nodan 07.06.2011 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2011 Lada moment bede mial stan surowy zamkniety. dom parterowy z poddaszem nieuzytkowym, strop drewniany. I moje pytanie na jakim etapie najlepiej rozprowadzic rury i zamontowac urzadzenie: jak juz beda miedzy krokwiami welna i podbita folia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 08.06.2011 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 Ja mam co prawda dom z poddaszem uzytkowym, ale pierwsze prace zaczalem przed ociepleniem dachu-poddassza.1. W stropie z pustakow i w scianach wycinane mialem otwory/przepusty pod rury do nawiewow-wywiewow i pod piony.2. Ukladana instalacja z rur spiro, piony i rozprowadzenia wraz z wstepna regulacja na przepustnicach.3. Tynkowanie, ocieplenie dachu/poddasza.4. Instalacja centrali wentylacyjnej i anemostatow, regulacja systemu.5. Prace wykonczeniowe i zamieszkanie ... Tak w skrocie oczywiscie Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 12.06.2011 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 Jeśli stan surowy to już czas na montaż kanałów wentylacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nodan 13.06.2011 09:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2011 Głównie chodzi mi oto czy najpierw powkładać miedzy belki stropowe ocieplenie, podbic folią i podbic osb i wtedy wycicnac otwory na rury, czy rozkladac to od gory na czystych wiązarach dachowych- co jest lekko niebezpieczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProMyst 13.06.2011 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2011 W niektórych dziennikach budowy jest ładnie pokazane w jakiej kolejności robią WM, szczególnie u osób zajmujących się energooszczędnością. Nie potrafię wskazać dokładnie w których dziennikach, ale warto poszukać. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 13.06.2011 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2011 Ułóż kanały wentylacji, później resztę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katarzyna349 15.06.2011 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 Witam.Buduje dom i pomocne byłyby mi informacje jak wybieraliście system rekuperacji? Czy zrobiliscie to samemu czy jakis konkretny polecił Wam instalator? w jaki sposob dobieralisce rekuperator do Waszych potrzeb? itd. Wszystkie info beda mi pomocne.Z gory dziekuje.Pozdrawaim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 15.06.2011 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 Zacznij od wydajnosci, tzn. ile tych wymian i dla jakiej kubatury potrzebujesz. Pozniej zwroc uwage na zuzycie energii elektrycznej przez wentylatory przy konkretnych wydatkach, tj. na I, II i III biegu i czy sa na prad staly (oszczedniejsze). Dalsze "zawezanie" to sprawnosc urzadzenia, ma by-pass czy potrzebuje kasety zimowa-letnia. Kolejna sprawa to czy w dobrej cenie mozna miec jakis sterownik oprocz "manualnego" albo czy jest standradowo zalaczany -to jest mniej wazne ale przydatne.Istotny moze byc dla Ciebie np. wyglad, jesli ma byc zamontowane np. w pomieszczeniu przechodnim.Wiekszosc central jest raczej "przyzwoitej" jakosci -przynajmniej te omawiane na forum i z pozytywnymi opiniami.To takie mocno podstawowe informacje, ktore nalezy posiadac przed powaznym rozpatrywaniem zakupu. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arielag 20.06.2011 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 Witam Planuję w nowo budowanym domu wentylację mechaniczną z reku. Jestem na etapie dogadywania wszystkiego z ekipą budowlaną - niedługo będzie zaczynać. I tu mnie zaskoczyli - mówią, że skoro chcę wyntylację mechaniczną z kanałami w podwieszanych sufitach, a w planie konstrukcyjnym była wentylacja grawitacyjna, to trzeba podnieść wysokość parteru o jeden pustak. Czy rzeczywiście trzeba tak robić? Boję się zakłócić wygląd bryły budynku. Prosze o porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arkaszka 20.06.2011 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 Najlepszy jest stan surowy zamknięty, poddasze przed ociepleniem wełną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arwent 22.07.2011 00:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 Najlepiej jak dom jest w stanie surowym może być z elektryką ale bez tynków, wtedy nie ma problemu że monterzy rekuperacji uszkodzą kable. Jeszcze jedna podpowiedz, przy budowie domów dobrze zaprojektować i już zostawić przepusty na anemostety i piony wentylacyjne. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lisciok 08.08.2014 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2014 Witam, Jak będę miał stan surowy zamknięty i ocieplony z zewnątrz, czy nie zaszkodzi zamontować rekuperator. Dom szybciej odprowadził by wilgoć, ale czy nie uszkodził bym rekuperator od kurzu i wilgoci? czy może lepiej otwierać tylko okna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 08.08.2014 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2014 Witam, Jak będę miał stan surowy zamknięty i ocieplony z zewnątrz, czy nie zaszkodzi zamontować rekuperator. Dom szybciej odprowadził by wilgoć, ale czy nie uszkodził bym rekuperator od kurzu i wilgoci? czy może lepiej otwierać tylko okna? Wilgoć nie groźna, kurz zatrzymają filtry. Suszenie wentylacją możliwe dopiero jesienią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts