Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynki wew. CW, a brak ogrzewania

Recommended Posts

Dzieki. Wiem, ze off-topa teraz zapodaje ale w watku o oknach nikt mi nie odpowiedzial, takze przepraszam. A okna dachowe ktos przezimowal? No tak sie zlozylo, ze musze przystopowac z budowa, tynkarze wchodza w sierpniu i tak chyba zostanie do 2012 w stanie surowym pol-otwartym...

Ja miałem okna połaciowe sztuk 4 przez całą zimę, a zima była naprawdę zimowa i nic się nie stało - nic nie powinno. A będziesz wstawiał tylko połaciowe czy na dole też? Bo bez zamknięcia dołu oknami ja bym się nie odważył na wstawienie połaciowych, bo demontuje się je naprawdę szybko...

pozdrawiam

Troche w temacie: czy przed położeniem tynku CW na Ytonga można (albo dobrze jest) ściane zagruntować? Tak mi ekpia mówi, strasząc, że bez gruntowania Ytong wezmie tyle wody, ze tynk bedzie sto lat schnął a i tak nie wyschnie i będą plamy. Mam 440 m2 scian - troche gruntu (kasy) w to wejdzie :(.

Gruntować czy nie gruntować, oto jest pytanie:) ?

Troche w temacie: czy przed położeniem tynku CW na Ytonga można (albo dobrze jest) ściane zagruntować? Tak mi ekpia mówi, strasząc, że bez gruntowania Ytong wezmie tyle wody, ze tynk bedzie sto lat schnął a i tak nie wyschnie i będą plamy. Mam 440 m2 scian - troche gruntu (kasy) w to wejdzie :(.

Gruntować czy nie gruntować, oto jest pytanie:) ?

Trochę dziwnie mówią. Materiały takie jak beton komórkowy lepiej zagruntować aby ograniczyć wchłanianie wody z tynku do ściany. Na suchym i nie zagruntowanym BK tynk szybko wyschnie i będzie słaby.

• 6 years później...
Czy można podłączyć gaz w trakcie budowy tak aby chociaż ogrzewać na kilka stopni na zime dom ktory jest w stanie surowym zamknietym dodatkowo z tynkami?

Zrobią to w trakcie budowy czy są potrzebne odbiory ?

Można, nie potrzebują nic oprócz oświadczenia kierownika budowy, że instalacja wewnętrzna została wykonana, a urządzenia podłączone. Oraz protokołu kominiarskiego.

• 2 years później...

Czy jest możliwe że na tynkach gipsowych położonych 2 lata temu pojawiły się teraz mikro pęknięcia ? Chodzi o część budynku która jest nieogrzewana i w sumie teraz jest tam nawet minus 10 stopni a i może być więcej.

Może w tynku była wilgoć z otoczenia i pod wpływem minusowych temperatur tynk zaczął pękać w niektórych miejscach ...

IMG202101_qqssspr.jpg

dodam ze są to tynki gipsowe twarde

W tamtym roku nie było takich mrozów jakie mamy w tym roku i może dlatego nić się nie działo.

Edytowane przez Nervil18