Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pilna pomoc

Recommended Posts

witam mam dylemat odnosnie dwoch projektow nie wiem ktory z nich bedzie tanszy w budowie planuje budowe bk oto projekty : 1 http://www.dobreprojekty.pl/lustrox.php?kod=w2112 i 2: http://www.z500.pl/projekt/z12,Projekt,domu,na,mala,dzialke,z,dachem,dwuspadowym,tani,i,latwy,w,budowie.html dziekuje za pomoc

witam mam dylemat odnosnie dwoch projektow nie wiem ktory z nich bedzie tanszy w budowie planuje budowe bk oto projekty : 1 http://www.dobreprojekty.pl/lustrox.php?kod=w2112 i 2: http://www.z500.pl/projekt/z12,Projekt,domu,na,mala,dzialke,z,dachem,dwuspadowym,tani,i,latwy,w,budowie.html dziekuje za pomoc

ten drugi :-) - ma mniejszą powierzchnię.

jeżeli planujesz dostosować projekt do danej powierzchni, to oba budynki kwalifikują się do taniego budowania.

Tańszy Z12 - mniej fundamentów, wnętrze w ściankach działowych, więc cieńsze bloczki do zakupienia, przewody kominowe w jednej obudowie, brak balkonu, chyba troszkę mniejsza powierzchnia dachu. Przedmówcy nie zwrócili uwagi na fakt, że Z12 jest do etapowania (ma wersję z poddaszem użytkowym), z poddaszem jest tylko o 4m2 mniejszy, a powierzchnia użytkowa parteru jest większa niż u konkurenta. Fakt, że kosztem paru rzeczy - nie ma wydzielonej klatki schodowej, spiżarni, ale też ogólnie mniej metrów idzie na komunikację.

W obu domach można zamieszkać po ukończeniu samego parteru. Z12 będzie w takiej sytuacji lepszy dla rodziny 2+1, bo są dwie sypialnie. Dla rodziny, która jest jeszcze 2+0 oba się nadają. W Z12 w ramach adaptacji dodałabym na poddaszu okna w ścianach szczytowych i wyjście na taras przesunęła w stronę początku schodów - będzie bardziej ustawny kąt w salonie.

Za 50 tys. można załatwić wszystkie papiery, przyłącza, zrobić stan zero i kupić materiał na ściany. Może jeszcze coś zostanie na strop albo kominy. Na formalności i stan zero na pewno starczy w obu przypadkach, chyba, że warunki gruntowe jakoś wyjątkowo trudne.

dołożenie po metrze nie jest taką łatwą sprawą. Musisz przeprojektować dach, pomyśleć, czy podnosisz wysokośc, czy zmieniasz kąt dachu, a co WZ na to, nie masz w środku ścian działowych nośnych, czyli trzeba przemyśleć strop, będziesz potrzebowała dłuższe belki (jezeli to teriwa, to Nova jest do 7,80, ale ty chcesz mieć 8,70, gdzieś widziałam producenta, ale pewna nie jestem). Fajnie się pisze -dołożę metr, ale realizacja bywa bardzo kosztowna. ja też kiedyś miałam taki pomysł, ale szybko sama go sobie wybiłam z głowy ;). Za to z balkonu możesz zrezygnować bezboleśnie.

Co do kosztów - mam podobny w układzie domek 124m po podłodze. Ceny podałam w dzienniku, gdzieś pod koniec, jest tam też mniej więcej SSZ.

Poszerzanie projektu w ramach adaptacji jest drogie. Lepiej od razu wybrać trochę większy projekt. Z12 był w naszej "finałowej trójce" przy wyborze projektu i ostatecznie wybraliśmy trochę większego Kokosza Eko. Włożyliśmy dużo własnej robocizny, więc SSZ wyszedł poniżej 100 tys., ale z ekipami byłoby to max 140 tys. i to brutto, a nie176 netto, jak podaje kosztorys. Z12 i W-21.12 SSZ to odpowiednio jakieś 130 i 145 tys. (zakładam, ze Z12 będzie również z poddaszem użytkowym, więc doliczam trochę do kosztorysu wersji podstawowej). Może być trochę taniej, lub drożej - zależy od lokalnych cen materiałów i robocizny.

Koszt samego betonu i zbrojenia na balkon jest niewielki, ale jeszcze zostaje dobre docieplenie (bo to potencjalny mostek termiczny), izolacja przeciwwodna, balustrada i wykończenie powierzchni. Nie wiem, czy ktoś zrobił dokładną kalkulację, ile kosztował balkon, ale na szybko licząc myślę, że zależnie od materiałów wykończeniowych może to być coś w przedziale 2-10tys. :)

Edytowane przez bowess

Beton liczy się albo dokładnie, dzieląc sobie fundamenty na prostopadłościany i dodając poszczególne objętości, albo na szybko, przeliczając z grubsza metry bieżące na sześcienne. Dla przykładu: masz w W-21.12 około 46mb fundamentu. Nie wiem, jakie grubości, więc podam ze swojego projektu. Ława 0,3m wysoka i 0,5m gruba, ściana fundamentowa 0,85m wysoka i 0,25m gruba. I liczymy tak: objętość ławy 46x0,3x0,5=6,9m3 , ściany fundamentowe 46x0,85x0,25=9,775m3. W sumie jakieś 17m3 betonu. W opisie do projektu jest 21m3 - czyli pewnie trochę grubsze te ściany (może 36cm, wtedy pasuje), no i pewnie pod kominem jest fundament.

Jest jednak pewne duże ALE. Otóż zależy kto i jak te fundamenty będzie robił. U nas wszystko się zgodziło z obliczeniami, bo kopaliśmy ręcznie, równiutko, z dokładnością do 1cm. Podłoże pozwalało na taki myk. Ławę nalaliśmy na głębokości zgodnej z projektem i na 30 cm w górę, potem zostały zrobione szalunki na ściany fundamentowe też wysokości zgodnej z projektem. Na okolicznych budowach widziałam i widuję nadal nieco inne rozwiązanie. Otóż ławy lane są prawie na równo z poziomem gruntu, a na tym murowane są ścianki fundamentowe z bloczków. Na pewno jest to rozwiązanie szybsze i nie wymaga szalowania (zakupu desek czy wypożyczenia szalunków), ale betonu idzie dużo więcej - na same ławy mniej więcej tyle, co na całe fundamenty no i trzeba jeszcze dokupić trochę bloczków betonowych na ścianki. A wiem, że tyle betonu idzie, bo pan z betoniarni gdzie zamawiałam usługę zalewania trzy razy upewniał się, czy naprawdę chcę na ławy tak mało betonu i wyłuszczył mi, że zwykle ludzie biorą tych kubików tyle, co metrów bieżących dzielonych przez 2. :) Czyli jeżeli u Ciebie byłaby taka metodyka to betonu jakieś 23m3 i ileś tam bloczków jeszcze.

To już pytanie do najbliższego składu budowlanego. My mamy wszystkie ściany z silikatów 24cm i 12 cm - materiał mocny, chyba najtańszy, ale trudny do docinania i bezwzględnie wymagający docieplenia ścian zewnętrznych.

Gość zibik_eng
oki a mam takie pytanko mam swojego wkladu 50 000 co za to moge zrobic w obu tych projektach ??

mając 50 tys to mozna mysleć o kupnie samochodu lub mikro kawalerki do 18m2 a nie budowy domu...

zadalam pytanie w akademi murowania odnosnie silkatow to jest dobre rozwiazanie jesli ma sie ocieplenie z welny i podobno musi byc dosc sporo tego. najlepij kazali sciany zew bk plus 15 cm styropianu a sciany dzialowe z silki i wtedy jest lozz mysle ze tak zrobie jak wkoncu dopasuje projekt. mam do was pytanie odnosnie okien jakie polecacie okna zwykle i fasadowe i drugie pytanie jak zrobic dobrze ogrzewanie centralne slyszalam ze piec najlepiej kupic klimosz czy to prawda??

Gość so**l
mając 50 tys to mozna mysleć o kupnie samochodu lub mikro kawalerki do 18m2 a nie budowy domu...

Przecież nikt nie twierdzi, ze na budowę całego domu ma 50 tyś, tylko co za te 50 tyś można zrobić. Coś przecież można. Nie każdy ma "głupie" 50 tyś odłożone, więc na początek dobre i to.

Jak silikaty, to wełna 15 lub 20cm. No i raczej nie da się odroczyć docieplenia, bo ogrzewanie w zimie to byłby jakiś koszmar. Ściana z bk czy ceramiki poryzowanej może być jednowarstwowa, więc ocieplenie można trochę opóźnić albo całkiem z niego zrezygnować przy większej grubości samego bloczka. Porównałam sobie trochę ceny - zaznaczam, że nie bawiłam się w jakieś super rozdrabnianie - ceny bloczków i systemów dociepleniowych (elewacja na gotowo) wzięłam z allegro. I wyszło mi, że tak czy siak ściana kosztuje około 135 zł za m2, jeżeli chcemy mieć współczynnik przenikania ciepła rzędu 0,2. Gdyby jakiś system był znacznie korzystniejszy od innych, to wyparłby z rynku konkurentów, a tak to tylko dają wybór, kiedy i jaką część pieniędzy chcemy wydać.

Okna musisz obadać lokalnie. Zależy na jakich parametrach i wyglądzie ci zależy. Drewno, czy plastik, jaki profil, ile szyb. Po prostu wybierzesz najlepszy stosunek jakości do ceny. Oferta jest bardzo szeroka, trudno coś odgórnie doradzić. Okna dachowe podobnie - ludzie kupują różne i jest sporo opinii na forum. No i jeszcze jest tak, że na jakieś okna może być akurat promocja, albo jeden z dystrybutorów zaoferuje znacznie korzystniejszą cenę niż te, które znajdziesz w necie.

A co do ogrzewania, to napisz, jakie masz opcje - co obsługowego, co bezobsługowego wchodzi w grę. W projekcie nie zaznaczono, czy są tradycyjne grzejniki, czy podłogówka - co planujesz?

Też uważam, że odłożone 50 tys. to całkiem niezły wkład. Zważywszy, że biorąc kredyt 250 tys, oddać trzeba w sumie jakieś 500, a biorąc 200 już "tylko" 400. :)

To już pewnie lokalna renoma. U nas z racji bliskości dużo ludzi ma i chwali Pleszew, ale konkretnie który to już nie wiem, bo podobno w Pleszewie jest teraz więcej producentów kotłów. Jak z ciekawości wpisałam piec klimosz, to znalazłam taką dyskusję:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?94798-UWAGA-piece-Klimosza-Ling-Duo&highlight=klimosz

Był też ogólny wątek o wyborze kotła:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?171423-Jaki-kocio%C5%82-wybra%C4%87&highlight=klimosz

Jeżeli wybierasz tradycyjne grzejniki, to patrz pod tym kątem na projekt, żeby zobaczyć, gdzie te grzejniki będą wisieć i jak zmieni to ustawienie mebli w danym pomieszczeniu. Wiadomo, że grzejnika nie zastawisz szafkami ani łóżkiem.