emjot27 07.06.2011 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2011 Mam poddasze użytkowe na którym są głównie sypialnie. Dwie z nich są od strony południowej. W każdym z nich mam po 2 okna dachowe Veluxa. Teraz w trakcie upałów, temperatura dochodzi do 27 st. więc nie jest to zbyt komfortowo. Zanim się wprowadzimy, chciałbym kupić jakieś rolety, aby choć trochę zniwelować skutki ostrego grzania słońcem w ciągu dnia. Moje pytanie do was, co najlepiej się sprawdza? Czy wystarczą takie rolety wewnętrzne?http://www.veluxshop.pl/produkty/rolety-zaciemniajace Czy lepiej dopłacić i kupić takie Markizy?http://www.veluxshop.pl/produkty/markizy No bo na takie rolety zewnętrzne to raczej kasy mi nie starczy:http://www.veluxshop.pl/produkty/rolety-zewnetrzne Czy u kogoś z Was sprawdziło się któreś z powyższych rozwiązań? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 07.06.2011 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2011 Drugie rozwiązanie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emjot27 07.06.2011 22:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2011 (edytowane) Dzięki Andrzej za odpowiedź. To rozwiązanie również wydaje mi się najlepsze wg stosunku ceny do wydajności. Pytanie, czy używasz takie markizy u siebie w domu? Czy rzeczywiście tak dobrze obniżają temperaturę jak pisze producent? Edytowane 8 Czerwca 2011 przez emjot27 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 08.06.2011 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 Sprawdzone rozwiązania. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anutka2 10.06.2011 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2011 i ja podbijam temat...Jakie rozwiązanie najlepsze/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 10.06.2011 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2011 A tak konkretnie co podbijasz skoro było pytanie i padła odpowiedź? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anutka2 11.06.2011 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2011 Ciekawa jestem zdania innych osób. Poddasze ma zamieszkiwać moja mama i wciąż myślę nad najlepszym rozwiązaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 11.06.2011 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2011 najlepsza jest zewn. markiza też pomoże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 12.06.2011 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 Markiza zewnętrzna blokuje dostanie się promieni słonecznych do pomieszczenia, chłonie ciepło przez nie przekazywane i jest owiewana powietrzem zewnętrznym z obu stron. Nie utrudnia patrzenia przez okno natomiast z zewnątrz uniemożliwia zaglądanie. Roleta wewnętrzna chroni przed promieniami słonecznymi ale nie chroni przed ciepłem przez nie przekazywanym gdyż jest wewnątrz pomieszczenia. Przez zaciągniętą roletę nic nie widać. Jedyny plus to bogata gama kolorów. Rada byłaby taka zastosować oba rozwiązania. Latem sprawdzą się oba, wieczorem roleta a zimą tylko roleta gdyż markiza na zimę powinna być schowana. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emjot27 12.06.2011 13:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 Ja mam tylko pytanie, Czy na zimę, markizę wystarczy tylko zwinąć, czy trzeba całkowicie ją odpiąć od okna i schować w mieszkaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 12.06.2011 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 Wystarczy tylko zwinąć. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flapjack89 29.06.2021 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2021 Markiza zewnętrzna blokuje dostanie się promieni słonecznych do pomieszczenia, chłonie ciepło przez nie przekazywane i jest owiewana powietrzem zewnętrznym z obu stron. Nie utrudnia patrzenia przez okno natomiast z zewnątrz uniemożliwia zaglądanie. Roleta wewnętrzna chroni przed promieniami słonecznymi ale nie chroni przed ciepłem przez nie przekazywanym gdyż jest wewnątrz pomieszczenia. Przez zaciągniętą roletę nic nie widać. Jedyny plus to bogata gama kolorów. Rada byłaby taka zastosować oba rozwiązania. Latem sprawdzą się oba, wieczorem roleta a zimą tylko roleta gdyż markiza na zimę powinna być schowana. Pozdrawiam. Panie Andrzeju, zamontowałem markizy zewnętrzne Veluxa na wszystkich oknach połaciowych (6 sztuk), ale przy dużych upałach na poddaszu i tak nie da się żyć, temperatura dochodzi nawet do 32 stopni (mimo dobrej izolacji poddasza). Dodatkowe wewnętrzne rolety powinny pomóc? Jeśli tak, lepiej kupić takie szczelne, z prowadnicami przykręcanymi do ramy (minus - robienie dziur w drewnie i chyba słaba wentylacja przestrzeni między roletą a szybą, mimo że mam wentylację mechaniczną), czy wystarczą takie bez prowadnic z delikatnymi lukami po bokach? Z góry dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 29.06.2021 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2021 Niestety nie doradzę bo nie mam takich doświadczeń. Po prostu nie wiem. Radziłbym zasięgnąć opinii u doradcy firmy Velux. Być może ktoś z grona forumowiczów ma takie doświadczenie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 30.06.2021 04:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2021 Jeśli są rolety zewnętrzne, i są przy obecnym nasłonecznieniu zamknięte w ciągu dnia to wewnętrzne niewiele zmienią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flapjack89 30.06.2021 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2021 Dziękuję Panowie, mam markizy, nie rolety. Chyba jestem skazany na klimatyzację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flapjack89 30.06.2021 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2021 Niestety nie doradzę bo nie mam takich doświadczeń. Po prostu nie wiem. Radziłbym zasięgnąć opinii u doradcy firmy Velux. Być może ktoś z grona forumowiczów ma takie doświadczenie. Pozdrawiam. Wydaje mi się że paradoksalnie rolety szczelne, w kasecie mogą być problematyczne. Syszałem, że gromadzenie się ciepła między szybą a roletą może skutkować pęknięciem szyby. A i w zimie para wodna mogłaby być tam słabo owiewana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 30.06.2021 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2021 Co do pary wodnej teoretycznie tak choć zima w ciągu dnia rolety wewnętrzne są odsłonięte. Natomiast pęknięcie szyby związane z nasłonecznieniem praktycznie nie wchodzi w rachubę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts