Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Na jakim etapie jest najlepiej montowac wentylacje

Recommended Posts

Ja mam co prawda dom z poddaszem uzytkowym, ale pierwsze prace zaczalem przed ociepleniem dachu-poddassza.

1. W stropie z pustakow i w scianach wycinane mialem otwory/przepusty pod rury do nawiewow-wywiewow i pod piony.

2. Ukladana instalacja z rur spiro, piony i rozprowadzenia wraz z wstepna regulacja na przepustnicach.

3. Tynkowanie, ocieplenie dachu/poddasza.

4. Instalacja centrali wentylacyjnej i anemostatow, regulacja systemu.

5. Prace wykonczeniowe i zamieszkanie ...

Tak w skrocie oczywiscie

Pzdr.

Witam.

Buduje dom i pomocne byłyby mi informacje jak wybieraliście system rekuperacji? Czy zrobiliscie to samemu czy jakis konkretny polecił Wam instalator? w jaki sposob dobieralisce rekuperator do Waszych potrzeb? itd. Wszystkie info beda mi pomocne.

Z gory dziekuje.

Pozdrawaim.

Zacznij od wydajnosci, tzn. ile tych wymian i dla jakiej kubatury potrzebujesz. Pozniej zwroc uwage na zuzycie energii elektrycznej przez wentylatory przy konkretnych wydatkach, tj. na I, II i III biegu i czy sa na prad staly (oszczedniejsze). Dalsze "zawezanie" to sprawnosc urzadzenia, ma by-pass czy potrzebuje kasety zimowa-letnia. Kolejna sprawa to czy w dobrej cenie mozna miec jakis sterownik oprocz "manualnego" albo czy jest standradowo zalaczany -to jest mniej wazne ale przydatne.

Istotny moze byc dla Ciebie np. wyglad, jesli ma byc zamontowane np. w pomieszczeniu przechodnim.

Wiekszosc central jest raczej "przyzwoitej" jakosci -przynajmniej te omawiane na forum i z pozytywnymi opiniami.

To takie mocno podstawowe informacje, ktore nalezy posiadac przed powaznym rozpatrywaniem zakupu.

Pzdr.

Witam

Planuję w nowo budowanym domu wentylację mechaniczną z reku. Jestem na etapie dogadywania wszystkiego z ekipą budowlaną - niedługo będzie zaczynać. I tu mnie zaskoczyli - mówią, że skoro chcę wyntylację mechaniczną z kanałami w podwieszanych sufitach, a w planie konstrukcyjnym była wentylacja grawitacyjna, to trzeba podnieść wysokość parteru o jeden pustak. Czy rzeczywiście trzeba tak robić? Boję się zakłócić wygląd bryły budynku. Prosze o porady.

• 1 month później...
  • 3 years później...
Witam, Jak będę miał stan surowy zamknięty i ocieplony z zewnątrz, czy nie zaszkodzi zamontować rekuperator. Dom szybciej odprowadził by wilgoć, ale czy nie uszkodził bym rekuperator od kurzu i wilgoci? czy może lepiej otwierać tylko okna?
Wilgoć nie groźna, kurz zatrzymają filtry. Suszenie wentylacją możliwe dopiero jesienią.