Barbara 1977 07.06.2011 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2011 (edytowane) Witam, mam problem i to duży 4 lata temu rozbudowaliśmy dom o poddasze użytkowe, na dachu mam położone deski papę i gonty, ocieplone jest wełną mineralną z rolki na to folia z dziurkami i płyta karton gips.I od jakiegoś czasu w kilku miejscach mam przemoknięte skosy dachu przy kominie przy oknie dachowym i w kilku miejscach gdzie są wkręcane wkręty do płyt.Czy ktoś może mi poradzić dlaczego tak się dzieje,najbardziej pojawia się to wtedy kiedy są mocne upały.Czy możliwe że gdzieś przy kominie zacieka i wychodzi to po przez skroploną parę w innych miejscach ??Pojawia się to również po przeciwnej stronie poddasz niż kominy.Proszę o poradę z góry dziękuję Edytowane 7 Czerwca 2011 przez Barbara 1977 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 07.06.2011 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2011 Po pierwsze , folia powinna być szczelne. Na 99% nie masz wentylacji ocieplenia.Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 07.06.2011 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2011 Z tego co piszesz masz niewłaściwą folię jako paroizolację a do tego ta paroizolacja jest źle wykonana. Prawdopodobnie nie masz skutecznej wentylacji warstwy izolacji cieplnej. Przy dużym nasłonecznieniu powierzchnia dachu ma większą temperaturę od temperatury panującej w pomieszczeniach w związku z tym para wodna istniejąca w warstwie izolacji cieplnej zaczyna się skraplać na chłodnej foli i kondensat przecieka na płyty gipsowe. Czeka cię poważny remont i to szybko bo inaczej dojdzie do zbutwienia desek i krokwi. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara 1977 08.06.2011 04:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 Dziękuje za odpowieć, a czy jest jakaś możliwość aby taką wentylacje wykonać aby nie rozbierać płyt?Może od zewnątrz dachu albo nad poddaszem użytkowym mam jeszcze takie pomieszczenie małego stryszku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara 1977 08.06.2011 05:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 Folia jest prawdopodobnie paroizolacyjna taka żółta z dziurkami, czyli wygląda chyba na to że trzeba całość rozebrać wymienić wełnę zrobić wentylację i na nowo położyć płyty ?? ehhhhhh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 08.06.2011 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 A czy między deskami a ociepleniem masz szczelinę wentylacyjną?prawidłowo warstwy przy twojej konstrukcji dachu powinny być nastpujące (licząc od środka):- płyta kartonowo-gisowa- paroizolacja (taka żółta lub aluminowa)- warstwa ocieplenia- membrana paroprzepuszczalna- szczelina wentylacyjna- deski- papa- gont Jak paroizolacyjna to nie może mieć dziurek, jedno wyklucza drugie. Folia paroizolacyjna ma za zadanie niepozwolić wilgoci znajdującej się w pomieszczeniu na wnikanie w warstwę ocieplenia. Wilgoć ta ma sobie "znikać" przewodami wentylacyjnymi.Najprawdopodobniej przyczyną jest (jak pisali przedmówcy) niewłaściwa folia, brak wentylacji ocieplenia co powoduje wykraplanie się wody i zawilgocenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 08.06.2011 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 Wojski, nie wprowadzaj w błąd. Membrana NIEPOTRZEBNA. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 09.06.2011 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 Wojski, nie wprowadzaj w błąd. Membrana NIEPOTRZEBNA. Jan. Masz rację, myślałem o swoim dachu a tu przecie deski są , kajam się Zatem sprostowanie Membrana niepotrzebna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara 1977 09.06.2011 07:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 Witam wszystkich:) No to chyba tej szczeliny nie ma między deskami a wełną, folia faktycznie jest żółta.Dziwi mnie jeden fakt, czemu tylko jest kilka takich zapoceń? bo skoro jest wentylacja zła to było by na całości mokre?? chyba że źle myślę. Koleś który robił dach twierdzi, że wszystko jest ok tylko podobno komin nieszczelny i dlatego tak się dzieje :/ ale obawiam się, że wykręca się nosem od poprawek://// Dziękuje pięknie za porady, czeka mnie poważny remont ehhhh:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 09.06.2011 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 jeżeli wilgoć się pojawia przy oknach dachowych to nie jest wykluczone że folia paroizolacyjna nie jest połączona z folią umocowaną wokół okna dachowego. I to też mogłoby tłumaczyć miejscowe pojawianie się zawilgoceń, wychodzą tam gdzie paroizolacja (ta żółta folia) jest przedziurawiona wkrętami lub gdzie poszczególne pasy folii nie zostały sklejone ze sobą bądź został dany zbyt mały zakład.Najlepiej gdyby to jakiś fachowiec obejżał a jak będzie źle kolesia za tyłek i niech robi na własny koszt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts