Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominek Trocia

Trociu

Recommended Posts

Jutro/pojutrze na spokojnie dokładnie pomierzę czy mi się to wszystko zmieści i jak.

Ale z tego co widzę w podręcznych notatkach, to szerokość "dziury w podłodze" to 120cm. Plan to ścianki z cegły murowanej wąskim bokiem, czyli odchodzi 2x 6cm. Szerokość wkładu to 73cm. Zostaje nam 35cm luzu z obu stron. Zakładając jakieś 10cm z prawej, mamy 25cm z lewej. Więc z tej strony jest ok.

Podobnie z tyłu koło komina - teraz mamy 32cm do wykorzystania, czyli odejmując 6cm na cegłę mamy 26cm.

No i niby pasuje...

• Odpowiedzi 411
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pozostanie kwestia jeszcze jak zapewnić dostęp do elementów celem ich czyszczenia i jak zrobić obudowę.

Kto ma dobrą wyobraźnię, może sobie da radę zilustrować to patrząc na poniższy rysunek.

Zakładając, że bryła obudowy ma być prostopadłościanem, to na lewej ściance pojawią się dwa otwory: na dole i u góry.

Ten dolny będzie pełnił również funkcję kratki wlotowej powietrza. Górna będzie dajmy na to obstawiona na sucho cegłami i "zamaskowana" obrazkiem.

W razie konieczności czyszczenia, ściągamy obraz i wyjmujemy cegły z górnej części i czyścimy rurki. Potem na dole wybieramy całość i gotowe.

P2065805+rury+kratki.jpg

Nowy pomysł do realizacji z wykorzystaniem materiałów "z rynku"

Przesunąć wkład lekko w prawo, aby z lewej strony zrobić miejsce na instalację jak na rysunku poniżej. W sumie będę miał około 4m rur więc nawet więcej aniżeli przy tym w pełni spawanym rozwiązaniu.

Trociu

po mojemu wejście do komina będziesz musiał zrobić wyżej bo z trójnikiem się nie zmieścisz , a jeszcze szyber, chyba , że są trójniki zintegrowane z szybrem

Trociu

po mojemu wejście do komina będziesz musiał zrobić wyżej bo z trójnikiem się nie zmieścisz , a jeszcze szyber, chyba , że są trójniki zintegrowane z szybrem

Słuszna uwaga. Dzięki. Pewnie spostrzegłbym to mając już elementy w ręce ;)

Wyżej się raczej nie da, bo bym musiał wszystko demolować. Od górnej krawędzi wkładu do dolnej wejścia w komin mam 67,5cm.

Patrzę na info o Bertamsie i trójnik ma 50cm, szyber 25cm więc już te dwa elementy to za dużo.

Ale można przerobić, tutaj uciąć, tutaj pospawać...

Dwa odejścia w bok - to około 40cm. Szyber między nimi pewnie w 10-15cm się zmieści. I zostaje nam około 15-20cm na wpięcie w komin i redukcję zwiększającą (ze 180 na wyjściu z kominka i 200 na ruracj). Więc się da ;)

Edytowane przez Trociu

Witam.

Zwykła skrzynka z przegrodą na środku.

Pozdrawiam.

Może ktoś przetłumaczy, bo coś nie kojarze...

Nawiązujesz do tego oryginalnego pomysłu? Jeżeli tak, to oryginalnie wzorowałem się właśnie na skrzynce z przedziałkami w środku. Ale aby podnieść sprawność i zwiększyć powierzchnię boczną, pomyślałem o zrobieniu niezależnych kanałów.

Jeżeli nawiązujesz do nowego pomysłu, to dalej błądzę.

Witam.

Nawiązuję do tego że jakieś rozwiązanie jest dla kogoś za drogie a jakieś nie.

Rury jako wyrób gotowy będą drogie, tak samo jak wymóżdżona za bardzo skrzynka z przesadnie grubej blachy.

Robiąc prostą skrzynię z jedną przegrodą w środku, z blachy 2 mm, będziesz miał po prostu najtaniej.

Pozdrawiam.

Witam.

Dziękujemy za reklamę.

Ziomuś ale TY masz problem... Nie masz własnej strony http://www... :lol2: Stres tym spowodowany uniemożliwia Tobie patrzenia na naszą:D

Przecież ten wymiennik to właśnie to czego T. potrzebuje - dodatkowa powierzchnia grzewcza + akumulacja :yes: . Przeznaczanie -zasadniczo do paleniska Romotop KV 075 .

Z myślą o wymiennikach dostępnych w różnych przystępnych cenach, niebawem powiększymy swoją ofertę o wymiennik opadowy.

Jego wersja (cena) podstawowa nie powinna być większa niż 2000 zł

Założenia

5 modułów akumulacyjnych - ok. 260 kg

plus elementy stalowe

wymiary

- szer; 37 cm

- długość; 37 cm

- wysokość; ok 160 cm

Masę akumulacyjną będą stanowiły termo - moduły OWO

waga jednego: ok. 50 kg

wymiary

- szer 36 cm

- długość 36 cm

- wysokość 25 cm

standardowa średnica otworu 20 cm

Wszelkie aktualne próby wykonania odlewów przebiegają pomyślnie.

Precyzyjny skład mieszanki, który będzie gwarantował bezusterkową i optymalną pracę tych modułów jest praktycznie na ukończeniu.

Montaż docelowy wymiennika u klienta to 2-4 godziny, zależny od indywidualnej sytuacji. Zaraz po zamontowaniu można palić i grzać.

Również wersje wymiennika będą różne, bardziej i mniej rozbudowane.

Poniżej zdjęcia z testowego odlewu:

termo-modul.jpg

termo_modul_1.jpg

Edytowane przez bohusz

Witam.

Nawiązuję do tego że jakieś rozwiązanie jest dla kogoś za drogie a jakieś nie.

Rury jako wyrób gotowy będą drogie, tak samo jak wymóżdżona za bardzo skrzynka z przesadnie grubej blachy.

Robiąc prostą skrzynię z jedną przegrodą w środku, z blachy 2 mm, będziesz miał po prostu najtaniej.

Pozdrawiam.

No to teraz wreszcie załapałem. Zgadza się, że taka prosta skrzynka będzie tańsza w materiale i wykorzystaniu. Ale z drugiej strony mniejsza będzie jej sprawność.

Muszę znaleźć dobrą chwilę, aby pomierzyć wszystko pod ten nowy pomysł i zobaczyć, czy mi się zmieści w obudowie wszystko. Jeżeli tak, to na tym się chyba zatrzymam.

Z myślą o wymiennikach dostępnych w różnych przystępnych cenach, niebawem powiększymy swoją ofertę o wymiennik opadowy.

Jego wersja (cena) podstawowa nie powinna być większa niż 2000 zł

Czy na zdjęciu mamy jeden moduł? Czyli w proponowanej wersji będzie ich 5 - jaką wysokość uzyskamy?

U mnie do wykorzystania byłoby z 3m wysokości, więc cena pewnie znacznie powyżej 2k.

Z drugiej strony ciepło ma być u mnie wyciągane na dom, a że dużo czasu w nim spędzamy, to można spokojnie sobie delikatnie podkładać a skoncentrować się na maksymalnym odzysku.

Tak jak napisałem jeden moduł ma wysokości 25 cm, jest w formie kwadratu 36 x 36 cm i waży około 50 kg

Konkretną wagę podam jak będzie robiony z docelowej mikstury i będą stosowane bezpośrednio do spalin.

Aktualnie nie ma czasu formy dopieścić, gdyż jest już kolejka po moduły. W obecnej wersji są one nakładane na rury, głównie nad wkład kominkowy.

Teraz to praktycznie standard.

... Konkretną wagę podam jak będzie robiony z docelowej mikstury i będą stosowane bezpośrednio do spalin.

Aktualnie nie ma czasu formy dopieścić, gdyż jest już kolejka po moduły. W obecnej wersji są one nakładane na rury, głównie nad wkład kominkowy.

Teraz to praktycznie standard.

Dziwne, bo firma tylko kominkowa, a nie laboratorium testowe.Testować będą Ci z kolejki (?), a jak już wszystko sprzedasz to koniecznie ustal skład mikstury. Oj Bohusz - jakiś kurs marketingu by się przydał, nawet e-kurs.:yes: Kibicuję, bo większa konkurencja, to niższe ceny (chyba, że "spółdzielnia").

Czytaj uważnie z zrozumieniem, bez zbędnych uprzedzeń i prób ośmieszania innych.

Napisałem wyraźnie i jednoznacznie skład mikstury do zastosowań modułu bezpośrednio do dymu.

Inny skład mikstury już opracowany, jest do zastosowań: rura metalowa w środek...

To takie proste.

Zrozumiałeś już? panie szanowny

Ja nie testuje, produktów innych producentów, czy wykonawców.

Jedynie, jeżeli jest takowa potrzeba sprawdzam swoje wykonawstwa.

Widzisz różnicę?

To też zrozumiałeś?