Karlsen 13.02.2012 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 Czytaj uważnie z zrozumieniem, bez zbędnych uprzedzeń i prób ośmieszania innych. Napisałem wyraźnie i jednoznacznie skład mikstury do zastosowań modułu bezpośrednio do dymu. Inny skład mikstury już opracowany, jest do zastosowań: rura metalowa w środek... To takie proste. Zrozumiałeś już? panie szanowny Ja nie testuje, produktów innych producentów, czy wykonawców. Jedynie, jeżeli jest takowa potrzeba sprawdzam swoje wykonawstwa. Widzisz różnicę? To też zrozumiałeś? A nożyce zadrżały ... ale skoro poruszyłeś temat mego wzroku to napiszę... Widzę nędzną reklamę w wątku Trocia. Gdyby tak zamiast poniżającego "panie szanowny", to bym się zapisał w kolejkę, ale Krzeszowice liczą sobie ponad 32 tys. mieszkańców, kolejka może być długa ... Intencją było pobudzenie Twojej wyobraźni, w kwestii promowania się. Widać (widzę!), że za dużo czasu spędzasz na "pieszczeniu formy". Po-przebywaj trochę z ludźmi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 13.02.2012 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 Bohusz, nie naprężaj się tak, bo Ci jakie naczynko krwionośne chlaśnie... Spokojnie, bez nerwów. Nie ma o co i po co. Facio się przejął moim marketingiem i coś z dobrej, nieprzymuszonej woli mi sugeruje pomocowo i doradczo. Są jeszcze tacy ludzie. Może nie wie, że mój styl marketingowo reklamowy, przynosi pozytywne efekty których ogrom zaczął mnie przerastać. Może dlatego, że jest taki, a nie inny. Poprostu mój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 16.02.2012 21:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 Myślę powoli nad tym rozwiązaniem z rur gotowych i pojawia się pytanie. Wyjście z kominka ma fi180 a wejście w komin 200. Gdzie zastosować przejściówkę?- przy wyjściu z kominka - wtedy całość "instalacji" idzie na fi200- przy wejściu do komina - wtedy całość instalacji idzie na fi180?? Czy to bez znaczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 16.02.2012 21:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 Pytanie dodatkowe nie związane bezpośrednio z tym, jak wymiennik będzie wyglądał... Czy komin tzw. systemowy (a'la schiedel) trzeba dodatkowo odizolować od wkładu/zabudowy? Czy wystarczy obudowę i zabudowę do niego dokleić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 20.02.2012 13:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Myślę powoli nad tym rozwiązaniem z rur gotowych i pojawia się pytanie. Wyjście z kominka ma fi180 a wejście w komin 200. Gdzie zastosować przejściówkę? - przy wyjściu z kominka - wtedy całość "instalacji" idzie na fi200 - przy wejściu do komina - wtedy całość instalacji idzie na fi180 ?? Czy to bez znaczenia? Jakoś dziwnie ucichło więc zajrzałem przy okazji do instrukcji obsługi, która przyszła razem z wkładem i tam jest o tym, że cały komin wystarczy mieć 180, więc się skieruję w tym kierunku również przy przygotowywaniu mojej konstrukcji. Zatem przejście z 180 na 200 odbędzie się tuż przy wejściu w komin.... No chyba, że któryś z szanownych kolegów wskaże na jakiś fakt, który przemawia nad wersją z 200 na całości długości wymiennika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 20.02.2012 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Podział średnic jest ok (tym bardziej, ze 180 tańsza). Komin masz wentylowany(przynajmniej powinieneś), wiec przez ściankę pustaka (5 cm), generować będzieszstraty ciepła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 21.02.2012 11:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Podział średnic jest ok (tym bardziej, ze 180 tańsza). O tym, że tańsza nie chciałem wspominać, bo by mi się dostało, że tnę koszty na maksa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 21.02.2012 11:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Komin masz wentylowany (przynajmniej powinieneś), wiec przez ściankę pustaka (5 cm), generować będziesz straty ciepła...W sumie to nie wiem, czy on jest wentylowany czy nie. Z tego co pamiętam kiedyś instrukcję montażu któregoś systemu kominowego, to tam jakaś wełna się pojawiała między wkładem a pustakami. Ale w sumie jakoś nie pomyślałem o tej stracie, bardziej o jakimś zgubnym wpływie nagrzewania tejże ściany. Mam trochę szamotki to wyłożę tam w takim razie przy wymienniku. A za kominkiem, gdzie nie zmieści mi się dam chyba jakąś płytę izolacyjną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 28.02.2012 16:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 Z tego co pamiętam, to szybry standardowo nie są szczelne, tylko są lekko ścięte z jednej strony. Ponieważ dla wymiennika potrzeba raczej pełnej szczelności, to trzeba będzie dospawać pełny okrąg. Zastanawia mnie również, czy nie będzie uciekać przy ściankach. Jest konieczność jakiegoś uszczelnienia między klapą a ściankami? Czy te mm nie będą robić różnicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 28.02.2012 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 Z tego co pamiętam, to szybry standardowo nie są szczelne, tylko są lekko ścięte z jednej strony. Ponieważ dla wymiennika potrzeba raczej pełnej szczelności, to trzeba będzie dospawać pełny okrąg. Zastanawia mnie również, czy nie będzie uciekać przy ściankach. Jest konieczność jakiegoś uszczelnienia między klapą a ściankami? Czy te mm nie będą robić różnicy? Trzeba wspawać dwa półksiężyce z pręta, najlepiej o kwadratowym przekroju. Jak zrobisz to precyzyjnie, Twoja klapa rozpałowa będzie szczelna prawie na 100 %. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 29.02.2012 09:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 Trzeba wspawać dwa półksiężyce z pręta, najlepiej o kwadratowym przekroju. Jak zrobisz to precyzyjnie, Twoja klapa rozpałowa będzie szczelna prawie na 100 %. Tak też myślałem, więc potwierdziłeś mój plan. Dzięki. To teraz jeszcze ostatnie przeliczenia i czas zamawiać. Co dziwne najtaniej mi do Wrocławia zamówić z Suwałk... eh ta globalizacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sterowiec40 29.02.2012 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 Cytat Napisał Kominki Piotr Batura Zobacz post Trzeba wspawać dwa półksiężyce z pręta, najlepiej o kwadratowym przekroju. Jak zrobisz to precyzyjnie, Twoja klapa rozpałowa będzie szczelna prawie na 100 %. Nie rozumiem:-? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 29.02.2012 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 Przyjedź. Nie tylko to zrozumiesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 29.02.2012 13:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 Nie rozumiem:-?A jak zobaczysz coś takiego jak na rysunku. Dodam, że powinno być tego 2 sztuki. Przestawiając szyber w poziom dotyka on do tych "blaszek" i się uszczelnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sterowiec40 29.02.2012 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 Przyjedź. Nie tylko to zrozumiesz Piotr dzięki za zaproszenia , na pewno się wybiorę przy czasie, " A jak zobaczysz coś takiego jak na rysunku. Dodam, że powinno być tego 2 sztuki. Przestawiając szyber w poziom dotyka on do tych "blaszek" i się uszczelnia. " Coś takie sobie wyobrażałem, ale trochę mnie zmyliły te kwadratowe pręty. Trzeba będzie jakoś je wygiąć w łuk. Ja tylko dospawałem do klapki brakującą część. Zrobi się ciepło spróbuję to uszczelnić patentem Piotra Dzięki za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 29.02.2012 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 Blaszki by się "wygły", pręt jest stabilniejszy. Uginasz na rurzez której masz szyber. Najpierw ugnij z dłuższego kawałka, potemutnij. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 29.03.2012 06:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 Dobra - wiosna przyszła więc czas zabrać się do roboty, bo kolejnego sezonu bez kominka żona mi nie daruje. Tak więc na pierwszy ogień poszedł szamot, którym będzie wyłożona obudowa od środka. Na załączonym zdjęciu obwódką zaznaczona jest przestrzeń, która będzie wyłożona cegłami. Póki co szoruję te szamotki, które jakiś czas temu przywiozłem po dziadku. Trochę ich trzeba będzie zebrać, aby mieć komplet na tą powierzchnię. Równolegle muszę się wreszcie zmobilizować i zamówić rury do podłączenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 01.04.2012 20:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Szamot się szoruje, a na wylewam betoniki na dworze korzystając z braku mrozów. I tak zaglądając ostatnio do Casto po cement, zwróciłem uwagę, że cena worka zaprawy szamotowej ZSZ 1/III czyli takiej, jaka przewija mi się w notatkach nie jest jakaś zabójcza - coś koło 27zł/worek. I pojawia się ponownie lekki dylemat- miałem tylko przyklejać ten szamot do istniejącej ściany Atlasem- a zaczynam się zastanawiać, czyby nie zmieszać zaprawy z cementem jak zalecane i nie jechać tym ścianki W tygodniu też muszę wreszcie zamówić rurki do odprowadzenia spalin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 02.04.2012 04:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 Nie doczytałeś, że ta zaprawa w Casto to zmiotki (pisał Wojtek). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 02.04.2012 09:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 Nie doczytałeś, że ta zaprawa w Casto to zmiotki (pisał Wojtek). A ile taka "normalna" ZSZ kosztuje? I gdzie jej szukać jak nie w Casto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts