Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rolety wewnętrzne, zewnętrzne czy może markizy do okien dachowych na upały?

emjot27

Recommended Posts

Mam poddasze użytkowe na którym są głównie sypialnie. Dwie z nich są od strony południowej. W każdym z nich mam po 2 okna dachowe Veluxa. Teraz w trakcie upałów, temperatura dochodzi do 27 st. więc nie jest to zbyt komfortowo. Zanim się wprowadzimy, chciałbym kupić jakieś rolety, aby choć trochę zniwelować skutki ostrego grzania słońcem w ciągu dnia. Moje pytanie do was, co najlepiej się sprawdza?

Czy wystarczą takie rolety wewnętrzne?

http://www.veluxshop.pl/produkty/rolety-zaciemniajace

Czy lepiej dopłacić i kupić takie Markizy?

http://www.veluxshop.pl/produkty/markizy

No bo na takie rolety zewnętrzne to raczej kasy mi nie starczy:

http://www.veluxshop.pl/produkty/rolety-zewnetrzne

Czy u kogoś z Was sprawdziło się któreś z powyższych rozwiązań?

Markiza zewnętrzna blokuje dostanie się promieni słonecznych do pomieszczenia, chłonie ciepło przez nie przekazywane i jest owiewana powietrzem zewnętrznym z obu stron. Nie utrudnia patrzenia przez okno natomiast z zewnątrz uniemożliwia zaglądanie. Roleta wewnętrzna chroni przed promieniami słonecznymi ale nie chroni przed ciepłem przez nie przekazywanym gdyż jest wewnątrz pomieszczenia. Przez zaciągniętą roletę nic nie widać. Jedyny plus to bogata gama kolorów. Rada byłaby taka zastosować oba rozwiązania. Latem sprawdzą się oba, wieczorem roleta a zimą tylko roleta gdyż markiza na zimę powinna być schowana. Pozdrawiam.

• 10 years później...
Markiza zewnętrzna blokuje dostanie się promieni słonecznych do pomieszczenia, chłonie ciepło przez nie przekazywane i jest owiewana powietrzem zewnętrznym z obu stron. Nie utrudnia patrzenia przez okno natomiast z zewnątrz uniemożliwia zaglądanie. Roleta wewnętrzna chroni przed promieniami słonecznymi ale nie chroni przed ciepłem przez nie przekazywanym gdyż jest wewnątrz pomieszczenia. Przez zaciągniętą roletę nic nie widać. Jedyny plus to bogata gama kolorów. Rada byłaby taka zastosować oba rozwiązania. Latem sprawdzą się oba, wieczorem roleta a zimą tylko roleta gdyż markiza na zimę powinna być schowana. Pozdrawiam.

Panie Andrzeju, zamontowałem markizy zewnętrzne Veluxa na wszystkich oknach połaciowych (6 sztuk), ale przy dużych upałach na poddaszu i tak nie da się żyć, temperatura dochodzi nawet do 32 stopni (mimo dobrej izolacji poddasza). Dodatkowe wewnętrzne rolety powinny pomóc? Jeśli tak, lepiej kupić takie szczelne, z prowadnicami przykręcanymi do ramy (minus - robienie dziur w drewnie i chyba słaba wentylacja przestrzeni między roletą a szybą, mimo że mam wentylację mechaniczną), czy wystarczą takie bez prowadnic z delikatnymi lukami po bokach? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Niestety nie doradzę bo nie mam takich doświadczeń. Po prostu nie wiem. Radziłbym zasięgnąć opinii u doradcy firmy Velux. Być może ktoś z grona forumowiczów ma takie doświadczenie. Pozdrawiam.

Wydaje mi się że paradoksalnie rolety szczelne, w kasecie mogą być problematyczne. Syszałem, że gromadzenie się ciepła między szybą a roletą może skutkować pęknięciem szyby. A i w zimie para wodna mogłaby być tam słabo owiewana.