Igor Mróz 07.06.2011 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2011 Cześć, w nowokupionym mieszkaniu mam w kuchni ścianę, która - jak się okazało - składa się tylko z dwóch płyt regipsowych. Z deweloperem kontakt jest utrudniony, więc raczej mi tu informacji nie udzieli. Jest jakis "sprytny" sposób na zidentyfikowanie miejsc, w których są profile stalowe w ścianie? Sprytny tj. taki, któy nie będzie polegał na dziurawieniu całej ściany raz przy razie. Marzą mi się szafki wiszące (chociaż trzy sztuki ważące po 20kg każda - bez nadzienia) i otrzymuje sprzeczne informacje nt tego czy mogę czy nie mogę sobie coś takiego tam powiesić. Generalnie lepiej byłoby się chyba jednak przykręcić do profilu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romekjagoda 07.06.2011 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2011 A nie prościej byłoby ta ściankę (tzn. tylko wierzchnią płytę albo jej część zdemontować, postawić nową dając za regips płytę mdf 18mm? - wtedy nośność pewna i nie ma żadnego ryzyka. Czasami takie kombinowanie więcej kosztuje pracy niż postawienie czegoś od nowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 07.06.2011 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2011 Jest sprytny sposób, są wykrywacze profili, ale.... zapomnij że szafka 20kg bez nadzienia zawiśnie na płycie KG.Ba zapomnij, że zawiśnie na dowolnym przypadkowym profilu jeśli o tym nie pomyślano wcześniej. Za radą przedmówcy, zainwestuj w OSB lub sklejkę i zrób to porządnie.Lub rozbierz ściankę i złóż od nowa "pod swoje potrzeby". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Igor Mróz 08.06.2011 10:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 No właśnie z moich dalszych poszukiwań wynikało, że tak czy tak mogę zapomnieć o wieszaniu czegoś nawet przy przykręceniu do profili (coś o listwach montażowych z uźdwigiem w okolicach 20kg na metr bieżacy, czyli mogę sobie powiesić półkę na makaron i przyprawy co najwyżej). Pytanie laickie: możecie troche konkretniej napisać co oznacza "zainwestuj w OSB lub sklejkę" i na czym ma polegać myk z płytą MDF (oczywiście mam coś rozebrać i coś gdzieś, ale co, gdzie i jak - nie mam sprawdzonego fachowca i obawiam się, że usłysze sakramentalne "będzie pan zadowolony" i wyjdzie kupa, jesli nie bede mial konkretnego info, ew. cchialbym sprobowac zrobic to sam). No i na czym z kolei "zrobienie tego porządnie" - rozebranie calej sciany i jakis dodatkowy stelaz? Czy mam to wymurowac z Ytonga...? Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 08.06.2011 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 romekjagoda napisał Ci, że należałoby zdemontować jedną stronę tej ściany (kuchenną).Zamiast płyty KG należy zamontować płytę MDF (OSB, sklejka).Całość wyszpachlować, zamalować. Nośność takiej ścianki będzie 100x większa od płyty KG. Co do profili, dopiero jak rozbierzesz ściankę to dowiesz się czy trzeba profile dołożyć, czy można zostawić to co jest.Na płycie drewnopodobnej zawiesisz dowolną szafkę kuchenną z wyposażeniem. Ten temat jesteś w stanie wykonać z pomocą kogoś kto choć raz remontował swoje mieszkanie.Do tej pracy nie trzeba mega ekipy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Igor Mróz 10.06.2011 06:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2011 Dzięki, to jest konkret. Co do nośności to chyba aż tak różowo nie jest. Choć na razie nie znalazłem danych kilogramowych, a jedynie tabele z polskiej normy, może poprosze kolegę po polibudzie, żeby mi te niutony przeliczył W każdym razie wieszanie prawie 40kg szafki (bez nadzienia) 93x120 sobie podaruje - tak dla spokojnego snu, ale mniejsze juz jak najbardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts