eniu 11.03.2013 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 Jasne:D Wielokrotnie twierdziłeś ,że w marketowych żeliwniakach i tanich francuzach temperatura spalania oscyluje w granicach 200-300C , a potem w innym wątku pokazujesz odkształcone termicznie żeliwo w takim właśnie wkładzie . Wniosek = takowe temperatury powodują roztapianie żeliwa I co ? Będziemy bawić się wyścigi kto pierwszy ? Czy ja znajdę Twoje wpisy , czy Ty zdążysz je zmienić ? Potem możemy poszukać Twoich opinii o wkładach żeliwnych skręcanych w oparciu o mastic i skonfrontować z obecnym zainteresowaniem wkładami od Daleny ( Kratki ) Czyżby coś zmienili ? Pamiętaj , każdy wpis zostawia ślad ( by Baja ) pzdr. Jakie skojarzenia takie wnioski. Jakie wnioski taka wiedza. Litości!.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 12.03.2013 04:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 Wiewiór - nie dobijaj mnie Niektórzy mnie już straszyli zaczadzeniem z powodu używania szyberka ( a co dopiero dwóch ! ) , brakiem snu , spowodowanym ciągłym dokładaniem do kominka , a Ty jeszcze do tego nie wierzysz ,że można traktować kominek jako główne źródło ogrzewania Powoli zaczynam podejrzewać , żem się sam wyimaginował Jednemu branżyście z FM już proponowałem aby przeszedł się tam gdzie podpisują pozwolenia na budowę......i wiesz co do tej pory nic nie odpisał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 25.03.2013 13:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 A Wy jak zwykle się przepychacie ale to pewnie z powodu braku wpisów z mojej strony. Wpisów brak, bo i sezon zamknąłem, bo 2-letni buk mi się skończył a rocznym nie chcę palić. Przeprosiłem się więc ze swoim piecem i czekam na wiosnę. Na wiosnę do zrobienia: - czyszczenie rur i komina - zalanie betonikiem szamotowym tych dwóch zrobionych kratek rewizyjnych - wpięcie rury od DGP do tylnej ścianki "obudowy" - zaplanowanie i wykonanie rozprowadzenia DGP na strychu Będziecie informowani na bieżąco, co u mnie się dzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 03.07.2013 19:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2013 Wiosny w zasadzie w tym roku nie było, więc dopiero się do pracy zabrałem. Nałożyła się do tego zmiana pracodawcy i trzeba było zacząć pracować a nie udawać.Ale nic to. 50% powyższego planu została wykonana w ubiegły weekend, gdy małżonka mnie opuściła i udała się wraz z dzieciakami do teściowej. Tak więc mam już komin wraz z wymiennikiem wyczyszczony. Samo czyszczenie poszło dość sprawnie. Nawet za dużo nie nakurzyłem. Do tego mam już zalane (cały czas dosychają) zaślepki tylnich otworów rewizyjnych. Teraz jak znajdę kolejne natchnienie, podłączę rurę idącą na strych do kolanka będącego częścią tylniej-górnej zaślepki. I pozostaną dwie sprawy:- zakup i montaż orurowania i turbiny do rozprowadzenia ciepełka po poddaszu- obmurowanie lica (tutaj dalej nie wiem, z czego to wykonać)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ceel 04.07.2013 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2013 no nareszcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 07.07.2013 10:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2013 no nareszcie też się cieszę, że wreszcie mam chwilę iść dalej w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 30.07.2013 20:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 Cały czas się zastanawiam, z czego zrobić obudowę. Obecnie na tapecie jest murowanie z klinkieru... szamotka odpadła, bo się żonie kolor nie podoba. A nie chcę na nią kłaść dodatkowej okładziny, tylko murować już na gotowo.... Jakieś pomysły/sugestie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 03.08.2013 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2013 Cały czas się zastanawiam, z czego zrobić obudowę. Obecnie na tapecie jest murowanie z klinkieru... szamotka odpadła, bo się żonie kolor nie podoba. A nie chcę na nią kłaść dodatkowej okładziny, tylko murować już na gotowo.... Jakieś pomysły/sugestie? może szamotka, a na to ogarki, będzie ciepła obudowa i będzie pięknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 08.08.2013 19:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2013 Jeżeli masz na myśli coś takiego - http://www.kominki-piece.pl/aktualnosci/piecogarki,22.html - to odpada.Jesteśmy na etapie cegły klinkierowej wpadającej w brąz, ale nie za ciemnej - Forest ostatnio zamieścił coś podobnego do naszego zamierzonego efektu w wątku ogólnym o kominkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 09.08.2013 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2013 nie o to mi chodziłoten piec w linku może tak się nazywaogarki są troszkę inneklinkier nie bardzo nadaje się do kominkówmoże pękać, jest twardy, szczególnie przy paleniskumoże lepiej zamówić kafle imitujące cegły, zawsze to kafle i do kominka się nadajea wzór, kolor do wyboru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 23.08.2013 12:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 A możesz podesłać jakiś link, gdzie można popatrzeć na te kafle imitujące cegły. Na ile to jest podobne. U mnie wykorzystałem chwilę nieobecności żony i zamontowałem rurę wyprowadzającą rurę na strych. Może w tygodniu uda mi się fotkę wkleić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 27.08.2013 19:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2013 Teraz jeszcze do zrobienia jest wybór turbiny do DGP. Wstępny wybór padł na ANeco z Darco. Zastanawiam się nad wydajnością.Na piętrze powietrze będzie szło do 4 pomieszczeń o łącznej kubaturze ok. 160m3. Gdybym wziął ANeco2 600, to w teorii przy max wydajności mam 4 razy wymienione powietrze w tych pomieszczeniach. I co Wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DANIEL SIS 28.08.2013 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 ale trzeba brać pod uwagę długość kanałów dgp, to jakich kształtek użyto, jakie są kanały i jakie załamania oraz kratki wylotowe czyli innymi słowy opory powietrza. Stosując najmniejszą turbinę może się okazać, że powietrze będzie ledwo wyczuwalne w kratkach wylotowych. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 28.08.2013 19:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 Co racja to pewnie racja. Nie myślałem o doborze pod tym kątem. Dwa pomieszczenia będą dość oddalone od turbiny - nie liczyłem ale pewnie i z 8-9m będzie. Rury i kształtki też pewnie nie super gładkie.Więc może, ponieważ jak widzę różnica w cenie między modelami nie zabija, najmocniejszy model 1000m3/h (nie ma pośredniego 800) i do tego regulacja "ciągu". Z tego co gdzieś czytałem to podobno te modele dobrze znoszą przebiegi na pół gwizdka, więc jeżeli będzie za duża wichura, to się skręci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciej74 28.08.2013 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 dospel ma 750 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 29.08.2013 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 A możesz podesłać jakiś link, gdzie można popatrzeć na te kafle imitujące cegły. Na ile to jest podobne. U mnie wykorzystałem chwilę nieobecności żony i zamontowałem rurę wyprowadzającą rurę na strych. Może w tygodniu uda mi się fotkę wkleić. np. coś takiego: http://ceramikakornak.pl/kafle-ceramiczne.php?show=kafle-View-solo&id=1705&katalogzdjec=inne być może są w stanie wykonać na zamówienie coś ciekawego i spełniającego Twoje oczekiwania, kafle to zawsze kafle, ciepełko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 31.08.2013 20:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2013 dospel ma 750 Gdzieś w notatkach miałem, żeby bardziej iść w Darco aniżeli Dospel'a. Więc i na tego producenta patrzyłem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 07.10.2013 20:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2013 Kurcze - jak ten czas leci. Miałem plan zrobić obudowę przed sezonem, ale sezon był szybszy.Tak więc już palę i pewnie w tym roku zakończy się tylko rozprowadzeniem ciepła. I taka mała uwaga z mojego doświadczenia palacza w kominkach bezrusztowych. Coraz lepiej mi idzie, jak układam drewno bardziej w tipi aniżeli na płasko. Praktycznie od razu mi się ładnie rozpalają szczapki i potem dokładanie też staram się dawać po skosie do góry. Szykując palenisko jak we wkładach podających powietrze od dołu, dość często mi gasło. Obecnie - wogóle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 07.10.2013 20:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2013 Do tego mam już zalane (cały czas dosychają) zaślepki tylnich otworów rewizyjnych. Teraz jak znajdę kolejne natchnienie, podłączę rurę idącą na strych do kolanka będącego częścią tylniej-górnej zaślepki. Wcześniej nie było na to czasu i możliwości. Teraz zrobiłem wreszcie zdjęcia rury wyprowadzającej powietrze z obudowy [ATTACH=CONFIG]217150[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]217151[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 07.10.2013 20:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2013 Do wczorajszej nocy planowana była turbina na strychu z rozprowadzeniem do 4 pomieszczeń. Coś w deseń jak na załączniku. Jednak cały czas nurtowało mnie, jak dodatkowo ocieplać rury, bo jakoś nie widziało mi się owijanie ich wełną 20-30cm.... I tak wczoraj w nocy natchnęło mnie myślą, czy by nie zostawić rozprowadzenia do pomieszczeń 1 i 2 a odpuścić sobie 3 i 4. 4 to sypialnia, więc w sumie jak będzie trochę chłodniej, to nawet lepiej. Gorzej z 3, bo to łazienka i tam miało być najcieplej. No ale, jakby pójść tym nowym tropem, to musiałbym zrobić tylko jakiś trójnik na tej rurze, która już idzie w kierunku strychu, i zrobić wyjście na ścianach w obu pokojach. Sypialnie dzieci (bo to pokoje 1 i 2) będą dogrzane na super, a teraz jest tam najchłodniej. A łazienka w zasadzie powinna się dogrzać z ruchu powietrza, które będzie tam leciało do kratki wylotowej. Co Wy na to?? [ATTACH=CONFIG]217160[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts