emjot27 14.06.2011 11:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2011 Oxa. No tak...ale Czy musieli Ci się wkuwać w beton? U mnie musi być obniżony cały odpływ, a to oznacza kucie w tym miejscu prawie do chudziaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yummyyummy 14.06.2011 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2011 masz zdjecia jak leży podłogówka w okolicach odpływu? przed zalaniem? moze po zdjeciach będize można oszacować, czy warto (małe ryzyko) kuć, czy też lepiej podnieść o ten 1 cm poziom podłogi pod prysznicem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domina80 14.06.2011 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2011 Jeśli już zdecydujesz się na skuwanie upewnij się jeszcze raz może u innego fachowca czy odpływ ma odpowiednia przepustowość.Nie dała bym wiary w słowa obecnego fachowca.Proponuje zdjąć kabinę i zrobić wszystko jak się należy,żeby oszczędzić sobie nerwów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emjot27 14.06.2011 12:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2011 Mam zdjęcia. Podłogówka przechodzi w 1/3 szerokości brodzika około 70 cm od prawej ściany (brodzi ma szerokość 1 metra) i jest około 4 cm pod posadzką. Najwięcej zabawy było by w miejscu, gdzie osadzony jest odpływ. Tam już było skuwane około 1 cm nad ogrzewaniem :/ domina80 Pisząc o przepustowości odpływu, masz na myśli sam odpływ liniowy czy średnicę rury?Puszczałem wodę ze słuchawki pełną mocą bezpośrednio nad odpływem i woda zlatywała bez żadnych przeszkód. Nic ją nie tamowało, więc wydaje mi się, że sam odpływ jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oxa 15.06.2011 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 Pilnie śledzę Twój wątek, bo mam ochotę zlikwidować brodzik Myślę, jednak o podniesieniu całej podłogi w brodziku i zrobieniu spadu. Masz rację - u mnie skuwali tylko kafle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emjot27 15.06.2011 09:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 Sytuacja jednak obrała nowy kierunek Po dokładnej analizie zdjęć i długich rozmowach z naszym hydraulikiem, zdecydowaliśmy się na przeróbkę brodzika. Hydraulik zaproponował, aby "fachmajster od płytek" skuł mozaikę na podłodze pod prysznicem natomiast skuciem posadzki przy odpływie zajmie się już on sam - oczywiście koszty z tym związane, odliczę przy wypłacie płytkarzowi. Twierdzi, że jest to do zrobienia i nie boi się tego podjąć. Gdyby jednak - mam nadzieje,że to jednak nie nastąpi - z jakiegoś nieprzewidzianego powodu, uszkodzili rurkę od podłogówki, to są oni w stanie ją naprawić. Jednak jak mnie zapewniał, uważa, że będą bardzo uważać, aby jednak tego nie zrobić! Facet chce obniżyć odpływ co najmniej o 1,5cm. Ogólnie boje się jak diabli tej rozpier...duchy no i ryzyka uszkodzenia podłogówki kafli na ścianach...ale chcę spróbować. Mam nadzieję, że nie będę żałował! Trzymajcie za mnie i moją łazienkę kciuki No i za pewną rękę hydraulika! Początek demolki zaplanowany jest na jutro, ciąg dalszy w piątek :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asizo 15.06.2011 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 Śledzę ten wątek i będę trzymac kciuki U mnie łazienka właśnie się robi. Też miał być brodzik z płytek, ale ostatecznie stanęło na bardzo płytkim z konglomeratu (ma wys. 1,5cm). Hydraulik poradził, ze na drewnianym stropie zdecydowanie bezpieczniej będzie z normalnym brodzikiem, bo izolowanie brodzika z płytek, tak, zeby na pewno nic nie zaciekało będzie bardzo drogie. No i mam bardzo ładny płaski brodzik. Ale też sie zastanawiam, czy aby na pewno odpływ będzie działał jak trzeba i woda nie będzie się wylewać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emjot27 15.06.2011 11:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 (edytowane) asizo Kolega też ma prysznic bez brodzikowy - z płytek - na poddaszu. Żeby ustrzec się przed "niespodziankami" w postaci przeciekania, stosował jakiś płyn, którym dodatkowo impregnował posadzkę przed położeniem płytek. Podobno nie było to takie drogie.Ten środek to tzw folia w płynie. Prawdopodobnie CERESIT CL 51 albo 50. Fakt, tani on nie jest :/ Edytowane 15 Czerwca 2011 przez emjot27 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 18.06.2011 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2011 emjot, trzymam kciuki za finalny efekt Twojej lazienki, ktory bedzie Was w pelni zadowalal!!! W naszej lazience glazurnik zastosowal system Sopro. Może Przyda Ci się ten link http://www.sopro.pl/init/virtual/service/poradnictwo-i-doradztwo-obiektowe.html (wybierz rozdział III). Bedziesz mógł zweryfikować czy uszczelnienie wykonane przez ekpie jest wlasciwe i nie bedzie juz zadnych problemow Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emjot27 18.06.2011 18:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2011 (edytowane) No i jestem po demolce. W środę skuł mi mozaikę a dzisiaj hydraulik próbował przebić się przez posadzkę pod odpływ... i niestety poniósł porażkę Okazało się, że to jest trudniejsze niż myśleliśmy. Beton przy odpływie jest tak kur.... twardy, że przez 2,5 godziny rycia, wiercenia i kłucia udało nam się wykuć otwór o średnicy 20 cm na głębokości 5 cm Okazało się, ze nasz majster klepka, przy mocowaniu odpływu postanowił go zalać mieszanką kleju do płytek z cementem Nie dość, że beton ciężko się kruszy to jeszcze tak przykleił się do odpływu, że nie chcę się od niego odczepić. Po za tym, żeby nie było tak wesoło, odpływ ma kołnierz, który zachodzi aż pod mur z dwóch stron. Dlatego, nie można po prostu odkręcić odpływu i go sobie wyjąć. Trzeba by wykuć z obydwu stron na głębokość jakiś 3 cm i próbować wyciągać go poziomo... Jednym słowem masakra Bez zniszczenia odpływu nie ma szans na zrobienie nowego spadu na tym poziomie. Dlatego, chyba jestem zmuszony skapitulować i zrobić murowany brodzik. Trzeba będzie po prostu podwyższyć całość o jakieś 2 cm i obkleić to mozaiką robiąc porządny spad. Mam jednak dylemat, czy robić podwyższenie na całej powierzchni czy tylko na obrysie kabiny. Przypomnę, że kabina nie jest na całej powierzchni mozaiki tylko tak jak to widać na tym zdjęciu przed demolką http://emjot-it.pl/magiabarw_zend/temp/kabina_prysznic.jpg W tedy było by tak, ze przed wejściem byłby jeden pasek mozaiki a po lewej stronie 3 paski. Nie wiem co o tym myśleć. Może Wy macie jeszcze jakiś pomysł? Ehhh idę się upić. Zapraszam na piwo Edytowane 19 Czerwca 2011 przez emjot27 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Bartek 19.06.2011 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2011 Mam nadzieję, że dobrze zrozumiałam - pytasz czy zrobić podwyższenie całego brodzika, czy tylko podwyższyć obrzeża? Ja bym podwyższyła delikatnie obrzeża i zrobiła bezpiecznie wysoki próg. To, że mozaika wystaje wg mnie w niczym nie przeszkadza. Tylko próg zrobiłabym w jednym kolorze, żeby odróżniał się od reszty podłogi, chyba najlepiej czarny. A piwko to zawsze chętnie, choć teraz mogę tylko bezalkoholowe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emjot27 19.06.2011 15:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2011 Teraz to nie wiem czy ja dobrze Cie zrozumiałem Zobacz na ten widok z góry: http://img59.imageshack.us/img59/3843/prysznicwidokzgory.png Żółta linia to kabina prysznicowa. Mozaika jednak wychodzi po za jej obrys. Zastanawiam się, czy to co jest na zewnątrz też podnosić czy tylko to co jest pod szkłem i wewnątrz kabiny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Bartek 19.06.2011 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2011 No jeśli ma być próg, to będzie wewnątrz kabiny i wtedy chyba nie trzeba podnosić podłogi poza progiem.Może pokaż aktualne zdjęcia? Jak teraz wygląda podłoga? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emjot27 19.06.2011 20:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2011 Hej Aniu, nie zrozumieliśmy się Chodzi o to, ze my już rozwaliliśmy cały brodzik.. Nie ma co pokazywać Jest tylko beton. Teraz chcę podwyższyć całą tą podłogę, gdzie była mozaika o jakieś 2cm tak, żeby zrobić nowy spad. Sam próg nic by nie dał, bo był tak mały spad, że za dużo by się zbierało w nim wody :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Bartek 19.06.2011 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2011 Tak myślałam, że nie do końca rozumiem. Ale chodziło mi też o zdjęcie dokąd macie skute.Zrobię jutro zdjęcie jak to jest u nas. U nas majster pozostawił miejsce przy odpływie (niestety nie liniowy i niestety na środku - dałam się przekonać, że liniowy to się nie da tak łatwo...) na pierwotnym poziomie. Podwyższenie/spad jest więc wkoło. No i do tego próg.Niestety nadal nie końca potrafię sobie wyobrazić jak to jest u Was, skoro pytasz czy podnieść to, co poza kabiną, to co z kabiną? Podniesiecie ją? A co z mocowaniem drzwi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emjot27 19.06.2011 21:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2011 No niestety w tym przypadku trzeba podnieść całą kabinę do góry Mocowania drzwi również Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Bartek 19.06.2011 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2011 No to podniosłabym całą mozaikę, żeby odznaczyć podwyższenie od reszty podłogi. Będzie dobrze! Czekam na dalszą relację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ikaria 20.06.2011 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 Mówiąc o przepustowości miałam na myśli to, że odpływ liniowy przystosowany jest do odbierania konkretnej ilości wody.Jeśli jest to tylko słuchawka od prysznica to jest ok. Coraz częściej jednak montuje się deszczownicę i wtedy trzeba pilnować przepustowości.Standardowo stosuje się rurę fi 50. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts