Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jakie ogrzewanie do nowo budowanego domu?

pmgruch

Recommended Posts

Witam,

w związku z budową domu jednorodzinnego stoimy przed wyborem sposobu ogrzewania - z jednej strony warunki ekonomiczne - czyli ogrzewanie węglowe, a z drugiej komfort - ogrzewanie gazowe. Jak myślicie jaki będzie roczny koszt ogrzewania domu + wody przy następujących uwarunkowaniach:

- dom o powierzchni użytkowej 122 m2 + 19 m2 garaż, powierzchnia podłóg 167 [m2];

- liczba mieszkańców 4 osoby

- dom parterowy + użytkowe poddasze;

- zapotrzebowanie na cieplo c.o. 9,97 kW

- wejście od zachodu

Stoimy przed wyborem sposobu ogrzewania...dom o powierzchni.... zapotrzebowanie na cieplo c.o. 9,97 kW

Pomyśl nad zmniejszeniem zapotrzebowania na ciepło i grzej wygodnie. Czymkolwiek będziesz grzał, to cena tego będzie rosła-nie wiadomo czego bardziej. Nie masz małego zapotrzebowania na ciepło jak na taki dom. Sprawdź, czy jest policzone z grzaniem garażu, bo garażu chyba nie będziesz grzał. Napisz jakie planujesz izolacje (warto mieć co najmniej pod podłogą 15cm, ściany 20cm, dach 30-40cm). Jeszcze masz możliwość osiągnąć dobre parametry domu niskim kosztem. Ja bym proponował gaz+podłogówkę 100%+mały kocioł kondensacyjny (np. 12kW). Będzie tanio i wygodnie.

jeżeli chodzi o izolacje termiczne to pod posadzkami ma być 10cm styropianu, ocieplenie zewnętrzne ścian 14cm, ocieplenie dachu 20cm (plus planuje włożyć jeszcze 4cm wełny w macie). Jeżeli chodzi o zapotrzebowanie na ciepło to garaż jest ogrzewany (nad nim jest pokój - projekt 'Dom w Werbenach" biura projektowego ARCHON), a do tego w projekcie jest trochę okien. Myśmy z 3 okien zrezygnowali (dwóch połaciowych i jednego w ścianie) oraz jedno zmniejszyli choć z drugiej strony dołożyliśmy dwa małe (ze względu na zmianę kształtu wykusza).

Pozdrawiam i czekam na kolejne opinie i porady.

Witam,

w związku z budową domu jednorodzinnego stoimy przed wyborem sposobu ogrzewania - z jednej strony warunki ekonomiczne - czyli ogrzewanie węglowe, a z drugiej komfort - ogrzewanie gazowe. Jak myślicie jaki będzie roczny koszt ogrzewania domu + wody przy następujących uwarunkowaniach:

- dom o powierzchni użytkowej 122 m2 + 19 m2 garaż, powierzchnia podłóg 167 [m2];

- liczba mieszkańców 4 osoby

- dom parterowy + użytkowe poddasze;

- zapotrzebowanie na cieplo c.o. 9,97 kW

- wejście od zachodu

Zapotrzebowanie na ciepło podajemy w kWh, te 9,97 kW to raczej jest projektowane obciążenie cieplne budynku potrzebne do ustalenia mocy kotła.

Podaj zapotrzebowanie na ciepło.

czekam na kolejne opinie

10cm styropianu na podłodze, to dosyć biedne minimum, zwłaszcza na gruncie. Jeśli zaplanujesz podłogówkę (dla komfortu i gazu warto), to pomyśl o 15cm. Proponuję też dołożyć ocieplenia na dach, 30 cm to też nie za bogate minimum. Pomyśl np. nad granulatem wełny - bardzo dobrze wypełnia przestrzenie, choć i wełna z rolki działa. Do tego koniecznie odizoluj pomieszczenia mieszkalne od garażu (ściany i podłoga), a w pokoju nad garażem na posadzce daj co najmniej 10cm styropianu. Grzanie garażu nie ma sensu (straty są bardzo duże) chyba, że będziesz tam pracował lub ciągle przebywał. Jeśli nie będziesz pracował, to nie ocieplaj posadzki garażu, niech zimą korzysta z "ciepła z głębi ziemi". Nie pisaliśmy o izolacji fundamentów, ale też by się oczywiście przydała. Zadbaj o jakość położenia izolacji i szczelność paraizolacji. Oszacuj sobie ile więcej wydasz na dodatkowe ocieplenie, a w skali całej budowy będą to grosze. Natomiast do końca Twojego zamieszkiwania będziesz się albo cieszył z rachunków za ogrzewanie, albo nie. Je się z nich cieszę i Tobie też tego życzę ;-) Gdybym miał gaz, też bym się specjalnie nie martwił, a węgla bym sobie nie zafundował.

Jeżeli chodzi o zapotrzebowanie na ciepło to garaż jest ogrzewany (nad nim jest pokój - projekt 'Dom w Werbenach" biura projektowego ARCHON), a do tego w projekcie jest trochę okien. Myśmy z 3 okien zrezygnowali (dwóch połaciowych i jednego w ścianie) oraz jedno zmniejszyli choć z drugiej strony dołożyliśmy dwa małe (ze względu na zmianę kształtu wykusza).
Ogrzewany garaż nie jest moim zdaniem zbyt rozsądnym rozwiązaniem - ze względu na bramę garażową, która praktycznie wcale nie izoluje (co najwyżej od wiatru). Przy ocieplaniu domu ja bym potraktował garaż jako "strefę zewnętrzną" . ;)

Okna rozumiem, że standardowe, czy może trzyszybowe?

122m2 - typowo domy z pracowni Archon mają straty ciepła ok.90W/m2, jeżeli kupujący nie dobiera dodatkowej izolacji.

Z dodatkową izolacją, którą proponują można szacować ok.70W/m2

12kW powinno być z kotła z podajnikiem wystarczające przy takich warunkach dla takiej powierzchni.

ps. patrz na wielkość powierzchni netto domu bez garażu dla doboru źródła ogrzewania (archon podaje jeszcze pow.zabudowy - to zbyt mało, sama pow. użytkowa też jest lekko niedoszacowana, powierzchnia podłóg czy całkowita to już za duże wartości)

Edytowane przez Jarecki79

Co ma da grube ocieplenie jak powierzchnie okien ma olbrzymią, poza tym nie jest jest to bryła do pasywaniaka (a przy takim dociepleniu które sugerujesz dom byłby pasywny lub prawie pasywny) no i na koniec strefa zimna... Tarnów raczej do bieguna ciepła nie należy.. jak to będzie gaz to rachunki będą naprawę spore...

Akurat Tarnów jest polskim biegunem ciepła.

... Nie pisaliśmy o izolacji fundamentów, ...

Jeżeli chodzi o izolację fundamentów to oczywiście przeciwwilgociowa z każdej strony Dysperbit 4x, od zewnątrz 10cm styroduru z wklejoną siatką elewacyjna i to przykryte folią kubełkową. Wewnątrz fundamenty zasypane są ziemią z wykopu i ostatnie niespełna 50cm pospółką.

Garaż oczywiście jest oddzielony (według projektu, bo praktycznie to dziś dopiero zostanie zalany strop) termicznie od części mieszkalnej, choć tylko styropianem 5cm.

A co do biegunów ciepła to Tarnów jest polskim biegunem ciepła, choć Zielona Góra "walczy" o ten tytuł ;)

Co ma da grube ocieplenie jak powierzchnie okien ma olbrzymią, poza tym nie jest jest to bryła do pasywaniaka

Duża powierzchnia okien nie musi być wadą lecz może być zaletą, zależy jaką będą miały orientację. Co do bryły to prawda, że trudno będzie na tyle dobrze ją ocieplić, żeby to było satysfakcjonujące, ale nie jest to niemożliwe. Ważna będzie dokładność we wszystkich skomplikowanych miejscach. Uważam, że mimo tego warto podjąć wysiłki, żeby poprawić parametry takiego domu, bo koszty tego nie będą aż tak wielkie, natomiast taki dom źle wykonany może nie być tani w eksploatacji.

Jeżeli chodzi o izolację fundamentów .. od zewnątrz 10cm

Za to fundamenty masz dobrze ocieplone, choć niestety one są najmniej ważne. Spróbuj zmienić to 5 na 10 nad garażem, warto. Przy tej bryle polecam jeszcze ocieplenie balkonów po 5cm z każdej strony i to chyba tyle uwag poza dopilnowaniem ekip, żeby izolacja miała wszędzie gdzie się da ciągłość i była dobrze położona. Teraz jesteś jeszcze na etapie, gdzie zmiany na lepsze możesz wprowadzić...

Przy tej bryle polecam jeszcze ocieplenie balkonów po 5cm z każdej strony i to chyba tyle uwag poza dopilnowaniem ekip, żeby izolacja miała wszędzie gdzie się da ciągłość i była dobrze położona. Teraz jesteś jeszcze na etapie, gdzie zmiany na lepsze możesz wprowadzić...

balkony oczywiście będą docieplone z każdej strony.

a czy ktoś ma podobny domek i ogrzewa go gazem - bo poki co skupilismy się na izolacji termicznej (która bez wątpienia jest bardzo ważna i zamierzam ją dobrze wykonać tzn będę pilnował żeby Wykonawca ją dobrze wykonał) ale chciałbym poznać szacunkowy roczny koszt ogrzewania gazem (przy założeniach, o których wcześniej pisałem - ocieplenie ścian zewnętrznych styropianem 14cm, podposadzkowe 10cm, dach 24cm, balkony 5cm, fundamenty 10cm, wieńce dodatkowe 4cm).

pozdrawiam

Szacunkowy roczny koszt:

122m2, powiedzmy,że Twoje docieplenie pozwoli na straty ciepła na poziomie 70W/m2.

Szacunkowo potrzebujesz zatem:

8540kWh na potrzeby C.O.

Jak straty sa na poziomie 90W/m2, to potrzebujesz ok.:

10980kWh na potrzeby C.O.

Przy gazie i 70W/m2 potrzebujesz ok. 955m3 gazu 35000kJ przy zakładanej sprawności 92%

Przy ekogroszku 27000kJ i 70W/m2 potrzebujesz ok. 1627kg przy zakładanej sprawności 70%

Przy gazie i 90W/m2 potrzebujesz ok.1228m3 gazu 35000kJ przy zakładanej sprawności 92%

Przy ekogroszku 27000kJ i 90W/m2 potrzebujesz ok. 2091kg przy zakładanej średniej sprawności 70%

Ceny ekogroszków za tonę od ok.750 do ok.950zł

Wybierając bardziej uniwersalny palnik na miał albo groszek ceny w przedziale ok. 450-700zł/tonę

Gaz zależy od taryfy.

Masz cenę za 1m3 - zużycie, dalej opłata stała za ten m3 dalej abonament stały oraz abonament zmienny.

Później poszukam ze swojego grudniowego rachunku za gaz ile to wyszło za 1m3

Więc w moim mieszkaniu ogrzewanym gazem ziemnym - miejskim....

Gaz jest zaazotowany typ Ls, ma mniejszą kaloryczność.

PGNiG

Taryfa Z-3 (podgrupy Ls) nie znalazłem jednak umowy i nie wiem o ile niższa jest kaloryczność na papierze dostarczanego do mnie gazu

W/g informacji PGNiG Ls ma ciepło spalania nie mniejsze jak 26000kJ/m3 a wartość opałową nie mniejszą jak 24000kJ/m3

za 1m3 - 0.69netto= ok.85gr brutto

opłata zmienna za 1m3 - 0.27netto = ok.33gr brutto

za 1m3 jest zatem ok. 1.18brutto

abonament stały 10,09brutto plus stała opłata sieciowa 31,67brutto

10,09 + 31,67 = 41,76zł

zatem koszt gazu 1.18 plus koszty stałe 41,76/m-c....

Generalnie z gazem od PGNiG jest tak:

typ Ls - dawniej GZ-35 nie mniej jak 24Mj/m3 wartość opałowa

typ Lw - dawniej GZ-41,5 nie mniej jak 27Mj/m3 wartość opałowa

typ E - dawniej GZ-50, nie mniej jak 31Mj/m3 wartość opałowa

Znając te "wyniki" można przeszacować zapotrzebowanie gazu w zależności od dostępności:

70W/m2, 122m2, gaz typu Ls 24Mj/m3, zakładana sprawność 92%:

1392,4m3 gazu tego typu na sezon na potrzeby C.O.,

przy moich stawkach na taryfie Z-3 = 1643zł za samo spalanie plus 12m-cy stałej opłaty 41,76zł, razem 2144,12zł.....

70W/m2, 122m2, gaz typu Lw 27Mj/m3, zakładana sprawność 92%:

1237,7m3 gazu tego typu

70W/m2, 122m2, gaz typu E 31Mj/m3, zakładana sprawność 92%:

1077,8m3 gazu tego typu

90W/m2, 122m2:

gaz Ls 24Mj/m3 - 1790,2 m3 gazu dla moich stawek i taryfy Z-3 = 2112,43 plus stały abonament 41,76 co m-c, razem 2613,55zł za taką ilość gazu oczywiście.....

gaz Lw 27Mj/m3 - 1591,3 m3 gazu

gaz E 31Mj/m3 - 1386m3 gazu

Do gazu trzeba jeszcze doliczyć przeglądy serwisowe, czyszczenie kociołka.

Nie chce mi się szukać rachunku za tamten rok za te usługi.

Myślę,że podobne przeglądy odpłatne będą przy pompie ciepła.

Przy pompie ciepła, o ile nie jest powietrzna trzeba mieć kawałek ziemi na wymiennik poziomy... czy robić odwierty do pionowych, nie jestem w tym jednak specjalistą.....

myślę, że kilka worków danego ekogroszku zajmuje mniej miejsca.

Być może nie ma takiej potrzeby przy prądzie (jakies odpłatne przeglądy, bo przeglądac czy konserwować co roku kable, to jakoś do mnie nie trafia).

Dla mnie inwestycja w prąd ma sens <50W/m2 a najlepiej poniżej 30W/m2 strat ciepła. Wówczas wygodnie i stosunkowo tanio, różnice między źródłami zacierają się przy bardzo dobrej izolacji (są na tyle małe,że warto wybrac droższy prąd). Im słabsza izolacja, tym większy sens zakupu kotła na ekogroszek.

Przy węglu sami czyścimy i konserwujemy, czy to należy doliczać? Nie wiem. Do własnej oceny.

Węgiel trzeba gdzieś składować, jakieś woreczki mogą być w kotłowni, część może być odpowiednio ułożona w garażu.

Ew. w jakimś budyneczku gospodarczym. Zależy co się chce.

Gaz jest bezobsługowy, ale do tanich źródeł nie należy, moje rachunki za ubiegły rok były wysokie....

Najbardziej mnie wkurza,że za ostatni m-c, gdzie kompletnie nie korzystałem z gazu musiałem zapłacić 41zł za nic. Tylko za to,że mam gaz, z którego nie korzystałem.

Arturo oczywiście,że każdy musi to sam przeanalizować. Każdemu w/g potrzeb.

@mpgruch

Polecam:

http://www.mpec.rzeszow.pl/wybor_zrodla_ciepla.html

Przykład trochę innego kalibru, chodzi bardziej o tok myślowy. Tak czy inaczej przy mocy obliczeniowej (bo to chyba miałeś na myśli) rzędu 10 kW tych kWh wyjdzie w praktyce z 20 tysięcy, także jest się o co bić. A z inwestycji w ocieplenia to najbardziej polecałbym rekuperator (bo chyba nikt nie wspominał).

dzięki za ładne zestawienie kosztów, ale powiedz jak wyliczyć to ilość ciepła ? Według szacunkowych wyliczeń Jareckiego to blisko 11000 kWh, a jak dokładniej to policzyć?

ciepło na co to jeszcze nie wszystko, trzeba doliczyć przygotowanie cwu, przeciętnie po 1000kWh/os rocznie, polecam mój kalkulator, w H2 trzeba wpisać roczne zapotrzebowanie w kWh, w odpowiedniej rubryce dostępną cenę jednostkową nośnika energii i sprawność kotła

https://spreadsheets.google.com/ccc?key=tQAmsjRNiB2P61uI816EQwg&authkey=CPfu-_8B#gid=14

roczne koszty nośników energii w moim domu za ost 5 lat są w poście

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172206-pr%C4%85d-gaz-olej-w%C4%99giel-inne&p=4536647&viewfull=1#post4536647

Edytowane przez kbab

Kolego a czy koszty zestawione w opracowanej przez Ciebie rubryce zawierają tylko ogrzewanie domu, czy także wody oraz czy obejmują tylko sezon zimowy czy cały rok?? Ponadto z tego co widze w Twoim podpisie to posiadasz kominek z płaszczem - często go w okresie zimowym używasz?

A z tego co widzę to zdania na temat naszego projektu są podzielone - jeżeli chodzi o jego izolacyjność cieplną - czy uważacie że sporo zaoszczędze stosując ogrzewanie węglowe? Kurcze w tej chwili mam ogrzewanie węglowe (centralne robione 6-7 lat temu w starym domu, w piwnicy) i powiem, że wkurza mnie ten brud i ciągłe zaglądanie do pieca (teraz są lepsze piece - fakt nie trzeba tak często sprawdzać ale jednak...), a z drugiej strony gaz i koszta.

Tak liczyłem i myślałem, że gdyby rocznie koszt ogrzewania domu i wody (gazem) zamknął się kwotą 3-3,2 tyś. zł to byłoby OK. Ale tutaj widzę, że jedni przewidują koszt na poziomie 2600 + ogrzew.wody, a ktoś inny napisał o 20000 kWh czyli koszt ponad 5 tysi zł.