Myometis 06.06.2011 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2011 (edytowane) Może ktoś poradzi co zrobić, śjakiś prawnik się nawinie albo co...Zamówiłam cegły - Edera w hurtowni budowlanej KRISE w Dobroszycach, mailowo po wcześniejszym rozeznaniu telefonicznym, towar ten miał być przywieziony w 2 tyg po przedpłacie na konto firmy, dostałam fv proformę, którą zapłaciłam. Po 2 tygodniach towaru ani śladu a facet zwodzi że jutro że za tydzień, że ma kłopoty, więc rezygnuję z jego usług i proszę o zwrot kasy, gość się godzi.Ale kasy niet, na telefonie miła pani księgowa mówi że chwilowo mają niewypłacalność bo czekają na swoje płatności, dałam gościu death line za tydzień, tydzień mija, kasy nadal nie ma, zamiast tego maile przeprośne, że już, że jutro że za tydzień... co z fantem zrobić? na policję? sprzedać dług windykatorom? jak postraszyć gościa? co się robi w takich przypadkach?nie chce mi się latać po sądach, ale tyle kasy nie mogę odpuścić. gdzie mogę napisać przestrogę, żeby się nikt więcej nie naciął? Edytowane 6 Czerwca 2011 przez Myometis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 06.06.2011 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2011 Zrób wezwanie do ostatecznej zapłaty za potwierdzeniem odbioru. Po upływie ok 14 dni możesz gości umieścić w Krajowym Rejestrze Dłużników.Wzór wezwania najlepiej pobrać od danego operatora KRD. Jeśli planują dalszą działalność a nie upadłość to taka akcja w 95% jest skuteczna na odzyskanie kasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antech 06.06.2011 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2011 W 100 procentach racja przy zaległościach za usługę czy materiał, tutaj chodzi o zwrot zaliczki.Z tego co piszesz gościu ma problemy finansowe, pewno Ci odda, albo i nie jesli to spółka.Napisz polecony za potwierdzeniem odbioru o zwrot zaliczki, Następnie po jego odpowiedzi, kolejne wezwanie za potwierdzeniem odbioru.Uważaj na nastepujące rzeczy. Po tych listach kierujesz sprawę do sądu z powództwa cywilnego.przedawnienie okres 2 lata kc Art 624, "wrobienie" w historię że wiedziałeś o kłopotach Art 623..co notabene on teraz czynii, bo wiesz o jego kłopotachCiebie obowiązuje Art 622 i się tego trzymaj, nie wdawaj sie w dyskusje na temat jego sytuacji finansowej.Jeżeli on jest spółka róznego rodzaju to walcz bo możesz stracić wszystko, bo zaległości wobec Ciebie są jednymi z ostatnich w kolejce. Uzyskaj od niego pismo mówiące że odda Ci zaległość nawet z własnych pieniedzy, wtdy jak zbankrutuje firma to jakiś kluczyk do prywatnego roszczenia bedziesz miał Jeżeli on nie miał do czynienia z prawem, to możesz zagrać jak przedmówca napisał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 07.06.2011 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2011 Miałem podobną sytuację choć może na mniejszą kwotę bo kupowałem płytki ze sklepu internetowego. Pieniądze odzyskałem już po wstępnie mailowo przekazanej informacji o podjęciu procedury dodawania dłużnika do rejestru. Nawet wezwania nie musiałem wysyłać. Wezwanie niezależnie od wybranej drogi postępowania należy sporządzić i wysłać. Jest to dokument potrzebny do dalszego postępowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pirawawa 07.06.2011 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2011 W 100 procentach racja przy zaległościach za usługę czy materiał, tutaj chodzi o zwrot zaliczki. Z tego co piszesz gościu ma problemy finansowe, pewno Ci odda, albo i nie jesli to spółka. Napisz polecony za potwierdzeniem odbioru o zwrot zaliczki, Następnie po jego odpowiedzi, kolejne wezwanie za potwierdzeniem odbioru.Uważaj na nastepujące rzeczy. Po tych listach kierujesz sprawę do sądu z powództwa cywilnego. przedawnienie okres 2 lata kc Art 624, "wrobienie" w historię że wiedziałeś o kłopotach Art 623..co notabene on teraz czynii, bo wiesz o jego kłopotach Ciebie obowiązuje Art 622 i się tego trzymaj, nie wdawaj sie w dyskusje na temat jego sytuacji finansowej. Jeżeli on jest spółka róznego rodzaju to walcz bo możesz stracić wszystko, bo zaległości wobec Ciebie są jednymi z ostatnich w kolejce. Uzyskaj od niego pismo mówiące że odda Ci zaległość nawet z własnych pieniedzy, wtdy jak zbankrutuje firma to jakiś kluczyk do prywatnego roszczenia bedziesz miał Jeżeli on nie miał do czynienia z prawem, to możesz zagrać jak przedmówca napisał. Na wezwaniu do zapłaty określ datę i zaznacz że po upływie tego czasu będą naliczane odsetki ustawowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myometis 08.06.2011 15:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 KRISE oddał kasę, trzymał ją chyba z miesiąc więc i tak wykazaliśmy się cierpliwością dla tego Pana, kiedy zaczęliśmy grozić policją i wkroczeniem na drogę sądową facet się postarał "zdobyć" nasze pieniądze, których jak mówił już nie miał. Oszczędziło nam to kłopotów, ale z całego serca NIE POLECAM robienia interesów z tym niepoważnym gościem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antech 08.06.2011 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 Na przyszłość, oczywiście oby nigdy..pisz zawsze polecone z potwierdzeniem odbioru, a jezeli dzwonisz to nagrywaj rozmowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts