Forest-Natura 04.06.2012 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 (edytowane) Witam. Myślałem że rozmawiamy o konstrukcji Trocia a nie o stolarzu Sterowca ... Małe porównanie - kolano 3-częściowe z rewizją fi 180 mm, w jednym z marketów (zielony) lub w sprzedaży wysyłkowej u producenta kosztuje 104 zł brutto. Takie kolano w dobrej firmie zaopatrującej się u innego producenta (dużo lepszego i mającego nieporównywalnie większą ilość kształtek) kosztuje przy kompleksowym wykonawstwie kominka - 70 zł brutto. Dla Twojej wiadomości Sterowiec - ta cena zawiera już marżę jaką ja - zgniły kapitalista, zarabiam na kliencie detalicznym, "krojąc" go na tymże materiale ... Oczywiście przy wykonaniu kominka kosztów transportu tegoż kolanka nie ma - jest po mojej stronie ... Pama II jaką posiada nasz wątkowy bohater z montażem u przedstawiciela producenta kosztuje klienta detalicznego 2630 zł. Też oczywiście jest już w tym marża, którą rzemieślnik - oprawca ma na to żeby np. taką Pamę przywieźć do tegoż klienta przyzwoitym samochodem dostawczym i wyładować go wózeczkiem do salonu z pomocą swoich dwóch pracowników, a nie "wyciepać" ją na plac, zajechawszy nań drabiniastym wozem. W sprzedaży wysyłkowej 2990 zł brutto ... Jest co liczyć? Kumasz już Sterowiec ? Jak się nauczymy chodzić do sąsiada piekarza po bułki zamiast jechać po nie za miasto do hipermarketu nie płacącego przez najbliższe "ileśtam" lat ani grosza podatku to ogólnie będziemy mieć lepiej i bogaciej dla wszystkich ... Wtedy Pan Stolarz nie będzie Cię musiał łupić ... Pozdrawiam. PS. Sorki Trociu za "wtręty" ... Ci co po Tobie zechcą robić takie rzeczy to już z górki będą mieli ... Edytowane 4 Czerwca 2012 przez Forest-Natura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 04.06.2012 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 bohusz uprościłeś wszystko! PISZESZ: "Nie wiem zresztą jak by miało wyglądać takie wyliczenie szczegółów dla klienta...." Prowadzisz firmę i nie wiesz jak ma wyglądać szczegółowe wyliczenie? Przecież Ty to szczegółowe wyliczenie masz gotowe przedstawiając ofertę , tylko ja jako klient chcę je poznać , a Ty ukrywasz je podając mi cenę za całość. Nie pytam o ZUS bo "ROBOCIZNA" to jest między innymi Twój ZUS, WODA , ENERGIA ,PÓŁ TARCZY,PALIWO,KAWA, HERBATA, REKLAMA i inne koszty które ponosisz jak prowadzisz firmę. ZADAŁEM KONKRETNE PYTANIE I PÓŹNIEJ DAŁEM PRZYKŁAD (NA STOLARZU) JAK U WAS FACHOWCÓW , CZY HURTOWNIKÓW MOŻNA KUPIĆ MATERIAŁ TANIEJ????? PORÓWNANIE Z ZAKUPEM SAMOCHODU ZUPEŁNIE NIE TRAFIONE - PUDŁO BOICIE SIĘ SZCZEGÓŁOWEJ WYCENY BO WTEDY MOŻNA PORÓWNAĆ CENY I KLIENT DOWIE SIĘ ILE MACIE NARZUTU NA "KLAMOTY" Sterowiec. Nie musisz pisać dużymi literami. Nie będę się bardziej bał. Wiedziałem doskonale, że zadając "podchwytliwe" pytanie, czaisz się, by nam dokopać. Sukinsynom którzy dorabiają się na Twojej krzywdzie. Czekamy na sępy, które się zlecą na Twój lament. W sumie to smutne masz życie, skoro tak Cie to boli, że sąsiad ma lepszy samochód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sterowiec40 04.06.2012 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 Forest Ja podałem przykład z mojego podwórka , Ty ze swojego. Wnioski każdy czytający wyciągnie sam. Fakt , tą dyskusją trochę odbiegliśmy od tematu , ale to nie pierwszy i nie ostatni raz. "Oczywiście przy wykonaniu kominka kosztów transportu tegoż kolanka nie ma - jest po mojej stronie ... "Forest to Ty charytatywnie te kominki montujesz? Zważcie jednak ,że zarówno Trociowi , jak i mnie oraz innym , którzy zdecydowali się samodzielnie zrobić kominek zależy na poradach typu: tu zrób tak, zastosuj taki materiał. a od Was często się słyszy:"Ja bym to zrobił lepiej i taniej" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 04.06.2012 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 Skąd wiesz co od nas Trociu dowiedział się na priv. ? Może zamiast się wymądrzać skup się na wyartykułowaniu zrozumiałych pytań? Ze dwa razy zapraszałem Cię na darmowe konsultacje do Łazisk. Odpowiedzi i podpowiedzi otrzymałeś bez liku. Warunek, to pytaj bez kompleksów, i tak by Cię ktoś zrozumiał. A jak się nudzisz, to włącz TV i dłub w nosie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sterowiec40 04.06.2012 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 Piotrze:Tym stwierdzeniem:"Wiedziałem doskonale, że zadając "podchwytliwe" pytanie, czaisz się,by nam dokopać. Sukinsynom którzy dorabiają się na Twojej krzywdzie. Czekamy na sępy, które się zlecą na Twój lament. W sumie to smutnemasz życie, skoro tak Cie to boli, że sąsiad ma lepszy samochód." mnie obrażasz , a ja w moich postach nikogo nie obrażałem, nie zaglądałem do portfela, czy garażu jedynie jako inwestor chciałem poznać szczegółowo ofertę pana od kominków , czy pana stolarza . I TO WAS TAK PORUSZYŁO - DZIWNE:o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 04.06.2012 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 Piotrze: Tym stwierdzeniem: "Wiedziałem doskonale, że zadając "podchwytliwe" pytanie, czaisz się, by nam dokopać. Sukinsynom którzy dorabiają się na Twojej krzywdzie. Czekamy na sępy, które się zlecą na Twój lament. W sumie to smutne masz życie, skoro tak Cie to boli, że sąsiad ma lepszy samochód." mnie obrażasz , a ja w moich postach nikogo nie obrażałem, nie zaglądałem do portfela, czy garażu jedynie jako inwestor chciałem poznać szczegółowo ofertę pana od kominków , czy pana stolarza . I TO WAS TAK PORUSZYŁO - DZIWNE:o Tak, porusza mnie Twoja niewdzięczność, za poświęcony między innymi Tobie czas. Moja odpowiedź jest dosadna, ale nie obraźliwa. Oczywiście to zawsze kwestia interpretacji, ale Ty i tak wiesz lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 04.06.2012 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 (edytowane) sterowiecKrótko jesteś na forum, bo tutaj dyskusje jakie wywołałeś już były obszerne. Zresztą nie tylko w dziale kominki. POWTARZAM jeszcze raz, ceny u nas są kompleksowe. Wykonawstwo montażu wkładu kominkowego = cena (faktura 8 % vat)Koniec kropkaAbsolutnie prawnie (US) nie można inaczej.Teraz czujesz blusa... bo Ty zapewne chciałbyś wiedzieć co i jak. Gdzie za ile, po co tam, a nie tam, itp.Kto i gdzie jakie ma rabaty i za ile co kupuje. Jakie ma umowy, dojścia i wyjścia. A przecież znaleść i wynegocjować dobre układy to tajemnica firmy.A my mówimy Ci wtedy, dziękujemy panu i dowidzenia. Nie dyskutując więcej i nie wnikając w wewnętrzne i zewnetrzne (US) rozliczenia naszej firmy z OSOBĄ POSTRONNĄ.Nie wykonujemy wersji oszczędnościowo materiałowych. Stosujemy własne materiały, które wymaga sytuacja.Forest wyjaśnił Ci co nieco łopatologicznie, bo ma cierpliwość. Ja już stary jestem i takowej cierpliwości nie mam. Nieraz wykonujemy specyfikacje materiałową ilościowo - cenową), ale to gdy montujemy (budujemy) kominki przykładowo w domach developerskich. Ale to inna inszość rozliczeń i naszych bardzo ostrożnych umów. Edytowane 4 Czerwca 2012 przez bohusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sterowiec40 04.06.2012 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 bohusz ,Piotr, Forestnie chcę wnikać w szczegóły Twoich(Waszych) umów.Podałem Wam zdarzenie jakie mnie spotkało (stolarz)ŻĄDANIE OD WYKONAWCY ODDZIELNEJ WYCENY ZA ROBOCIZNĘ I MATERIAŁ TO JAKAŚ ANOMALIA. Piotrze Twoje rady i innych bardzo mi pomogły i podziękowania już były. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 04.06.2012 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 bohusz ,Piotr, Forest ŻĄDANIE OD WYKONAWCY ODDZIELNEJ WYCENY ZA ROBOCIZNĘ I MATERIAŁ TO JAKAŚ ANOMALIA. No i widzisz tutaj zupełna zgoda. Jednak każdy klient jeżeli chce powinien być zrozumiale poinformowany, jakie materiały zostaną użyte do danego wykonawstwa w jego prywatnym domu. I jaka będzie potem funkcjonalność użytkowa danej wykonanej usługi. Zresztą tak wnikliwa osoba jak TY sama sobie umie przykładowo policzyć pewne rzeczy. Znając cenę danego artykułu z 23 % vatem, ile on będzie kosztował z 8% vatem. Oczywiście nie zawsze to jest wiarygodne, bo te ceny mogą być mniejsze, jeżeli firma ma duże wynegocjowane rabaty i oczywiście jak chce aby dany klient na tym też korzystał finansowo. Są jednak wykonawstwa indywidualne, niestandardowe, ale tu potencjalny klient może posiłkować się prównawczo innymi wycenami kompleksowymi. No chyba, że dana firma jest "monopolistą" w wykonawstwie konkretnej usługi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 04.06.2012 20:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 Patrz Trociu (to do Ciebie teraz), kupiłeś palenisko, kupiłeś też jakieś tam elementy tego co zamierzasz wykonać. Zajęło Ci to ileś tam czasu, wiele rzeczy Cię zaskoczyło i miałeś (masz wiele wątpliwości). Wydałeś dużo kasy bo zakupy robisz ze stawką VAT 22%. Kosztuje Cię transport. I przeróbki oraz spawanie. Jakbyś znalazł rozsądną firmę niedaleko Ciebie - taką żeby ogarniała to wszystko, to miał byś zrobiony pięknie zwymiarowany co do centymetra projekt instalacji, kupione wszystko z VAT-em 8%, przywiezione jeszcze za friko i zmontowane od razu. A jak lubisz majsterkować to cała reszta była by polem do wykonania dla Ciebie. Radość tworzenia bezcenna - za wszystko inne zapłacisz kartą ... Pamiętaj jeszcze o tym fakcie. Nie zawsze liczy się czy będzie taniej czy drożej. Może po prostu lubię coś pomajsterkować od początku do końca. I jeszcze jedna sprawa - "rozsądność firmy". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 04.06.2012 20:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 Trójnik miał wewnątrz więcej niż 200? Czy może to jakiś adapter? Proponuję obciąć na zero ten pionowy króciec trójnika i, w zależności czy redukcja w kominie jest "nyplowa" czy "mufowa", dospawać mu odpowiedni pierścień, wykorzystując do tego tę obciętą część (zwiększyć lub zmniejszyć średnicę). W ten sposób nie będzie tu niepotrzebnego usztywnienia, jak to by było w przypadku dospawania kolana. Potem po prostu zwykłe kolano nastawne lub sztywne z rewizją. W ten sposób "spaw" będzie mógł być na zewnątrz rury i to miejsce nie będzie dodatkowo narażone na korozję (chociaż tu już jest raczej sucho).Na razie wymierzam w konfiguracji dospawania kolana do pionowej części. Jak to opanuję, będę kombinował tak jak piszesz. Ale może braknąć kilku cm. Zobaczę na dniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 04.06.2012 20:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 Bohusz, chodzi Ci o te elementy stalowe wetknięte w trójnik ceramiczny? Niepotrzebne są - to fakt. Nie znaczy to, że nie można ich użyć, tylko: ponawiam swoje pytanie do Trocia o średnicę wewnętrzną tego ceramicznego trójnika. Wejście jest trochę owalne. Z tego co pamiętam to wysokość około 20,5cm a szerokość około 21,5. Albo coś w ten deseń. Jak wg. Was wygląda wpięcie w trójnik ceramiczny?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 04.06.2012 20:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 Bohuszowi chyba chodzi o to że ta konstrukcja z rurek może być zrobiona w przeciągu niecałej godziny za pomocą odpowiednich kształtek, bez żadnego spawania, docinania, tudzież zastanawiania się że coś do czegoś nie pasuje lub w którą stronę jest skierowane ... Tak mniemam ... no przynajmniej ja też bym tak zrobił ... Mi też się wydawało, że to tak ładnie poskładam. Ale jak dostałem kształki w ręce i zacząłem składać, okazało się, że docinka będzie konieczna. Jest tam 75cm od górnej krawędzi wkładu do dolnej krawędzi trójnika komina. Upchałbyś w tych 75cm dwa trójniki, szyber i kolano bez docinania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 04.06.2012 21:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 Małe porównanie - kolano 3-częściowe z rewizją fi 180 mm, w jednym z marketów (zielony) lub w sprzedaży wysyłkowej u producenta kosztuje 104 zł brutto. Takie kolano w dobrej firmie zaopatrującej się u innego producenta (dużo lepszego i mającego nieporównywalnie większą ilość kształtek) kosztuje przy kompleksowym wykonawstwie kominka - 70 zł brutto.Czyli jeżeli ja kupiłem takie kolano za 79zł brutto, to aż tak bardzo nie przepłaciłem Dodatkowo z tego co się orientuję, to zwrot VAT jeszcze obowiązuje. Więc już tutaj nie mówimy o różnicy 8% a 23% a coś koło 8% a 15% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 04.06.2012 21:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 Z jednym mogę się zgodzić - jeżeli coś kupimy sami (jakaś kształtka lub coś) a tego nie wykorzystamy, to albo zostanie to na strychu na kiedyś, albo trzeba będzie to jakoś upchać lokalnie. A wykonawca po prostu zamontuje to kolejnemu klientowi. No i standardowemu wykonawcy wszystko zajmuje mniej czasu. Ale biorąc pod uwagę, że dzisiejsze cięcie i pasowanie elementów odbywało się w moich godzinach pracy, to i tak jestem do przodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 04.06.2012 21:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 I tym można chyba zamknąć wątek dotyczący czy się opłaca robić wszystko samemu czy też nie.Wiem, że czasami są to pseudo oszczędności. Ale czasami po prostu chcemy coś zrobić sami. Czasami nie ma wyjścia i dłubie się kawałek po kawałku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 05.06.2012 03:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 I tym można chyba zamknąć wątek dotyczący czy się opłaca robić wszystko samemu czy też nie. Wiem, że czasami są to pseudo oszczędności. Ale czasami po prostu chcemy coś zrobić sami. Czasami nie ma wyjścia i dłubie się kawałek po kawałku. Tak też odbieram Cię od początku. Przy okazji Twój wątek, może być książką pomocną dla podobnych zapaleńców. Im mniej w nim będzie zbaczających z toru "opowiastek o stolarzach", tym łatwiej się przez niego przebrnie. Przyjmijmy założenie, że Sterowiec miał kiepski dzień, bo przecież tak samo lubi sam "tetrać" przy swoim kominku. Jak Ci zostaną jakieś gadżety typu kolana, trójniki, odkupię je od Ciebie (jako jeden z Twoich "mentorów" ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 05.06.2012 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 Wejście jest trochę owalne. Z tego co pamiętam to wysokość około 20,5cm a szerokość około 21,5. Albo coś w ten deseń. Jak wg. Was wygląda wpięcie w trójnik ceramiczny?? Dzięki za odpowiedź. Chodziło mi o to, czy nie jest tam zbyt ciasno. Zawsze jest ryzyko, że w wąską szczelinę wpadnie jakaś grudka i stal spowoduje pęknięcie ceramicznego trójnika. Ja bym po prostu wetknął tam rurę fi 180 na sznur lub (ja tak robię) ugniecioną włókninę ogniotrwałą. Zawsze można wtedy skorygować lekkie braki osiowości i pozwala to na swobodną pracę stalowego przewodu. ten rozgrzany może wydłużyć się nawet o kilka mm. Średnica rury fi 200 też może wzrosnąć o około 1 mm. Z to, że radziłeś sobie docinając i spawając, to też dobrze ze względu na koszt. Trochę jest zawsze ryzyko przyspieszonej korozji w tych miejscach. Ja też uważam, że własna twórczość ma zalety - satysfakcję i komfort czasowy - mimo może nawet wyższego kosztu i ewentualnej konieczności naprawy błędów. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 05.06.2012 09:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 No i kolejny krok na przód. Już prawie jesteśmy - wygląda to jak poniżej. Podmierzyłem i uda mi się zrobić kolano wkładane w obie strony. Jedno małe spawanko i będzie można pracować nad odnogą. A potem wreszcie pierwsze odpalenie. Ale to dopiero po weekendzie, bo do miasta do mojego spawacza jechać mi się nie chce. A tej sztuki jeszcze nie opanowałem sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 05.06.2012 09:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 Chodziło mi o to, czy nie jest tam zbyt ciasno. Zawsze jest ryzyko, że w wąską szczelinę wpadnie jakaś grudka i stal spowoduje pęknięcie ceramicznego trójnika. Ja bym po prostu wetknął tam rurę fi 180 na sznur lub (ja tak robię) ugniecioną włókninę ogniotrwałą. Zawsze można wtedy skorygować lekkie braki osiowości i pozwala to na swobodną pracę stalowego przewodu. ten rozgrzany może wydłużyć się nawet o kilka mm. Średnica rury fi 200 też może wzrosnąć o około 1 mm.Na razie nie wygląda, aby było wszystko na wcisk. "Zestaw" z trójnikami finalnie będzie miał trochę miejsca do rozszerzenia się w górę, bo jak widać na zdjęciu kilka mm będzie luzu. Samo wpięcie w komin też na sztywno nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts