agiszonek 07.03.2004 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2004 Kiedyś słyszałam o budowaniu szamba, które składa się z kilku zbiorników, m. in. osadnika, warstwy filtracyjnej i zbiornika z którego można pobierać oczyszczoną częściowo wodę do podlewania ogródka. Czy ktoś ma takie szmbo ??? Jak się je buduje. Wiem, że pozwala ograniczyć koszty wywozu ścieków i ilość pobieranej wody (do podlewania).Pozdrwiam - agnieszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelko 07.03.2004 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2004 Myślę, że chodzi nie o szambo a o przydomową oczyszczlnię ścieków. Radzę przeszukać kilka wątków na ten temat na tutejszym forum. Ponadto polecam linki do firm:http://www.ekologus.pl/oczyszczalnie.htmlhttp://republika.pl/hydro_bud/techno.htmhttp://www.ekosanex.pl/index1.php?id=3 Te firmy oferują oczyszczalnie z których wychodzi woda II klasy czystości (i to nie po 90cm filtracji w gruncie jak w przypadku oczyszczalni firmy Pipelife, ale na wyjściu ze zbiornika oczyszczalni). Myślę, że można ją wykorzystać do podlewania ogrodu, tylko trzeba zbudować rezerwuar (zbiornik podziemny) do magazynowania jej z otworem przelewowym, aby pozbyć się nadmiaru np. zimą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agiszonek 07.03.2004 21:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2004 tylko jak wyglada zalatwianie formalności do pozwolenia na budowę takiego tworu ? Ani to typowe szambo ani oczyszczalnia drenażowa. Jeśli potraktują mi to jako oczyszczalnie czekają mnie kosztowne badania gruntu itd.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelko 07.03.2004 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2004 Do budowy oczyszczalni będą potrzebne:- projekt (zrobi Ci go firma, która sprzeda oczyszczalnię - z reguły gratis)- w zależności od tego co chcesz zrobić z nadmiarem oczyszczonych ścieków: jeśli rozsączyć w gruncie to badanie gruntu (ok. 500zł), jeśli odprowadzisz do rowu melioracyjnego to bez badania gruntu.- nie musisz wnosić do urzędu o pozwolenie na budowę w zwykłym trybie, jedynie przedstawiasz projekt + mapka do celów projektowych oraz zgłoszenie o prowadzeniu robót - czekasz 30 dni na uprawomocnienie i możesz budować. Mam nadzieję, że niczego nie pokręciłem, ale jeśli ktoś wie lepiej to proszę o poprawienie mnie - ostanio w prawie budowlanym dużo się zmienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.03.2004 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2004 Szambo do podlewania ogródka? Z tą II klasą czystości to przesada. Jak już to lepiej zbierać deszczówkę. Chyba że mówimy o podlewaniu w sensie drenażu rozsączajacego ścieki w gruncie. Ja nigdy bym nie lał ścieków po ogródku. Choćby ze względu na fetor (nie jest normowany nawet w II klasie) i bakteriologię. Szczerze mówiąc : ochyda. (sorry bez obrazy ale tak to odbieram). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelko 08.03.2004 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2004 Drogi Gościu! II klasa czystości to nie jest przesada: proszę zajrzyj na strony które podałem i poczytaj a potem krytukuj. Cytuję za jedną z nich: efekt oczyszczania - redukcja BZT 5 95 - 98% przy obciążeniu 360 - 900 g/dobę, zawiesiny >95%, jakość ścieków na odpływie jak dla II klasy czystości wód, często I klasy /Zał. Nr 1 do Rozp. MOŚZNiL z 1991 r./ W pełni spełnia normy Dyrektywy EWG Nr 91/271/EWG z dnia 21 maja 1991 r. (http://republika.pl/hydro_bud/dane_tech.htm) O możliwości podlewania ogródka: Umożliwia odzyskanie i ponowne użycie wody. Wysoki stopień oczyszczania (>95%) pozwala na ponowne wykorzystanie wody do spłuczek w toaletach, podlewania trawników, uzupełniania basenów, mycia samochodów i wielu innych celów. (http://republika.pl/hydro_bud/dane_tech.htm) Ja bardziej się brzydzę rozprowadzaniem nieoczyszczonych ścieków w oczyszczalniach typu drenażowego - po wstępnym beztlenowym oczyszczaniu w osadniku gnilnym ścieki są drenażem rozprowadzane w Twoim/moim ogrodzie!!! i tam doczyszczane tlenowo (o ile wsztystko działa prawidłowo: dopływ tlenu, kultury bakterii, przepuszczalność gleby). No i jeszcze co 10 lat trzeba złoże drenażowe wymienić oraz przepłukać drenaż - mało przyjemne. Wolę podane wcześniej rozwiązania. Ot taki mój wybór. Każdy wybiera na swój rachunek. Oby nie żałować w przyszłości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.03.2004 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2004 Przepraszam, ale rozporządzenie MOŚZNiL z 1991 r. już nie obowiązuje, a nowego jeszcze nie ma. Redukcja BZT5 czy zawiesiny nie rozwiązuje całosci problemu. Zresztą cz 23 mg/l BZT5 oraz prawie 20 mg/l zawiesiny i 60 mg/l CHZT to jest (była) II klasa? A co z bakteriologią, detergentami i tłuszczami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelko 08.03.2004 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2004 Ja porównuję rozsączanie ścieku z oczyszczalni z osadem czynnym i z drenażem rozsączającym i wolę tę pierwszą metodę. Dla porówniania: Zawiesina: Osadnik gnilny z drenażem rozsączającym: 26,8 Oczyszczalnia ścieków EYVI: 19,6 BZT5 Osadnik gnilny z drenażem rozsączającym: 139 Oczyszczalnia ścieków EYVI: 23 ChZT Osadnik gnilny z drenażem rozsączającym: 300 Oczyszczalnia ścieków EYVI: 60 NTK Osadnik gnilny z drenażem rozsączającym: 48 Oczyszczalnia ścieków EYVI: 15 (http://www.ekologus.pl/oczyszczalnie.html) Najlepiej oczywiście scieki podłaczyć do kanalizacji, ale jak jej nie ma to albo szambo (ble) albo dobre oczyszczanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grody 08.03.2004 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2004 wychodzi na to ze najlepsza bedzie jednak deszczowka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelko 08.03.2004 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2004 Deszczówka - napewno - jak sama natura chciała... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.03.2004 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2004 dodam, że jednak nie wszędzie można budować przydomową oczyszczalnię. Osobiście chciałem, ale zmuszony byłem ze względu na ( jeszcze ) brak kanalizacji zastosować zbiornik - szambo. W moim przypadku chodzi o jakieś przepisy ochrony środowiska ( gmina z rezerwatem przyrody ). Tematu nie drążyłem tylko się zastosowałem Cz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.03.2004 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2004 siemacie, słyszałem o szambach z np. 4 komorami. Wodę z tej ostatniej można ponoć używać ... w sumie to i z pierwszej komory można tylko można się nabawić śliskiej murawy... no i odpowiedni przekrój węża - sorry mam za dobry humor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelko 08.03.2004 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2004 Za malo danych o tym 4-komorowym szambie - moze to byc po prostu szambo z komorami polaczonymi szeregowo i po prostu w ostatniej komorze nie ma osadow stalych (wciaz jednak to scieki) a moze byc to oczyszczalnia z komorami: osadnikiem gnilnym, separatorem tluszczy, zlozem biologicznym z bakteriami tlenowymi i zbiornikiem sciekow po oczyszczeniu. Spora roznica, prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
areksam 02.04.2004 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2004 pawelko jak jest dokładnie z odprowadzaniem wody do rowu melioracyjnego? Czy na to potrzebne są jakieś dokumenty? Czy muszę to zgałaszać do właściciela rowu (Np. Zarządu Dróg)? Cały czas zastanawiam się nad taką oczyszczalnią i nie mam w tej chwili więcej danych. Jeżeli możesz i wiesz to odpowiedz na moje pytanka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga_kraków 03.04.2004 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2004 witajcie,i ja mam pytanie do pawelko: z linków które podałeś wynika,że interesujesz się poważnie oczyszczalnią z osadem czynnym-czy dopytywałeś się o obsługę takiej oczyszczalni? (to co piszą np. o obsłudze bioclare zniechęciło mnie na tyle,że nastawiłam się raczej na złoże biolog.A może niesłusznie?)-jak długą naszą nieobecność w domu znoszą te oczyszczalnie? areksam-z tego co wiem jeśli rów melioracyjny jest poza działką -potrzebny operat wodno-prawny.Może się to uda obejść a może i nie... Pozdr.Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaworski 05.04.2004 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2004 Jeżeli odrowadza się ścieki na własną nieruchomość (to też może być rów) i nie są to ścieki związane z działnością gospodarczą (np hurtownia, warsztat) to nie jest wymagane pozwolenie wodnoprawne na odprowadzanie scieków. Jest to tzw. "zwykłe korzystanie z wód" (z ustawy Prawo wodne). O ile ścieki odprowadzane są na cudzą nieruchomość (np do rzeczki lub cudzego rowu), lub choćby w części związane są z działalnością gospodarczą, to wymagane jest pozwolenie wodnoprawne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 05.04.2004 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2004 Za malo danych o tym 4-komorowym szambie - moze to byc po prostu szambo z komorami polaczonymi szeregowo i po prostu w ostatniej komorze nie ma osadow stalych (wciaz jednak to scieki) a moze byc to oczyszczalnia z komorami: osadnikiem gnilnym, separatorem tluszczy, zlozem biologicznym z bakteriami tlenowymi i zbiornikiem sciekow po oczyszczeniu. Spora roznica, prawda? No właśnie... a może chodzi też o takie rozwiązanie...też takie widziałem, że są dwa zboirniki połączone szeregowo, jeden rozumiany jako (chyba) osadnik, a drugi to ten przelewowy... I teraz, do spłukiwanej wody, dosypuje się jakiś proszek (Chyba Szambex???), taki który powoduje rozwój bakterii rozkładających szambo...no i po jakimś tam czasie z tego drugiego zbiornika można podobno wylewać wodę do ogórdka.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 17.08.2004 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2004 Za malo danych o tym 4-komorowym szambie - moze to byc po prostu szambo z komorami polaczonymi szeregowo i po prostu w ostatniej komorze nie ma osadow stalych (wciaz jednak to scieki) a moze byc to oczyszczalnia z komorami: osadnikiem gnilnym, separatorem tluszczy, zlozem biologicznym z bakteriami tlenowymi i zbiornikiem sciekow po oczyszczeniu. Spora roznica, prawda? No właśnie... a może chodzi też o takie rozwiązanie...też takie widziałem, że są dwa zboirniki połączone szeregowo, jeden rozumiany jako (chyba) osadnik, a drugi to ten przelewowy... I teraz, do spłukiwanej wody, dosypuje się jakiś proszek (Chyba Szambex???), taki który powoduje rozwój bakterii rozkładających szambo...no i po jakimś tam czasie z tego drugiego zbiornika można podobno wylewać wodę do ogórdka.. W ten sposób spróbuję pociągnąc temat (przypomnieć). Czy rozwiązanie opisane przez przedmówcę jest mozliwe do stosowania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts