abol1 07.06.2011 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2011 Witam. Będę murował ściany z silikatów! -Co polecacie do murowania klej czy zaprawe?-Jeżeli klej to jaki i jekie jest rzezczywiste zużycie ?-Co taniej wychodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greyzone 08.06.2011 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 Silikaty są tak równe, że aż proszą się o klej.Kleju idzie mniej więc będzie to tańsze rozwiązanie.Na dom 180m2 poszło 12 worków kleju.Zaprawy tylko na łączenia docinek i zaklajstrowanie otworów w pustakach 3 razy tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 09.06.2011 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 podobnie jak bk tez proponuje na klej i oczywiscie styro na sciane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greyzone 09.06.2011 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 W przypadku silikatów to bym proponował zamiast styropianu wełnę skalną w płytach elewacyjną im grubsza tym lepiej bo w silikatach będzie zimno to nie bk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 13.06.2011 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2011 zimno zgodze sie co do wełny skalnej wszystko zalezy jak to sie ma cenowo do styropianu, nasz konsument szuka zawsze dobrze ale tanio bo jezeli te same wartosci uzyskam ze styro a cenowo bedzie taniej to po co podbijac cene innymi towarami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 13.06.2011 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2011 dla tego tez wole bk, czy welna jak mam kase czy styro ktory jest optymalnym rozwiazaniem sprawdza sie tak samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ciepły 13.06.2011 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2011 Silikaty to kleić, kleić i jeszcze raz kleić - taniej i moim zdaniem znacznie lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 13.06.2011 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2011 no cóż, wełna niestety ale wyjdzie drożej. Ale jeśli jest dość pieniedzy to faktycznie warto zainwestować. A co do równości wykonania to chyba mimo wszystko w większości te wymiary nie są aż tak świetnie zachowane. Nawet w przypadku bk, tylko czołówka trzyma ścisłę wymiary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antech 13.06.2011 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2011 Porotherm Dryfix pustaki szlifowane b. duża dokładność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abol1 13.06.2011 20:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2011 Silikaty to kleić, kleić i jeszcze raz kleić - taniej i moim zdaniem znacznie lepiej. A jaki klej polecasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 13.06.2011 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2011 (edytowane) Oddałem projekt do składu budowlanego gdzie na sam parter wyliczyli 30 worków kleju 25kg Ytong/Silka. Taką ilość kupiłem. Na poddasze materiał będę kupował po skończeniu parteru. Gorzej kiedy zostanie mi 20 worków będę mieć przeinwestowane ściany. Co do kosztów: piasek kosztuje mnie tylko tyle co wydobycie go z "piaskownicy". Mimo tego wybrałem klej ze względu na szybkość murowania. Murowanie na normalnej zaprawie akurat dla mnie byłoby tańsze. Dom stawiam w systemie gospodarczym. Edytowane 13 Czerwca 2011 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 14.06.2011 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2011 jezeli sie ma dostep do tanich surowcow to faktycznie tradycyjna zaprawa wyjdzie taniej, natomiast klej upraszcza zycie, Co do polecenia moge podpowiedziec wyroby solbetowe robia sami wlasne nie korzystajac z podproducentow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abol1 14.06.2011 11:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2011 Mój dostawca ma zaprawe klejową Solbet w workach po 25 kg za 16.00 plnZużycie katalogowe kleju na ściane 24 cm- taka jaką będę miał ok 5kg/m2 (spoina 3mm)Mam 180m2 scian, Wychodzi mi, że potrzebuje ok 36 worków kleju.Cena 600 pln. Licząc zaprawe tradycyjną, a więc:cement i wapno po ok 12pln za worek + piach i robocizna zdaje mi się, że taniej nie wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 15.06.2011 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 juz gdzies to tu liczylismy i jezeli nie ma sie dostepu do tanszych surowcow dla zaprawy tradycyjnej to nawet tani prad do betoniarki nie da nam oszczednosci finansowych, wiec tez jestem zdania ze zaprawa wyjdzie taniej i szybciej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 15.06.2011 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 Porotherm Dryfix pustaki szlifowane b. duża dokładność. jeśli chodzi o dokładność, to od wszelkiego porotherma, czyli ceramiki, zawsze lepszy bedzie solbet, czyli bk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts