplać rury, bo jakoś nie widziało mi się owijanie ich wełną 20-30cm....

I tak wczoraj w nocy natchnęło mnie myślą, czy by nie zostawić rozprowadzenia do pomieszczeń 1 i 2 a odpuścić sobie 3 i 4. 4 to sypialnia, więc w sumie jak będzie trochę chłodniej, to nawet lepiej. Gorzej z 3, bo to łazienka i tam miało być najcieplej.

No ale, jakby pójść tym nowym tropem, to musiałbym zrobić tylko jakiś trójnik na tej rurze, która już idzie w kierunku strychu, i zrobić wyjście na ścianach w obu pokojach.

Sypialnie dzieci (bo to pokoje 1 i 2) będą dogrzane na super, a teraz jest tam najchłodniej. A łazienka w zasadzie powinna się dogrzać z ruchu powietrza, które będzie tam leciało do kratki wylotowej.

Co Wy na to??

[ATTACH=CONFIG]217160[/ATTACH]