Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozbudowa budynku gospodarczego i zmiana użytkowania

supamc

Recommended Posts

Witam,

mam pewną sprawę, którą nie do końca jestem pewien jak rozwiązać, dlatego pytam na forum.

Mam działkę, na której stoi dom i budynek gospodarczy, przylegający do bocznej granicy. Chcę ten budynek rozbudować w głąb działki, razem jakieś 20kilka metrów kw. więcej.

Oto mapka poglądowa (dobudówka na pomarańczowo)

http://zapodaj.net/images/cba6d9bd5da5.jpg

[edit]

jeśli nie widać obrazka, podaję link:http://zapodaj.net/cba6d9bd5da5.jpg.html

Dodatkowo, chcę zmienić sposób użytkowania z gospodarczego na mieszkalny.

Co muszę zrobić? Rozumiem, że niezbędne jest pozwolenie na budowę, ale co z sąsiadami?

Słyszałem od pewnej osoby, która ponoć siedzi w temacie, że to sąsiedzi muszą napisać wniosek/zgodę(?) na moją rozbudowę. Czy to prawda? Czy muszą być to wszyscy sąsiedzi? Czy tylko ci, z którymi budynek graniczy?

Jak połączyć rozbudowę ze zmianą użytkowania?

bardzo proszę o pomoc

pozdrawiam

supamc

Edytowane przez supamc

Mapki nie widzę.. ale z tego co piszesz to faktycznie niezbędny będzie projekt budowlany, który zawiera wszystko o czym piszesz. Wobec tego udaj się do projektanta. Jeżeli chodzi o sąsiadów dostaną odpowiednie zawiadomienie z urzędu o tym co chesz zrobić i będą mieć czas na wniesienie uwag.

Na pewno będziesz musiał odsunąć się od granicy na przepisową odległość z nową częścią budynku. Od razu powiedz projektantowi, że ma być zmiana sposobu użytkowania. Co do sąsiadów(wszystkich graniczących z działką) to będzie normalna procedura pozwolenia na budowę. Robiąc wszystko zgodnie z przepisami nie będzie żadnych problemów.

Zdecydowanie tak, ktoś Ci głupot naopowiadał. Projektant sprawdzi też czy to zamierzenie będzie możliwe. Albo i sam wystąp o wypis z planu miejscowego lub warunki zabudowy.

To tylko kwestia nazewnictwa. Jeśli budynek będzie w strefie oddziaływania na sąsiednią działkę – a tu będzie (budynek w granicy), to sąsiad będzie stroną w postępowaniu i może inwestycję skutecznie blokować.

Tak więc można powiedzieć, że będzie wymagana zgoda sąsiada – w tym przypadku „milcząca” - czyli brak sprzeciwu.