bdan 07.06.2011 05:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2011 Zwracam sie z prosba do osób posiadających posadzki anhydrytowe i mających ogrzewanie podłogowe, aby podzieliły sie swoimi odczuciami na temat podłogówki i posadzki anhydrytowej. Mam dylemat jakie wylewki i z pewnych względów nie biorę pod uwagę również posadzki anhydrytowe. Rekamówki producentów przeczytałam, ale jak jest w praktyce. Widzicie jakies wady (poza cena i koniecznością gruntowania pod podłogi drewniane) tych wylewek, czy rzeczywiście lepiej współpracują z podłogówką, czy pomieszczenia szybciej się nagrzewają.Trudno znaleźć osoby, które maja takie wylewki i dlatego proszę podzielcie się swoimi odczuciami, jeżeli już macie jakiś sezon grzewczy za sobą.Czy coś niepokojącego dzieje się z tymi wylewkami (np. klawiszowanie na grubej warstwie styro, "echo", przenoszenie drgań - nie wiem jak to nazwać) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bdan 07.06.2011 15:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2011 Czyżby nikt nie miał takich posadzek na ogrzewaniu podłogowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zuja 08.06.2011 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 (edytowane) Mamy wylewki anhydrytowe w domku parterowym na pow. ok. 110 m2. Na pow. ok. 65m2 mamy płytki gresowe z podłogówką, na pozostałej części parkiet dębowy klejony do podłoża. Faktycznie, gdy włącza się ogrzewanie podłogowe, to już po kilkunastu minutach podłoga jest cieplejsza. Mieszkamy od roku. Zdecydowaliśmy się na tę wylewkę z uwagi na mniejszą warstwę (mieliśmy tylko 18 cm od chudziaka na ocieplenie, wylewkę i podłogę) i brak dylatacji przy większych powierzchniach. Edytowane 8 Czerwca 2011 przez Zuja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bdan 08.06.2011 11:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 (edytowane) Zuja - dzieki za odpowiedź. Wiadomo wylewki te sa droższe i nie chiałabym zdecydować sie na co co byłoby droższe i jeszcze gorsze. My nie mamy kominka więc to że szybciej by się nagrzewało, byłoby dla nas dużym plusem w okresach przejściowych. Zauważyłeś, żeby posadzka sie jakoś zauważalnie szybciej wychładzała Edytowane 8 Czerwca 2011 przez bdan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zuja 10.06.2011 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2011 To oczywiście działa w dwie strony - szybciej się ogrzewa i szybciej oziębia... ale jak dom jest dobrze ocieplony, to ciepło szybko nie ucieknie. My mamy do tego wentylację mechaniczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wpo 09.07.2012 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2012 podłogi drewniane) tych wylewek, czy rzeczywiście lepiej współpracują z podłogówką, czy pomieszczenia szybciej się nagrzewają. Trudno znaleźć osoby, które maja takie wylewki i dlatego proszę podzielcie się swoimi odczuciami, jeżeli już macie jakiś sezon grzewczy za sobą. Czy coś niepokojącego dzieje się z tymi wylewkami (np. klawiszowanie na grubej warstwie styro, "echo", przenoszenie drgań - nie wiem jak to nazwać) Mówisz o efektach które dotyczą wszystkich rodzajów jastrychów, złe dylatowane pomieszczenia, zapaćkanie dylatacji ściennych przez płytkarzy to tylko niektóre przykłady Echa. Pamiętajcie skąd się wzięła nazwa jastrychu pływającego - nie zespolony z gruntem i ścianami w innym przypadku zawsze będzie przenosił drgania( hałas ) . Przy dobrze zrobionej podbudowie ( styropiany taśmy dylatacyjne ) jastrych anhydrytowy zachowuje w sposób lepszy niż mixokret. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shiza34 29.08.2012 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 http://moj.dom.pl/forum,uwaga_na_posadzki_anhydrytowe.htmCzy ktoś miał problem z przyklejeniem płytek ceramicznych?Jak opisuje tu kolega? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 29.08.2012 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 http://moj.dom.pl/forum,uwaga_na_posadzki_anhydrytowe.htm Czy ktoś miał problem z przyklejeniem płytek ceramicznych?Jak opisuje tu kolega? Dobrze wykonany (receptura) i wylany podkład podłogowy anhydrytowy nie wymaga, żadnych wzmocnień. Należy z niego zeszlifować w ciągu pierwszych 5 dni mleczko cementowe. Na pewno nie blokujemy w nim wilgoci przez nakładanie epoksydu. Anhydryt wilgotny na poziomie powyżej 0,5% gdy nie będzie mógł wydalić z siebie wody (epoksyd) rozsypie się. Poziom wilgotności równoważnej anhydrytów leży w granicach 0,3-0,1%. Tak wykazują badania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcef 17.10.2012 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2012 (edytowane) -- jeszcze nie kładłem puzli ani drewna na moje anhydryty, koszt ok43zł/m2, cały dom w podłogówce. Gdzieś doczytałem że przewodność anhydrytu wynosi ok 2 jakiejśtam jednostki a zwykła wylewka z mixo za 30zł to ma ok 1, natomiast właściwa wylewka do podłogówki z mixo (cement kwalifiikowany, żwirek 0-8 i dodatki np Retanol ) mogą osiągać ok 1,6 ale nie znam ceny takiego rozwiązania.- dane z jakiejś strony o wylewkach. - druga sprawa to zwykły beton pracuje ok 1mm/m,czyli u mnie w długim salonie połaconym z kuchnią i pokojem - razem 9,8m dł to mogłoby sie rozszerzać ok 1cm , jednak anhydryt ma rozszerzalność 1mm/10m. - dane od mojego anhydryciarzaNa środdku budynku mam ok 2m2 powierzchni gdzie podłoga dudni i niesie jak cholera , na początku strasznie mi przezszkadzałoale teraz już nie zwracam na to uwagi. Edytowane 17 Października 2012 przez marcef Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 18.10.2012 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2012 -- jeszcze nie kładłem puzli ani drewna na moje anhydryty, koszt ok43zł/m2, cały dom w podłogówce. Gdzieś doczytałem że przewodność anhydrytu wynosi ok 2 jakiejśtam jednostki a zwykła wylewka z mixo za 30zł to ma ok 1, natomiast właściwa wylewka do podłogówki z mixo (cement kwalifiikowany, żwirek 0-8 i dodatki np Retanol ) mogą osiągać ok 1,6 ale nie znam ceny takiego rozwiązania.- dane z jakiejś strony o wylewkach. - druga sprawa to zwykły beton pracuje ok 1mm/m,czyli u mnie w długim salonie połaconym z kuchnią i pokojem - razem 9,8m dł to mogłoby sie rozszerzać ok 1cm , jednak anhydryt ma rozszerzalność 1mm/10m. - dane od mojego anhydryciarza Na środdku budynku mam ok 2m2 powierzchni gdzie podłoga dudni i niesie jak cholera , na początku strasznie mi przezszkadzałoale teraz już nie zwracam na to uwagi. Uważam, że rozszerzalność termiczna dla posadzek betonowych jak i dla anhydrytowych jest podobna: beton - od 0,01 do 0,012 mm/mK anhydryt posadzkowy Knauf od 0,014 do 0,016 mm/mK anhydryt posadzkowy Woplan 0,012 mm/mK anhydryt posadzkowy Lafarge 0,012 mm/mK Wg.powyższego można stwierdzić, że posadzki anhydrytowe mają nieco wyższy współczynnik rozszerzalności termicznej, od posadzek betonowych. Jak to się ma w odniesieniu do sprężystości materiałów gdzie: moduł sprężystości dla anhydrytów podawany jest w przedziale 15000- 17000 MPa natomiast dla betonu C20/16 podawane są wartości pow. 27000 MPa. Tu warto by znależć zależność. Po prostu anhydryt jest materiałem bardziej elastycznym, stąd wylewki te nie wymagają tak gęstego dylatowania jak wylewki na bazie cementu. Przenikalność cieplna podkładu idzie w parze z przewodnością cieplną materiału jest odwrotnie proporcjonalna do jego grubości, czyli grubości podkładu. Szczegóły na http://www.parkietkomplex.eu w poradach. Znajdziesz tam recepturę na prawidłowe wykonanie wylewki na bazie cementu jak i opis zależności występujących przy posadzkach drewnianych układanych na podkładach grzewczych. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts