BOHO 18.03.2004 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2004 może nie demonizujmy tych niesamowitych narzędzi - wszystkie można bez problemów wypożyczyć, a ich obsługa jest prosta, jak w przypadku młotka........ sam zgrzewałem kilka kawałków Boryszewa i twierdzę, że są naprawdę minimalne możliwości zrobienia złego połączenia - chyba, że ktoś się naprawdę uprze........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 18.03.2004 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2004 Można spieprzyć i hep2o jak ktoś się uprze, u mnie "fachowiec" który pierwszy raz "to" widział - nie docisnął do końca rurki do złącza. Jak podał ciśnienie, rurkę wyrwało, zalało pół łazienki i delikwenta przy okazji, sklął cały ten system i powiedział że jest do d... A tymczasem do d... był fachowiec bo dla mnie nie pociekła ani nie wyleciała żadna złączka którą docisnąłem do końca. Nawet ta, do które j zapomniałem dać tulejki wspomagającej.. (potem poprawiłem - nie polecam, w końcu się rozszczelnia... ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 18.03.2004 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2004 ja chyba mam większe zaufanie do zgrzewanych, bo po połączeniu mamy jednorodny materiał - jedna długa rura z jednorodnego materiału..... bez żadnych dodatkowych uszczelek , gumek itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.03.2004 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2004 odp artmedia:1) podpis jest na dole 2) jestem inż. sanitarnym i dlatego nie podaję żadnych konkretnych nazw nie chcąc być posądzony o jakąś krypto reklame tylko informuję o wadach danego systemu3) nie wprowadzaj ludzi w bład twierdząc o specjalistycznych urządzeniach bo nawet w twoim mieście jest firma produkująca system z pierścieniem pełnym i wypożyczająca praski za 2 zł. za dzień4) jeżeli chcesz się oszukiwać że masz super system to oki twoja sprawa, ale zauważ co napisał VPS "W 2003 było 18 zgłoszeń spadku ciśnień na instalacji z tego 13 to instalacje właśnie z Hepwortha. w 2004 już są 3 takie instalacje". Chyba czegoś to dowodzi??5) jeżeli instalację c.o. może zrobić filmowiec, fotograf (niepotrzebne skreślic) to zdjęcia z komuni wykona nawet przedszkolaksemp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Metal 18.03.2004 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2004 ale zauważ co napisał VPS "W 2003 było 18 zgłoszeń spadku ciśnień na instalacji z tego 13 to instalacje właśnie z Hepwortha. w 2004 już są 3 takie instalacje". Chyba czegoś to dowodzi?? semp To akurat niczego nie dowodzi, bo nie znamy przyczyn tych spadków, ani w 13-stu instalacjach Hep2O, ani w 5-ciu pozostałych, które Hepworth'em nie są, a nieszczelne tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.03.2004 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2004 Masz 18 samochodów w 13 fiatach wyszła korozja i w 5 innych (różnych marek) czemu to dowodzi?? Kupiłbys fiata??semp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek K 18.03.2004 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2004 Jakoś to wszystko jest dla mnie bardzo dziwne!!!.VPS podaje jakieś dane, bez podania źródła wiadomości. Oczywiście bardzo partneruje mu ADAMOS48.Lecz skąd ta wiedza o hep2o nadal nie wiadomo. Wszystko jest tylko jedną wielką niewiadomą!.Czyżby zawodowi instalatorzy starali się wyeliminować amatorską konkurencję?.Bez obrazy- tak to mi wygląda, a mam nadzieję że się mylę. Do tej pory miałem o nich dobrą opinię.Te dane to wyglądają jak plotka- ile instalacji było badanych, z jakiego były materiału, % usterek- materiałowych, % usterek montażowych, itp.Ktoś gdzieś widział, słyszał, sąsiadka powiedziała- może u fryzjera?.Marek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Metal 18.03.2004 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2004 Masz 18 samochodów w 13 fiatach wyszła korozja i w 5 innych (różnych marek) czemu to dowodzi?? Kupiłbys fiata?? semp No właśnie "niczemu" to nie dowodzi, dopóki nie znamy przyczyn tej korozji. Mój ojciec ma fiata Uno ósmy rok. Ze dwa lata temu wyszła drobna korozja na dole drzwi. Na drzwiach samochodów innych marek w porównywalnym roczniku, też widuję taką korozję. "Czemu" to dowodzi? Niczemu. Jestem w trakcie zmiany samochodu i poważnie rozważałem zakup nowej Pandy. Zrezygnowałem, bo okres oczekiwania był za długi. Bez odbioru. MarekK, ja nie zauważyłem, żeby VPS usiłował coś lub kogoś eliminować. Co innego ADAMOS, ale obu warto czytać, bo są praktykami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.03.2004 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2004 Panie Marku K czy ktoś mówi że systemu z pierścieniem całym nie można zrobić samemu??? Praski można dostać z hurtowni gdzie bierze się materiał. VPS napisał że 80% robi z pierścieniem całkowitym. Dla niego sprawa jest prosta bierze kase od punktu i jeden grzyb w jakiej technologi robi. Nie uważa pan że według forumowiczów powinien przejść na Hepea. Szast prast i gotowe centrlne. 2 dni zrobione kasa zaliczona i następna budowa . Nie robi tak ponieważ nie chce zasypiać z myślą ile jeszcze te uszczelki wytrzymaja. Zauważyłem dwóch fachowców, metal i art media zrobili u siebie nic się nie stało to znaczy git, lepszych rzeczy nie ma. A jak ktoś bardziej doświadczony powie co innego to wielkie larum. Jeszcze raz powtarzam nie chcą przyjąć prawdy do wiadomości to ich sprawa. Ja tylko wskazuje wady tego systemu. p.s. sorry VPS za miesznie ciebie do tego bez twojej wiedzy semp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.03.2004 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2004 Masz 18 samochodów w 13 fiatach wyszła korozja i w 5 innych (różnych marek) czemu to dowodzi?? Kupiłbys fiata?? semp No właśnie "niczemu" to nie dowodzi, dopóki nie znamy przyczyn tej korozji. Mój ojciec ma fiata Uno ósmy rok. Ze dwa lata temu wyszła drobna korozja na dole drzwi. Na drzwiach samochodów innych marek w porównywalnym roczniku, też widuję taką korozję. "Czemu" to dowodzi? Niczemu. Jestem w trakcie zmiany samochodu i poważnie rozważałem zakup nowej Pandy. Zrezygnowałem, bo okres oczekiwania był za długi. Bez odbioru. MarekK, ja nie zauważyłem, żeby VPS usiłował coś lub kogoś eliminować. Co innego ADAMOS, ale obu warto czytać, bo są praktykami. 18 samolotów spadło 13 jednej firmy a 5 pozostałych innych firm czemu to dowodz?? jakim smolotem polecisz??? semp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 18.03.2004 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2004 Uważam że problem nie jest w systemach tylko przyzwyczajeniach "starych" instalatorów. Dla każdego najlepsze jest takie narzędzie które dobrze zna. Jeśli ja jako laik nie znam żadnego... to wybrałem hep2o jako najprostszy w montażu dla laika. Można mnie dopisać do grupy pt. "Zmontowałem sam, działa i jestem zadowolony". Zostawiłem napełniony wodą obwód do podlewania ogródka na zimę. Oczywiście zamarzł kran, złączka i pewnie kawałek rurki. Przyszła odwilż, odmarzło i wszystko nadal działa. To chyba też o czymś świadczy. Rury mam poprowadzone w peszlach, są poprowadzone bezzłączowo od rozdzielacza do odbiorników. To też był argument za Hep2o Wiadomo że w każdym systemie złącza są najsłabszym elementem. Mam je tylko w rozdzielaczu i przy odbiornikach, nigdzie po drodze rury nie są łączone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Metal 18.03.2004 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2004 metal i art media zrobili u siebie nic się nie stało to znaczy git, lepszych rzeczy nie ma. A jak ktoś bardziej doświadczony powie co innego to wielkie larum. Jeszcze raz powtarzam nie chcą przyjąć prawdy do wiadomości to ich sprawa. semp A ja 17. marca napisałem - świadomie, by uniknąć tego typu uwag: "instalacje co i wu robiłem sam z Hep20, działają i jestem zadowolony, ale nie uważam, że jest to jedynie słuszny wybór, ani nie jestem przeciwnikiem miedzi. Poprostu na coś trzebabyło się zdecydować i zdecydowałem. I dlatego właśnie: Bez odbioru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek K 18.03.2004 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2004 Wybaczcie, nigdzie nie piszę, że polibutylen jest najlepszy.Proszę czytać dokładnie i nie wkładać mi w usta słów, których nie używałem.Nadal widzę tylko plotki- zamiast faktów!!!.Marek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.03.2004 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2004 metal i art media zrobili u siebie nic się nie stało to znaczy git, lepszych rzeczy nie ma. A jak ktoś bardziej doświadczony powie co innego to wielkie larum. Jeszcze raz powtarzam nie chcą przyjąć prawdy do wiadomości to ich sprawa. semp A ja 17. marca napisałem - świadomie, by uniknąć tego typu uwag: "instalacje co i wu robiłem sam z Hep20, działają i jestem zadowolony, ale nie uważam, że jest to jedynie słuszny wybór, ani nie jestem przeciwnikiem miedzi. Poprostu na coś trzebabyło się zdecydować i zdecydowałem. I dlatego właśnie: Bez odbioru. oki a ja ci stwierdzam że twój wybór był nie najszczęśliwszy Do Marka K Nigdzie nie napisałem o czym pan mówił. A jeżeli pan intrpretuje tak zdanie"Nie uwaza pan że według forumowiczów.." no to niestety pański problem. Co do plotek to czasami lepsze są od faktów(czyt. wzrost gopodarczy w polsce). A tak poważnie to chyba nie jest pan naiwny, że firma produkująca dany sytem zdradzi panu (nam) liczbę usterek i awarii. Sam będąc na szkoleniu systemu z pierścieniami całymi były rozbierzności pomiędzy teoretykiem szkolącym a instalatorami praktykami (chodziło o kształtki PPSU, nawiasem mówiąc też ich nie polecam). Dlatego pozostaje nam zdrowy rozsądek i "plotki" instalatorów przy doborze wszelkiej maści urządzeń semp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 18.03.2004 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2004 a co semp myśli o zgrzewanych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.03.2004 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2004 Do wody ok.W miare tani, łatwy montaż, można zalewać w posadzkach.Do c.o. gazowe olejowe moim zdaniem tak sobie. Lepsze wielowrstwowe (mniejsze wydłużenia termiczne, lepsza osłona antydyfuzyjna). Do c.o. węglowe nigdy w życiu.semp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 18.03.2004 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2004 wielowarstwowe też zgrzewane....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.03.2004 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2004 Tak, nazywają się stabi. Wyglądaja jak normalne , ale mają wtopioną warstwę aluminium. Możesz zgrzewać normalną zgrzewarką tylko musisz miec "temperówkę". Cena jest niestety cuś ze 2 razy wyższa niż normalnych.semp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 18.03.2004 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2004 czyli, gdy nie mamy w zamyśle c.o. węglowego, to zgrzewane ( takie czy inne ) są OK..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpalys 18.03.2004 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2004 Tak się zastanawiam i hep2o zarzuca się głównie że czczelnośc zapewniają oringi. Tak sobie myślę (nie jestem instalatorem) że systemy pneumatyczne (takie systemy mają np w zakładach oponiarskich) złącza obrotowe mają uszczelniane oringami. Dalej idąc: uszczelnienia podnośników hydraulicznych (praca w środowisku olejowym), dalej układy hamulcowe w samochodach (temperatura czasami jest naprawdę niezła). Wydaje mi sie że nie zabardzo można się doczepiać do wykonania uszczenień za pomocą oringów.Dodając jeszcze osławione węże ogrodowe to złączki mam hetzlocka (nie wiem czy dobrze napisałem) i po 5 latach użytkowania dalej są szczelne.Co do zgrzewanych..... wolał bym już klejone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts