samotnik 07.06.2011 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2011 Są dwie działki - a i b, różnych właścicieli. Właściciele chcą je sprzedać razem, ja chce je razem kupić. Jednak jeśli coś miałoby pójść nie tak, to ja za wszelką cenę nie chcę kupić działki a bez b, a sprzedający za wszelką cenę nie chcą mi sprzedać działki b bez a Wzajemnie się obawiamy, że po podpisaniu jednego aktu któraś ze stron się od drugiego wymiga. Zależy tylko, od której działki zaczniemy. Czy da się nabyć dwie nieruchomości od dwóch właścicieli jednym aktem? Niejako 'trójstronnym'? Wtedy sprawa czysta - podpisuje jeden sprzedający, drugi, a potem ja. Ewentualnie inny pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProMyst 07.06.2011 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2011 Udaj się do notariusza z obydwoma właścicielami w odstępie czasowym jaki wyznaczy notariusz ażeby mógł spisać umowę. Chyba nie ma czegoś takiego jak trójstronna umowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 07.06.2011 20:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2011 Udaj się do notariusza z obydwoma właścicielami w odstępie czasowym jaki wyznaczy notariusz ażeby mógł spisać umowę. Chyba nie ma czegoś takiego jak trójstronna umowa. Ale ryzykujemy, że ktoś się rozmyśli przed podpisaniem drugiej umowy. Prawnik (sędzia) na innym forum sugeruje, że nic nie zabrania zawarcia dwóch umów w jednym akcie notarialnym. Wtedy podpisują obydwaj sprzedający, na końcu ja i nie ma pola do tego, żeby ktoś kogoś wykiwał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProMyst 08.06.2011 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 no to widzisz skoro tak można to jeszcze lepiej dobrze wiedzieć. Pozdrawiam i życzę powodzenia ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 08.06.2011 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 Moim zdaniem. Jeśli wszystkie strony są zgodne, można zawrzeć umowę warunkową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matilde1 08.06.2011 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 A sprzedaje temu od B a B sprzedaje Tobie A+B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 08.06.2011 08:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 Moim zdaniem. Jeśli wszystkie strony są zgodne, można zawrzeć umowę warunkową. Przedwstępną? Można, ale musiałaby narzucać jakieś drakońskie kary za niesprzedanie/niekupienie drugiej działki. Bo pamiętaj, że w przypadku osobnych aktów notarialnych zawsze po podpisaniu jednego można wstać i wyjść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 08.06.2011 08:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 A sprzedaje temu od B a B sprzedaje Tobie A+B Tak, jedyne PEWNE rozwiązanie, tylko kto za to zapłaci Tak naprawdę to ani ja nie zamierzam ich wykiwać, ani nie sądzę, żeby oni mnie, dorzucać do kosztów kilka tysięcy za tę operację nie ma sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matilde1 08.06.2011 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 Warunki w akcie notarialnym, że np. własność działki A przechodzi na kupującego tylko w przypadku zakupu także działki B. Notariusz powinien umieć skonstruować takie warunki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matilde1 08.06.2011 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 Tak, jedyne PEWNE rozwiązanie, tylko kto za to zapłaci Tak naprawdę to ani ja nie zamierzam ich wykiwać, ani nie sądzę, żeby oni mnie, dorzucać do kosztów kilka tysięcy za tę operację nie ma sensu. Nie jestem do końca przekonana że ta operacja będzie kosztować kilka tysięcy więcej. To już sobie przelicz albo niech notariusz przeliczy. I w jednym i w drugim przypadku macie dwa akty notarialne, dochodzą jeszcze kwestie podatkowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 08.06.2011 08:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 Warunki w akcie notarialnym, że np. własność działki A przechodzi na kupującego tylko w przypadku zakupu także działki B. Notariusz powinien umieć skonstruować takie warunki. Umowa przeniesienia własności nieruchomości nie może być zawarta pod warunkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matilde1 08.06.2011 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 Umowa przeniesienia własności nieruchomości nie może być zawarta pod warunkiem. Widzisz, wszystko już wiesz, to o co się właściwie pytasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 08.06.2011 08:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 Widzisz, wszystko już wiesz, to o co się właściwie pytasz? O coś, czego nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 08.06.2011 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 (edytowane) Umowa warunkowa, a nie przedwstępna. Nie ma warunku wydania nieruchomosci, tylko jej zakupu. Problem jest, moim zdaniem, „sztuczny”.Wystarczy wizyta stron u notariusza. Edytowane 8 Czerwca 2011 przez sSiwy12 dopisalem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alus1719508498 08.06.2011 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 Warunki w akcie notarialnym, że np. własność działki A przechodzi na kupującego tylko w przypadku zakupu także działki B. Notariusz powinien umieć skonstruować takie warunki. Bzdura. Nie jest to prawnie dozwolone. Nie da się przenieść własności aktem pod warunkiem. Jest to akt bezwarunkowy. Jedynym sensownym zabezpieczeniem jest podpisanie umów przedwstępnych z każdym z właścicieli u notariusza i otrzymanie stosownego aktu. Jeśli, któryś z właścicieli będzie chciał się wycofać, możesz PRAWNIE ZMUSIĆ takiego delikwenta do przeniesienia własności. Zwykła umowa cywilnoprawna nie daje takiej możliwości - sprzedający zwraca zadatek razy dwa i sprawy nie było... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matilde1 08.06.2011 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 (edytowane) Nie da się przenieść własności aktem pod warunkiem. Ciekawe, posiadam taką umowę przeniesienia własności w której stoi: " Własność przechodzi na kupującego pod warunkiem ....". A jeśli chodzi o umowę na zakup nieruchomości, to np. "warunkiem wydania lokalu jest ...". Umowa przedwstępna spisana u notariusza to też dodatkowe koszty. Edytowane 8 Czerwca 2011 przez Matilde1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 09.06.2011 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 Problem jest, moim zdaniem, „sztuczny”. Wystarczy wizyta stron u notariusza. Święte słowa. Ja się dziwię że jeszcze u notariusza nie był Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts