Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nietypoweocieplenie fundamentów - pomysł murarza

jaremy

Recommended Posts

Mam pytanbie odnośnie fundamentów. Mój murarz magik wymyślił coś takiego: aby bloczki betonowe pomalować dysperbitem (w projekcie mam prim styrozol - cholernie drogie ustrojstwo) a na to dać styropian ale w rękawie ogrodniczym - to jest taka folia coś takiego jak rękaw do pieczenia tylko wiekszy - kobitki będą wiedzieć o co chodzi - ponieważ rękaw jest bodajze na 50 cm wysoki i styropian tak samo, a na to dać płytę zamiast siatki i kleju taką jak daję się do ogrodzenia (tzw. podmurówka).

W kolejności jak to ma wyglądać:

bloczek betonowy

ściana zabezpieczona mazidłem dysperbit/prim styrozol

styropian włożony w rękaw ogrodniczy (czyli w folię)

płyta betonowa taka jak na podmurówkę do ogrodzenia

I co wy na to?

Większej bzdury nie słyszałem.

Dysperbit x2, styropian klejony na klej od 5cmm do 10cm grubości, zatopić siatkę na kleju na styropianie, potem ewentualnie przed przysypaniem dać foie kubełkowa(ja jestem jej przeciwnikiem bo jak gdzieś pęknie to woda eis wleje i nie będzie miała ujścia a bez foli co podejdzie woda to i odejdzie sama).

Dysperbit nie rozpuszcza styropianu i klej się na nim dobrze trzyma.

Popieram wypowiedz greyzone.Ja zrobilem calkiem podobnie.Sciany fundamentowe lacznie z gruntowaniem pomalowalem cztery razy desperbitem,po wyschnieciu przykleilem steropian 10cm (twardy PS100),na to wtopilem siatke w kleju.I jeszcze raz wszystko pomalowalem desperbitem,z tym ze tym razem lacznie z gruntowaniem nalozylem piec warstw.A wykop zasypalem czystym zoltym piaskiem.Bez cudowania z folia kubelkowa.Sciany fundamentowe mam na wysokosc az do pierwszej kondygnacjiCzyli 2.45m,140 cm pod ziemia.I nie zaobsermowalem zadnego podciagania wilgoci.

• 2 weeks później...