Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak odbieracie wykonanie elewacji ?

Recommended Posts

Witam, mam pytanko, jak odbierać wykonane tynki na elewacji zewnętrznej domu, na co zwracać uwagę. Czy podobnie jak przy tynkach wewnętrznych zaopatrzyć się w łate np 2 m i wszędzie badać pion i poziom, kąty w narożnikach i rogach...?. Moi kładą siatke i klej i twierdzą. że tam gdzie nie ma równo to się jeszcze wyrówna tynkiem.... Nie wiem czy to dobry sposób. A jak Wy robiliście?.

Tynkiem się nie równa. Powierzchnia powinna być przeszlifowana aby zlikwidować nierówności. Jeszcze lepiej gdyby siatka była wtapiana w zaprawę zbrojącą i zaciągana kolejną warstwy zaprawy zbrojącej.

Tynkiem nic nie wyrównasz bo jest to tynk cienkowarstwowy, no chyba że stać cię na to aby nakładać go w grubości 5 mm.

Wejdź na stronę producenta systemu tam powinna być opisana całą technologia wykonania.

"moi" fachowcy też tak mówili, jak obiektywnie obejrzałem ich dzieło po zaciagnieciu klejem to szybko pojechali z budowy i już sie nie spotkamy, widziałem też niedawno robotę gościa gdzie klej jest zaciągnięty tak ze niejeden chciałby tak na ścianach wewnętrznych mieć

chyba najlepiej byłoby gdybyś obejrzał gdzieś jakieś elewacje na tym samym etapie to miałbyś porównanie, może masz w okolicy firmy elewacyjne dobre (ale pewnie drogie) popytaj jako potencjalny klient gdzie można zobaczyć ich robotę, jak trafisz na dobrych fachowców to zobaczysz jak powinno to wyglądać

1. Tynkiem sie nie rowna

2. Szpachlowanie powinno odbywac sie w jednym cyklu na grubosc w zakresie 3-4mm przy czym siatka powinna w miare mozliwosci znajdowac sie po srodku tej warstwy

3. Tynku NIE MOŻNA nakładać w większych grubościach

flashback, dzięki za porady, muszę to sprawdzić ale wiesz co....sorry że Cię męczę ale napisz mi prostym językiem o co chodzi z wycinaniem tej płyty styropianu...czego miałbym tam szukać? Problem jest taki, że na ociepleniu nie położono jeszcze jednej warstwy kleju. Siatka już jest wtopiona i zauważyłem że ściany w niektórych miejscach są nierówne...gość mówi że może to też wyprostować klejem i ja nie wiem czy to ok?.