tomek4 07.06.2011 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2011 Witajcie, już wyjaśniam... pilne bo rano muszę wiedzieć jak gadać z dekarzami czy taki montaż pasa rynnowego i rynny jest ok ? Oczywiście na łaty przyjdzie dachówka, ale na moje to rynna powinna zbierać także wodę z papy, czy nie ? A pas rynnowy nie powinien być pod papą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 07.06.2011 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2011 Na tym właśnie polega nieumiejętność wykonania okapu. Przy takim wykonaniu gdy rynna mocowana jest na hakach dokrokwiowych pas nadrynnowy nie jest potrzebny a skropliny kapią na ziemię. Wróblówka nie jest potrzebna (choć może być) wystarczy łata na sztorc i grzebień okapu konieczna jeszcze taśma perforowana osłaniająca wylot skroplin. Natomiast gdyby rynna miała odbierać skropliny z dachu (ja takie rozwiązania preferuję) okap musi być inaczej wykonany. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamyk68 07.06.2011 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2011 A pas rynnowy nie powinien być pod papą ? Jakby to był mój dach chciałbym żeby był pod papą!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek4 08.06.2011 09:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 (edytowane) Witam, dziękuję za odpowiedzi. Jakie mogą być konsekwencje takiego montażu ? W rozmowie z dekarzami padły oczywiście argumenty, że wszystkie dachy wykonują właśnie tak, że po papie nie ma prawa ściekać woda (z tym akurat się zgadzam*), że ewentualnie wywijają papę (o ile dobrze zrozumiałem), jeżeli jest zostawiona dłuższa rezerwa na okapie. U mnie akurat wystaje 1cm nad deskę okapową - papę kładła inna ekipa. * pomijając przypadek, że śnieg podwieje i stopnieje, bo chyba skropliny z kondensacji nie będą ciurkiem cieknąć ? No nic, 3 letnia gwarancja pewnie zweryfikuje te teorie... Pożyjemy, zobaczymy, ja się mądrzyć nie będę Na marginesie, szukając w necie obrazków wykonania okapu trafiłem na podobny (?) przykład: http://dachy.info.pl/imgs_upload/photo/Dachy%202008/Dachy%2006/technika3/5.jpg z podpisem Przykład prawidłowo wykonanego okapu z odprowadzeniem skroplin na pas podrynnowy. Rynny mocowane na hakach, kratka wentylacyjna z grzebieniem okapu, siatka okapu – Podkarpacie. Wykonawstwo Autora zaczerpnięte ze strony http://dachy.info.pl/technika/zalecenia-techniczne-okapy/ Edytowane 8 Czerwca 2011 przez tomek4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 08.06.2011 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 Jest ok. gdy pod papę jest podsunięty pas podrynnowy. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 08.06.2011 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 Skoro Twoi dekarze uważają, że po papie nie ma prawa nic płynąć to zapytaj ich po co ta papa?! Są to kolejne przykłady jak nie należy wykonywać okapu. Na ostatnim zdjęciu nie widać gdzie jest wyprowadzona folia. Niepodcięte krokwie powodują powstanie szerokiego pasa podrynnowego. Za duże odstępy pomiędzy hakami. Rynna bardzo wysoko zamontowana jej zewnętrzna krawędź jest nad połacią. Tak zamontowana rynna jest narażona na uszkodzenie przez zsuwający się śnieg. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek4 08.06.2011 19:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 Janie, pasa podrynnowego to chyba u mnie nie będzie... Ale widzę różnice w wykonaniu na przytoczonych obrazkach. Andrzeju, dziękuję za objaśnienie, zapytam się ich jaki mają pomysł na spadający i zalegający na tej rynnie śnieg, a nuż mają jakieś wytłumaczenie ? Co do tej papy to ja myślałem że ilość wody, która się na niej znajdzie, nawet podczas ulewy, będzie znikoma, czy nie* ? * nie wiem, biorę to na logikę, to mój pierwszy dom, pierwszy dach... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
passat33 08.06.2011 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 A czy możesz powiedziec a najlepiej jakies zdjecie by sie przydalo lub szkic jak ty to radzisz wykonac?Na tym właśnie polega nieumiejętność wykonania okapu. Przy takim wykonaniu gdy rynna mocowana jest na hakach dokrokwiowych pas nadrynnowy nie jest potrzebny a skropliny kapią na ziemię. Wróblówka nie jest potrzebna (choć może być) wystarczy łata na sztorc i grzebień okapu konieczna jeszcze taśma perforowana osłaniająca wylot skroplin. Natomiast gdyby rynna miała odbierać skropliny z dachu (ja takie rozwiązania preferuję) okap musi być inaczej wykonany. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krystian_pi 09.06.2011 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 Jeżeli jest dobrze wyprofilowana np. deska lub łaty na okapie to można membranę wyłożyć na pas nadrynnowy chodzi oto by nie powstała rynienka tez zależy to od kąta nachylenia dachu. W twoim przypadku jeżeli byłby pas pod rynnowy nawet skromny by zasłaniała rynna a skropliny nie spływały by na deskowanie tylko po pasie w dół Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 10.06.2011 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2011 ...myślałem że ilość wody, która się na niej znajdzie, nawet podczas ulewy, będzie znikoma, czy nie* ? * nie wiem, biorę to na logikę,... No i całkiem logicznie kombinujesz gdyż deszcz nie jest zagrożeniem praktycznie dla żadnego pokrycia. Zagrożeniem jest nawiany śnieg, który z czasem stopnieje. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 10.06.2011 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2011 A czy możesz powiedziec a najlepiej jakies zdjecie by sie przydalo lub szkic jak ty to radzisz wykonac? Chętnie opiniuję i doradzam. Mam wieloletnie przemyślenia i wynikające nich rozwiązania wielu elementów połaci dachowej. Proszę jednak nie wymagać ode mnie abym tą wiedzą dzielił się z innymi wykonawcami za darmo. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek4 11.06.2011 20:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2011 (edytowane) No i całkiem logicznie kombinujesz gdyż deszcz nie jest zagrożeniem praktycznie dla żadnego pokrycia. Zagrożeniem jest nawiany śnieg, który z czasem stopnieje. Pozdrawiam. No i niech stopnieje, niech spłynie po papie na ziemie, a jak nie spłynie, to niech ta woda nawet na niej zalega... Nie po to za Twoimi radami 3 miesiące temu wkurzałem sprzedawcę, zmieniając ostatecznie już zamówioną membranę na termozgrzewalnego SBSa żeby się teraz topniejącego śniegu bać A tak poważnie to jaki jest problem z tym śniegiem ? Że rynny może zerwać - ok, logiczne. Ale przecież przez papę nie przeleci ? Co do zaprezentowanego okapu, to tutaj obróbka od spodu: Edytowane 11 Czerwca 2011 przez tomek4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tlalken 11.06.2011 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2011 ooo fuuujjjj !!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 12.06.2011 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 Na tych zdjęciach nie widać czy ewentualne skropliny będą płynąć po czy POD struktonitem I tu jest Reksio pogrzebany . Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek4 12.06.2011 09:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 Na tych zdjęciach nie widać czy ewentualne skropliny będą płynąć po czy POD struktonitem I tu jest Reksio pogrzebany . Jan. Między deską okapową a struktonitem nie ma dylatacji więc raczej PO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 12.06.2011 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 Skoro nie widać żadnej obróbki wyprowadzonej na płytki włóknocementowe (bo nie wiadomo czy to Struktonit) to skropliny mogą płynąć gdzie chcą: po desce, pod deską na podbitkę, a jak jest kieszeń to woda będzie w niej stała aż nie wyparuje (nadmiar się przeleje). Oczywiście papie nic się nie stanie ale w przypadku takiego rozwiązania z folią zacznie ona przeciekać na podbitkę. Woda zebrana w kieszeni okapu odparuje ale ta para wodna ma szansę opuścić dach pod gąsiorem czyli spód pokrycia jest cały czas narażony na jej działanie a to nie jest zjawisko pozytywne. Na przedstawionych zdjęciach elewacja okapu też źle rozwiązana. Krokwie przycięte a deska okapu (może płyta OSB?) niepotrzebnie znacznie szersza! Płytki włóknocentowe tylko minimalnie wypuszczone, będą więc problemy z zakończeniem podbitki. Zastosowano za duże płytki lub wykonawca nie posiadał nożyc do ich obcięcia albo nie miał czasu bo za mało policzył. Na samym przodzie jak na złość zagniecione kolano rynny. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek4 12.06.2011 11:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 To jest Struktonit. Skropliny na pdobitkę się nie dostaną bo papa zachodzi z zakładką na deskę okapową.Jest kieszeń i tak jak piszesz nadmiar wyleci po struktonicie, pozostałe krople wyparują. Jutro wyleję po prostu wiadro wody pod łaty i zobaczę jak w praktyce woda uchodzi. Zdaję sobie sprawę z tego, że ta kieszeń nie jest dobrym rozwiązaniem, ale nie mam pomysłu jak to usprawnić. Na pewno nawiercenie otworów w struktonicie spowodowało by nie zaleganie wody ale nie wiem jak z estetyką takiego rozwiązania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 12.06.2011 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 Po prostu Twój dekarz inaczej nie potrafił. W Struktonicie nic nie wierć bo przewiercisz deskę i papę a ta woda przez dziurę w papie popłynie na podbitkę. Zrób jak piszesz wprowadź wodę na krycie wstępne np. wężem i obserwuj gdzie wypływa. Wydaje mi się że będzie kapać po deskach na końcach okapów gdyż nie sądzę aby to korytko zostało w tych miejscach wygrzane. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DeszczWTwarz6 12.06.2011 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 Co do pierwszego zdjęcia niby wszystko w porządku, rynna spoko, mimo kropli deszczu, widać że rynna ma spadek, pas nadrynnowy cacy, grzebień jest, dwie łaty pod haki rynny są. Jedyne co może niepokoić w tym zdjęciu to gdzie ma ujście woda, która ewentualnie pojawi się na pokryciu wstępnym ( w tym wypadku na papie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 12.06.2011 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 No właśnie "niby" bo niby w jakim celu jest zamontowany ten pas nadrynnowy? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts