Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jakie ogrzewanie do nowo budowanego domu?

pmgruch

Recommended Posts

Kolego a czy koszty zestawione w opracowanej przez Ciebie rubryce zawierają tylko ogrzewanie domu, czy także wody oraz czy obejmują tylko sezon zimowy czy cały rok?? Ponadto z tego co widze w Twoim podpisie to posiadasz kominek z płaszczem - często go w okresie zimowym używasz?

A z tego co widzę to zdania na temat naszego projektu są podzielone - jeżeli chodzi o jego izolacyjność cieplną - czy uważacie że sporo zaoszczędze stosując ogrzewanie węglowe? Kurcze w tej chwili mam ogrzewanie węglowe (centralne robione 6-7 lat temu w starym domu, w piwnicy) i powiem, że wkurza mnie ten brud i ciągłe zaglądanie do pieca (teraz są lepsze piece - fakt nie trzeba tak często sprawdzać ale jednak...), a z drugiej strony gaz i koszta.

Tak liczyłem i myślałem, że gdyby rocznie koszt ogrzewania domu i wody (gazem) zamknął się kwotą 3-3,2 tyś. zł to byłoby OK. Ale tutaj widzę, że jedni przewidują koszt na poziomie 2600 + ogrzew.wody, a ktoś inny napisał o 20000 kWh czyli koszt ponad 5 tysi zł.

Trzeba wykonać dokładne obliczenia w OZC wraz z róznymi wariantami ociepleń przy różnych nośnikach energii czyli wykonać audyt energetyczny.

Przyblizone szacunki dają nam rózne wyniki w zależności od metody obliczeń i nie można się na nich opierać jeżeli mamy wydać duże srodki na termomodernizację.

Kolego a czy koszty zestawione w opracowanej przez Ciebie rubryce zawierają tylko ogrzewanie domu, czy także wody oraz czy obejmują tylko sezon zimowy czy cały rok?? Ponadto z tego co widze w Twoim podpisie to posiadasz kominek z płaszczem - często go w okresie zimowym używasz

to koszt wszystkich nośników energii wg faktur (rzeczywiście poniesionych kosztów), zawierają co, cwu, gotowanie, prąd na wszystko za rok, w kominku palę dość często, zwykle w roku zużywam 6mp dębiny, ale za ostatni sezon zużyłem 5mp, ta oszczędność będzie rozliczona za br rok.

Spokojnie zmieścisz się w kwocie 3-3,2 tyś. zł . Ja ogrzewam dom podobnej wielkości, lecz z lat 50-tych, słabo docieplony 5 cm styropianu, za gaz za rok zapłaciłem 2500 plus 700 opłat stałych, czyli 3200 za ogrzewanie, ciepłą wodę i kuchenkę. Posiadam kocioł co kondensacyjny.

Kolego a czy koszty zestawione w opracowanej przez Ciebie rubryce zawierają tylko ogrzewanie domu, czy także wody oraz czy obejmują tylko sezon zimowy czy cały rok?? Ponadto z tego co widze w Twoim podpisie to posiadasz kominek z płaszczem - często go w okresie zimowym używasz?

A z tego co widzę to zdania na temat naszego projektu są podzielone - jeżeli chodzi o jego izolacyjność cieplną - czy uważacie że sporo zaoszczędze stosując ogrzewanie węglowe? Kurcze w tej chwili mam ogrzewanie węglowe (centralne robione 6-7 lat temu w starym domu, w piwnicy) i powiem, że wkurza mnie ten brud i ciągłe zaglądanie do pieca (teraz są lepsze piece - fakt nie trzeba tak często sprawdzać ale jednak...), a z drugiej strony gaz i koszta.

Tak liczyłem i myślałem, że gdyby rocznie koszt ogrzewania domu i wody (gazem) zamknął się kwotą 3-3,2 tyś. zł to byłoby OK. Ale tutaj widzę, że jedni przewidują koszt na poziomie 2600 + ogrzew.wody, a ktoś inny napisał o 20000 kWh czyli koszt ponad 5 tysi zł.

Edytowane przez mariuszwa

Witam wszystkich. Jestem na etapie budowy domu Słoneczny z poddaszem z MG Projekt, powierzchnia użytkowa 115,67 m2, dom parterowy z poddaszem nieużytkowym / strych/. Z tych 115,67 należy odjąć garaż, zostaje około 90 m2 do ogrzania. W domu będą mieszkać 2 osoby. Muszę zaplanować ogrzewanie. Co proponujecie?. Paliwo stałe odpada. Będzie kominek / nie wiem jeszcze jaki/. Pozostaje gaz ziemny - może będzie w 2013 roku, gaz płynny lub ogrzewanie elektryczne. Wg projektu zapotrzebowanie na energię wyliczone na 107 kWh/m2. Jeśli wykończę dom w przyszłym roku to jeden sezon grzewczy będę jeszcze bez gazu ziemnego, jakoś tę zimę muszę przetrwać. Wszelkie propozycje mile widziane. Pozdrawiam.

Witam, również stoję przed wyborem ogrzewania i zastanawiam się nad peletem. Co myślicie o takim sposobie ogrzewania? Pytam ponieważ nikt o nim do tej pory nie wspomniał. Jest dużo wygodniej i czyściej w porównaniu do ekogroszku, na pewno mniej komfortowo niż gaz ale gazu na razie nie pociągnę bo daleko.

witam u mnie kotłownia ma 4m2[jakiś mały piec z podajnikiem pewnie da się wepchnąć , dom ma 123 m p. użytk.

od północy okna tylko w kotłow. i łazieńce po jednym na wschodzie i zachodzie 3od południa w tym czterometrowy balkon w salonie.

izolacja na ścianach 25 cm styrop. posadzka 30 cm strop 40 cm na fundamenty zakładamy bloczki isomura[czy od strony wewnętrznej fundamenty docieplić fundamenty?

]

domek jest bez poddasza. zakładanie izolacji będę wykonywał sam.

ze względu na małą powierzchnie kotłowni zastanawiam się nad pompą ciepła powietrzną [22-25 tyś] lub gruntową 35 tyś zł[?]

jestem świadomy problemów przy budowie[montaż okien przy tak grubym ociepleniu] odpowiednie zamontowanie rolet bez mostków.

wydam więcej o kilkanaście tysiące złotych więcej na ocieplenie [nawet nie będę patrzył na zwrot tych kosztów tylko skupię się na wygodzie w miare tanim ogrzewaniem]

chętnie usłyszę wskazówki gdzie mogę popełnić błędy.

problemem u mnie jest to że nie za bardzo podobają mi się plytki w pokojach.

ja wiem że mój post jest trochę nie na temat ale wydaje mi się że kwestia ogrzewania rozgrywa się na etapie izolacji budynku

Edytowane przez malux20

wydaje mi się że kwestia ogrzewania rozgrywa się na etapie izolacji budynku

Dokładnie tak jest jak piszesz, tylko mało kto zdaje sobie z tego sprawę - mniej ważne jest czym grzać, najważniejsze jest ile grzać. Ocieplenie planujesz fajne, koniecznie ociepl płytę balkonu. Jakieś cienkie ocieplenie fundamentów wewnętrznych nie zaszkodzi, ale i wiele nie pomoże - ciepło ucieka ścianą przez fundament i wylewkę (czy co tam jest) pod ocieploną podłogą, ale za to ziemia pod domem jest w miarę ciepła, nie to co zimą ziemia od zewnątrz, więc tego ciepła dużo nie ucieknie. Możesz tam coś dać, choćby płyty w poprzek na 0.5 metra - spróbuj oszacować w ozc ile to może pomóc. Możesz też delikatnie odizolować płytę podłogówki od ściany, np styro 2-ką bo podłoga jest cieplejsza niż ściana. Na podłodze z podłogówką mogą być i panele i deska barliniecka, niektórzy mają też wykładziny i sobie chwalą. Przy takim ociepleniu nie powinno być żadnych problemów, jak dobrze to zrobisz, to będziesz miał fajne rachunki za ogrzewanie.

A co sądzicie o buforze ciepła ?? chce mieć podłogówkę ,tak to sobie wymyśliłem :) :

żeby zamontować bufor 1000l lub 1500l i piec wszystko żerny jak ja to mówię, palić w nim drewnem i węglem żeby naładować bufor. Bufor można ładować co dwa dni w okresie grzewczym a letnim raz na tydzień (zależy to od zapotrzebowania na ciepło ).