Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Intalacje Hepworth - dobre czy z?e ?

Kangoo

Recommended Posts

• Odpowiedzi 123
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Do ADAMOS48

Użytkuję od 5 lat instalację CO wykonaną w plastiku. Posiadam kocioł na paliwo stałe (węgiel), parę razy zdarzyło mi się zagotować wodę w instalacji i nic się nie stało. Na piecu w najwoiększe mrozy utrzymuję temperaturę w granicach 60 do 80 stopni. Więc nie przesadzaj z tym ubezpieczeniem.

Ciao 8)

Przepraszam zone ale niechcialbym sie wymadrzac, ja stosuje do instalacji z miedzi i grzejnikow z aluminium np. takich zaworow, sa produkowane wlasnie w tym celu:

http://www.luxor.it/webadmin/include/imgviewer.asp?ID=47

Jezeli chodzilo o inne problemy to sie nie polapalem :(

Odbieglismy od tematu - przepraszam :wink:

Do ADAMOS48

Użytkuję od 5 lat instalację CO wykonaną w plastiku. Posiadam kocioł na paliwo stałe (węgiel), parę razy zdarzyło mi się zagotować wodę w instalacji i nic się nie stało. Na piecu w najwoiększe mrozy utrzymuję temperaturę w granicach 60 do 80 stopni. Więc nie przesadzaj z tym ubezpieczeniem.

to zagotuj jeszce parę razy hehehehhe i po 10 latach wymieniasz instalację która powinna chodzić ze 30 a w miedzi to i 50 hehehehe. mogę się założyć że teraz po przecięciu rurki od środka wysypie się proszek bo rureczka parcieje od środka heheheh pzdr

filips nie masz ani jednego nobla ty poprostu najwyrażniej w świecie nic nie rozumisz.Jak technicznie jesteś w stanie połączyć bezpośrednio rurkę miedzianą z grzejnikiem aluminiowym.Zawsze pozostanie uszczelka korek redukcyjny zawór nypel przejściowy lub nie i na końcu rurka miedziana. Więc jest bezpośrednie połączenie nie możliwe

filips nie masz ani jednego nobla ty poprostu najwyrażniej w świecie nic nie rozumisz.Jak technicznie jesteś w stanie połączyć bezpośrednio rurkę miedzianą z grzejnikiem aluminiowym

Ciesze sie ze mi to wyjasniles bo juz sie balem ze zostane miliarderem :lol:

Jezeli tak chcesz kombinowac to bedzie trzeba robic odlew grzejnika razem z instalacja bo inaczej bedzie niemozliwe polaczenie, ja wkladam zawory pomiedzy grzejnik a rurke nie dlatego ze inaczej sie nie da tylko dlatego ze jest potrzebny ale jezeli ty uwazasz ze nie to wystarczy do rurki miedzianej przyspawac koncowke gwintowana i wkrecic do grzejnika ale tak "technicznie" to ja sie na tym nie znam :o .

(no tak ale pomiedzy nimi bedzie tasma teflonowa wiec masz racje - nie da sie)

A co do systemow z polipropylenu PP-R to warto poczytac tutaj, oni to robia od 1973 roku i daja gwarancje do wysokosci 5.000.000 € - ja wtedy chodzilem do szkoly a ty ADAMOS48 ???

I TO BY BYLO NA TYLE :lol:

Ciao 8)

gościu napisał prawdę .Plastik jest nie stabilny atomowo i poddany ekstremalnym warunkom starzeje się z szybkościa błyskawicy.

No tak i teraz niewiem czy mam zawolac hydraulika czy Rita Levi-Moltancini - mam dziure w rurze :cry:

Plastik Genowe wymyślili jak już amerykanie 1932roku do doprowadzania wody na plac budowu sic.

Czyli to juz stara technologia czy nie ??? 8) :lol: 8)

Daj sobie spokoj, jezeli sie z czyms nie zgadzasz to OK a poza tym jest jeszcze reszta swiata i niezaleznie od ciebie bedzie miala inne zdanie nawet jezeli jest to dla ciebie "upierdliwe dziadostwo" (to nie moja wina ze jestes "Handlowcem z koniecznosci" jak sie sam okresliles) :lol:

To jak jest z tymi rurami miedzianymi ??? i grzejnikami ??? :D :D :D

Wracając do tematu wątku "Instalacje Hepworth - dobre czy złe".

Zajmuję się jak wiecie montażem kotłów i nie tylko. W 2003 i niestety już w 2004 inwestorzy zgłaszali problemy z nieszczelnością instalacji CO.

Zapwene myślicie jak to się ma do Hepwortha, otóż ma i nie jest to niestety dobra wiadomość.

W 2003 było 18 zgłoszeń spadku ciśnienia na instalacji z tego 13 to instalacje właśnie z Hepwortha. W 2004 juz są 3 takie instalacje.

Nie chcę osądzać czy jest to dobry czy zły system bo nie mam do tego prawa.

Zastanawiam się natomiast nad tym gdzie jest błąd i dlaczego instalacje w tym czy innym systemie lub innym są nieszczelne ?

Zły system czy zły montaż a może co innego ?