husar 07.06.2011 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2011 Proadźcie proszę, czy można zrobić tynki wenętrzne i zostawic budynek na zime bez ogrzewania?Cały czas nie wiem kiedy "podejdą" do mnie z gazem, a w zasadzie nie chciałbym czekać z innymi pracami Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Julies 07.06.2011 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2011 My tynki zakończyliśmy w 1 połowie listopada. Dom nieogrzewany....nic się nie stało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maysee 12.06.2011 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 Witam. Ja tak samo podlaczam sie do tematu. Tynkarze wchodza w sierpniu ale dom bedze stal tez cala zime bez ogrzewania. Tynki cem-wap czy miesiac e zimowe moga m w jakis sposob zaszkodzic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radosław Krasowski 12.06.2011 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 (edytowane) Można zostawić tynki gipsowe lekkie na całą zimę bez ogrzewania i nic się nie stanie, oczywiście tynki muszą być suche i tak samo ściany. Z cementowo-wapiennymi też nie powinno być problemu. Edytowane 26 Marca 2012 przez Radosław Krasowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emer 12.06.2011 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 Moje tynki CW wytrzymały mrozy po -20 i -25 stopni. W nieogrzewanym domu było wtedy minus kilkanaście stopni, żadnych problemów nie stwierdziłem. Róbcie spokojnie, byle tylko miały czas wyschnąć przed zimą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maysee 13.06.2011 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2011 Dzieki. Wiem, ze off-topa teraz zapodaje ale w watku o oknach nikt mi nie odpowiedzial, takze przepraszam. A okna dachowe ktos przezimowal? No tak sie zlozylo, ze musze przystopowac z budowa, tynkarze wchodza w sierpniu i tak chyba zostanie do 2012 w stanie surowym pol-otwartym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rudzik2005 13.06.2011 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2011 Ważne tylko by tynki wyschły przed pierwszymi mrozami, bo inaczej może poodparzać i będzie nieciekawie. Mój kolega założył weluxy przed zimą i nic się nie stało, tylko miał pietra, żeby mu tych weluxów nie wyciągnęli. a tak to spoko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tcsmile 18.06.2011 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2011 Dzieki. Wiem, ze off-topa teraz zapodaje ale w watku o oknach nikt mi nie odpowiedzial, takze przepraszam. A okna dachowe ktos przezimowal? No tak sie zlozylo, ze musze przystopowac z budowa, tynkarze wchodza w sierpniu i tak chyba zostanie do 2012 w stanie surowym pol-otwartym... Ja miałem okna połaciowe sztuk 4 przez całą zimę, a zima była naprawdę zimowa i nic się nie stało - nic nie powinno. A będziesz wstawiał tylko połaciowe czy na dole też? Bo bez zamknięcia dołu oknami ja bym się nie odważył na wstawienie połaciowych, bo demontuje się je naprawdę szybko... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
w_a_pinteria.pl 25.06.2011 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2011 Troche w temacie: czy przed położeniem tynku CW na Ytonga można (albo dobrze jest) ściane zagruntować? Tak mi ekpia mówi, strasząc, że bez gruntowania Ytong wezmie tyle wody, ze tynk bedzie sto lat schnął a i tak nie wyschnie i będą plamy. Mam 440 m2 scian - troche gruntu (kasy) w to wejdzie . Gruntować czy nie gruntować, oto jest pytanie:) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 26.06.2011 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2011 Troche w temacie: czy przed położeniem tynku CW na Ytonga można (albo dobrze jest) ściane zagruntować? Tak mi ekpia mówi, strasząc, że bez gruntowania Ytong wezmie tyle wody, ze tynk bedzie sto lat schnął a i tak nie wyschnie i będą plamy. Mam 440 m2 scian - troche gruntu (kasy) w to wejdzie . Gruntować czy nie gruntować, oto jest pytanie:) ? Trochę dziwnie mówią. Materiały takie jak beton komórkowy lepiej zagruntować aby ograniczyć wchłanianie wody z tynku do ściany. Na suchym i nie zagruntowanym BK tynk szybko wyschnie i będzie słaby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oxide 29.06.2011 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2011 może ktoś polecić dobrą ekipę w rejonie warszawy??właśnie mnie wystawiła już umówionaz góry dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fastplayer 25.03.2018 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2018 Czy można podłączyć gaz w trakcie budowy tak aby chociaż ogrzewać na kilka stopni na zime dom ktory jest w stanie surowym zamknietym dodatkowo z tynkami?Zrobią to w trakcie budowy czy są potrzebne odbiory ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 25.03.2018 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2018 Czy można podłączyć gaz w trakcie budowy tak aby chociaż ogrzewać na kilka stopni na zime dom ktory jest w stanie surowym zamknietym dodatkowo z tynkami? Zrobią to w trakcie budowy czy są potrzebne odbiory ? Można, nie potrzebują nic oprócz oświadczenia kierownika budowy, że instalacja wewnętrzna została wykonana, a urządzenia podłączone. Oraz protokołu kominiarskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nervil18 18.01.2021 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2021 (edytowane) Czy jest możliwe że na tynkach gipsowych położonych 2 lata temu pojawiły się teraz mikro pęknięcia ? Chodzi o część budynku która jest nieogrzewana i w sumie teraz jest tam nawet minus 10 stopni a i może być więcej. Może w tynku była wilgoć z otoczenia i pod wpływem minusowych temperatur tynk zaczął pękać w niektórych miejscach ... dodam ze są to tynki gipsowe twarde W tamtym roku nie było takich mrozów jakie mamy w tym roku i może dlatego nić się nie działo. Edytowane 18 Stycznia 2021 przez Nervil18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts