Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Taśma ochronna na okna

Recommended Posts

Witam. Właśnie założono mi okna u mnie na budowie i mam takie pytanie bo wiem że ta oryginalna taśma którą producent naklej na okna nie może za długo na nich być więc jakiej mam użyć po odklejeniu tej. Dom będę dopiero tynkował w przyszłym roku wiec cały sezon letni kiedy będą po kolei kolejne ekipy na budowie chciał bym mieć okna czymś oklejone.

Te oryginalne są wrażliwe na temperaturę - w podwyższonej szybko wulkanizują się z ramą i później nie idzie doczyścić. Dlatego najlepiej jak najszybciej je usunąć po montażu okien. Jeśli przyjdzie ekipa od jakichś brudnych prac, to okna można tymczasowo okleić zwykłą taśmą malarską (na zewnątrz polecam te z tworzywa, nie papierowe), które mogą kilka dni powisieć. Po zakończeniu prac jak najszybciej je usunąć (najlepiej, jak tynki jeszcze świeże, gdyż jeśli taśma została pokryta częściowo tynkiem, zachlapany został styk taśmy z tynkiem, to nie trzeba będzie ciąć nożem - wystarczy oderwać taśmę, a te zachlapanie b. łatwo się rozerwie równo, wzdłuż taśmy, a nie będzie odłazić większymi płatami. Ta sama zasada obowiązuje we wszystkich pracach malarskich.

Owszem, ta taśma należy do najlepszych. Tylko że jest chorendalnie droga :/

Na ostrym słońcu to żadna taśma nie wytrzyma dłużej, niż kilka dni. Niestety, ramy okienne b. mocno się nagrzewają od słońca (zwłaszcza, jeśli są kolorowe). Taśmy z reguły są na bazie kleju akrylowego, który dość długo nie zasycha, ale w tej temperaturze akryl reaguje z powłoką okna i samą taśmą, która zaczyna się wulkanizować z ramą. Później b. ciężko taką taśmę usunąć nieagresywnie.

Witam. Właśnie założono mi okna u mnie na budowie i mam takie pytanie bo wiem że ta oryginalna taśma którą producent naklej na okna nie może za długo na nich być więc jakiej mam użyć po odklejeniu tej. Dom będę dopiero tynkował w przyszłym roku wiec cały sezon letni kiedy będą po kolei kolejne ekipy na budowie chciał bym mieć okna czymś oklejone.

Gwoli uzupełnienia, a taśmy termouszczelniające Szanownemu Koledze założyli?